Τα τελευταία χρόνια στη χώρα μας αυξάνεται διαρκώς η συχνότητα του μελανώματος, το οποίο αποτελεί την πιο επιθετική μορφή καρκίνου του δέρματος. Μάλιστα το μελάνωμα προσβάλλει πλέον πολύ συχνά και άτομα νεώτερης ηλικίας, δηλαδή κάτω των 30 ετών.

Τα αίτια πρόκλησής του είναι πολλά και ποικίλα, αλλά πρωταρχικό ρόλο παίζει η ηλιακή ακτινοβολία. Αξίζει να σημειωθεί ότι το 30% περιστατικών μελανώματος οφείλεται σε μετάλλαξη ήδη υπαρχόντων μελαχρωστικών σπίλων.

Το μελάνωμα μπορεί να θεραπευθεί αποτελεσματικά μόνο όταν διαγνωσθεί σε πολύ πρώιμο στάδιο. Επομένως, το σημαντικότερο όπλο που διαθέτουμε ενάντια σε έναν τόσο επιθετικό καρκίνο είναι η πρόληψη. Η καλύτερη πρόληψη είναι αφενός μεν η αποφυγή της έκθεσης στον ήλιο σε ώρες αιχμής (12-4) και η χρήση αντιηλιακών προϊόντων, αφετέρου δε ο σχολαστικός έλεγχος του δέρματος μας και η εξέταση των υφιστάμενων σπίλων (δηλαδή των ελιών) από εξειδικευμένο ιατρό.

Εάν παρατηρήσετε για παράδειγμα, αλλαγή στο μέγεθος, το σχήμα ή/και το χρώμα μιας ελιάς, καθώς και οποιαδήποτε άλλης μορφής αλλαγή (π.χ. αιμορραγία) θα πρέπει να επισκεφθείτε άμεσα τον ιατρό σας.

Ορισμένα άτομα είναι αλήθεια πώς ανήκουν σε ομάδες «υψηλού κινδύνου», π.χ. διαθέτουν μεγάλο αριθμό μελαχρωματικών σπίλων, οικογενειακό ιστορικό μελανώματος, σπίλους μεγαλύτερης διαμέτρου του 1εκ, κ.α.

Παρόλα αυτά το μέγεθος ή η αριθμητική ποσότητα των σπίλων στο σώμα μας, δεν αποτελούν στοιχεία οπωσδήποτε ανησυχητικά. Μια ελιά, εξάλλου, δεν συνεπάγεται πάντα κακοήθεια. Συνεπώς η αφαίρεσή της θα πρέπει να γίνεται όταν συντρέχει σαφής λόγος και κατόπιν της κλινικής διάγνωσης του εξειδικευμένου ιατρού.

Η αφαίρεση σπίλων πραγματοποιείται άμεσα και με ασφάλεια από εξειδικευμένο πλαστικό χειρουργό. Απαιτείται τοπική αναισθησία και η διάρκεια της αφαίρεσης δεν ξεπερνά τα 30-45 λεπτά.

Άλλες μορφές δερματικού καρκίνου αποτελούν το βασικοκυτταρικό και το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα. Πρόκειται για καρκινώματα λιγότερο επιθετικά σε σχέση με το μελάνωμα, τα οποία είναι 100% ιάσιμα, αν διαγνωσθούν έγκαιρα. Κύριο αίτιο αποτελεί και πάλι η χρόνια έκθεση στον ήλιο.

Συνεπώς η πρόληψη παίζει και εδώ καθοριστικό ρόλο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πόσα κιλά μπορούμε να χάσουμε σε έναν μήνα με ασφάλεια
Θανατηφόρα βακτήρια διψούν για ανθρώπινο αίμα
Οι επιπλοκές στην εγκυμοσύνη είναι πιθανόν να αυξάνουν τους κινδύνους υγείας για δεκαετίες [μελέτη]