Είναι γνωστό πως η μεγάλη έκθεση στον ήλιο προκαλεί βλάβες. Όσον αφορά το δέρμα, φτάνει μέχρι την εμφάνιση καρκίνου. Ο Καθηγητής Giuseppe Argenziano MD, Πρόεδρος της Διεθνούς Εταιρείας Δερματοσκόπησης εξηγεί τους τύπους βλαβών από τον ήλιο στο δέρμα και δίνει συμβουλές για φωτοπροστασία.

Υπάρχουν τρεις τύποι βλάβης στο δέρμα από την έκθεση στις βλαβερές ακτίνες του ήλιου.

Ακτινική υπερκεράτωση και ηλιακή υπερκεράτωση: Πρόκειται για πολύ συνηθισμένες βλάβες, που όμως δεν είναι καρκίνοι του δέρματος. Εμφανίζονται έπειτα από παρατεταμένη και επαναλαμβανόμενη έκθεση στον ήλιο. Ορισμένες από αυτές τις βλάβες είναι πιθανό να οδηγήσουν στην εμφάνιση καρκίνου του δέρματος.

Η ακτινική και η ηλιακή υπερκεράτωση εμφανίζονται με φολιδωτές κρούστες, οι οποίες είναι τραχιές στην αφή και έχουν την τάση να επανέρχονται στην επιφάνεια του δέρματος. Είναι ένδειξη ότι το δέρμα έχει χάσει τη φυσική ικανότητα που έχει να προστατεύεται από τον ήλιο και την υπεριώδη ακτινοβολία.

Το (Βασικοκυτταρικό) Καρκίνωμα αντιπροσωπεύει το 90% των καρκίνων του δέρματος. Αιτία για την εμφάνισή του  είναι κυρίως η συχνή και επαναλαμβανόμενη έκθεση στον ήλιο κατά την ενήλικη ζωή. Αν διαγνωστούν έγκαιρα, τότε τα καρκινώματα μπορούν να θεραπευτούν, καθώς η εξέλιξή  τους είναι πολύ αργή.

Η καθυστερημένη διάγνωση μπορεί  ενδεχομένως να οδηγήσει σε αντιαισθητικές ουλές, καθώς τα καρκινώματα  κατά κανόνα εμφανίζονται στο πρόσωπο. Επομένως, θα πρέπει να συμβουλεύεστε τον δερματολόγο, σε περίπτωση που έχετε αμφιβολίες.

Το μελάνωμα είναι  κακοήθης όγκος και αποτελεί την πιο επικίνδυνη μορφή καρκίνου του δέρματος, αφού θέτει σε κίνδυνο τη ζωή του ασθενούς. Στο 35% των περιπτώσεων, συνδέεται με προϋπάρχοντα σπίλο. Μπορεί να εμφανιστεί λόγω έντονης και σύντομης έκθεσης στον ήλιο, όπως αυτή που προκαλεί ηλιακό έγκαυμα. Εμφανίζεται με τη μορφή καφέ ή μαύρων σημαδιών στο υγιές δέρμα. Εάν η διάγνωση γίνει στο πρώτο στάδιο της εξέλιξής του, το μελάνωμα μπορεί να θεραπευτεί πλήρως με φαρμακευτική αγωγή. Είναι ζωτικής σημασίας το να συμβουλευτείτε δερματολόγο, αν ανακαλύψετε μια ύποπτη βλάβη.

Τεχνητές ακτίνες UV: Είναι ασφαλής τρόπος μαυρίσματος;

Το φυσικό μαύρισμα είναι ένας αμυντικός μηχανισμός κατά των ακτινών UVB. Τα solarium όμως, χρησιμοποιούν τις ανώδυνες αλλά ύπουλες ακτίνες UVA. Οι ακτίνες που δημιουργούν τεχνητό μαύρισμα, ευθύνονται για την πρόωρη γήρανση του δέρματος και αυξάνουν τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του δέρματος.

Καλές συνήθειες για  ασφαλή έκθεση στον ήλιο

Ο καρκίνος του δέρματος μπορεί ενδεχομένως να αποφευχθεί αν κάνετε τα εξής:

  • Τις ώρες με έντονη ηλιοφάνεια θα πρέπει να αποφεύγετε να εκτίθεστε στον ήλιο, καθώς το   50-70% των καρκίνων του δέρματος συνδέονται με την έκθεση.
  • Περιορίστε την έκθεση των παιδιών στον ήλιο: το 80% των βλαβών του δέρματος που προκαλούνται από την ηλιακή ακτινοβολία δημιουργούνται πριν την ηλικία των 18 ετών. Η φθορά που προκαλεί η έκθεση του δέρματος στον ήλιο και στο έντονο φως του από την παιδική ηλικία έως την ενηλικίωση, οδηγεί στην ανάπτυξη καρκίνου του δέρματος.
  • Χρησιμοποιείτε αντηλιακό με πολύ υψηλό δείκτη προστασίας, που προστατεύει από τις ακτίνες UVB και UVA. Να θυμάστε να επαναλαμβάνετε την εφαρμογή κάθε δύο ώρες και μην ξεχνάτε τα γυαλιά ηλίου και το καπέλο.
  • Συμβουλευτείτε έναν δερματολόγο εάν εμφανιστεί κάποια βλάβη στο δέρμα σας ή αν παρατηρήσετε οποιεσδήποτε αλλαγές σε μια ελιά.  Στο μεσοδιάστημα των επισκέψεων στον δερματολόγο, παραμείνετε σε εγρήγορση και ελέγχετε τις ελιές σας χρησιμοποιώντας το εργαλείο ελέγχου σπίλων ΑΒCDE!

Μπορείς να προστατεύσεις το δέρμα σου, όπως και των αγαπημένων σου, με 3 απλά βήματα:

Ενημερώσου για τον καρκίνο δέρματος, σημάδια  στο site της La Roche-Posay και κάνε το τεστ ABCD! Εκεί θα δεις τα πάντα για τον καρκίνο, την αντηλιακή προστασία και τη σωστή συμπεριφορά στον ήλιο. 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας