Τα κρούσματα καρκίνου του δέρματος σημειώνουν δραματική αύξηση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Μεγαλύτερο ρυθμό αύξησης εμφανίζει παγκοσμίως το κακοήθες μελάνωμα. Η άμεση έκθεση στον ήλιο μεταξύ έντεκα το πρωί και τρεις μετά το μεσημέρι πρέπει να αποφεύγεται αυστηρά. Αυτές τις ώρες η βλαβερή ακτινοβολία UV έχει την υψηλότερη ένταση.

Το καλύτερο είναι να βρίσκετε καταφύγιο στη σκιά. Και εκεί όμως χρειάζεται προσοχή, καθώς τα επίπεδα ακτινοβολίας δεν εκμηδενίζονται. Η ηλιακή ακτινοβολία δεν χάνει τη βλαβερή της επίδραση στο ανθρώπινο δέρμα, ακόμη και όταν βρισκόμαστε μέσα στο νερό. Μισό μέτρο κάτω από την επιφάνεια κατορθώνει ακόμη να εισχωρήσει το 60% περίπου της ακτινοβολίας UV-B και 85% της UV-A. Ως εκ τούτου η αντηλιακή προστασία είναι απαραίτητη και στο νερό.

Η χρόνια και έντονη έκθεση των ματιών στην ηλιακή ακτινοβολία μπορεί σε βάθος χρόνου να προκαλέσει βλάβες. Αρχικά περνούν απαρατήρητες, ωστόσο μπορεί να γίνουν αντιληπτές μετά από μερικά χρόνια. Η υπεριώδης ηλιακή ακτινοβολία μπορεί σε πολύ μικρό χρονικό διάστημα να προκαλέσει κοκκίνισμα, ερεθισμούς, κνησμό, ακόμη και θολή όραση.

Ο ασφαλής χρόνος έκθεσης στον ήλιο χωρίς αντηλιακή προστασία διαφέρει σημαντικά ανάλογα με τον τύπο δέρματος και μπορεί να κυμαίνεται χονδρικά από πέντε έως είκοσι λεπτά. Ακόμη και με χρήση αντηλιακού όμως, η ηλιοθεραπεία θα πρέπει να γίνεται με μέτρο.

Επιλέξτε το κατάλληλο είδος αντηλιακής κρέμας ή λαδιού ανάλογα με τον τύπο δέρματός σας. Σιγουρευτείτε ότι το αντηλιακό που αγοράζετε διαθέτει πρόσθετο φίλτρο προστασίας UV-A. Ο συγκεκριμένος τύπος ηλιακής ακτινοβολίας ευθύνεται μεταξύ άλλων για την πρόκληση καρκίνου του δέρματος.

Ως σύμμαχος για την προστασία από την ηλιακή ακτινοβολία λειτουργούν και τα ρούχα. Προτιμήστε μακριά παντελόνια και μακρυμάνικα πουκάμισα και μην ξεχνάτε να καλύπτεται το κεφάλι σας. Ο βαθμός προστασίας από τον ήλιο διαφέρει ανάλογα με τη σύνθεση των υφασμάτων. Μάλιστα υπάρχουν και ειδικά αντηλιακά ρούχα, που φτιάχνονται βάση διεθνών προδιαγραφών και φέρουν διακριτική ετικέτα.