Στις 29 Οκτωβρίου «γιορτάστηκε» η παγκόσμια ημέρα Ψωρίασης, μιας νόσου από την οποία υπολογίζεται ότι πάσχουν περίπου 250.000 άτομα στην χώρα μας. Οι εξελίξεις στις φαρμακευτικές βιολογικές θεραπείες είναι πολύ σημαντικές και τα θεραπευτικά αποτελέσματα πραγματικά θεαματικά, ωστόσο, η ανάγκη για πιο «φυσικές», μη ανοσοκατασταλτικές, πλην όμως ιατρικά τεκμηριωμένες θεραπείες είναι έκδηλη, ειδικά αυτήν την περίοδο της πανδημίας της COVID-19 που διανύουμε. Η κύρια από αυτές τις θεραπείες, είναι η φωτοθεραπεία UVB στενού φάσματος (UVB narrow band phototherapy).

Πρόκειται για μια θεραπευτική μέθοδο που βασίζεται στις ιδιότητες της υπεριώδους ακτινοβολίας. Είναι γνωστό ότι η ψωρίαση βελτιώνεται σημαντικά κατά τους καλοκαιρινούς μήνες. Αυτό οφείλεται κυρίως στην τοπική δερματική αντιφλεγμονώδη δράση που έχει η συγκεκριμένη αυτή ακτινοβολία.

Αυτήν τη δράση εκμεταλλευόμαστε με τη φωτοθεραπεία, χρησιμοποιώντας το λιγότερο ερυθηματογόνο και πιο αποτελεσματικό για την ψωρίαση φάσμα της υπεριώδους ακτινοβολίας (311nm), σε ειδικό θεραπευτικό πρωτόκολλο κατά τους χειμερινούς μήνες.

Η μέθοδος αυτή δεν έχει σχέση με τις καμπίνες μαυρίσματος (το γνωστό Solarium-UVA), καθότι χρησιμοποιεί διαφορετικού μήκους κύματος ακτινοβολία που δεν επιφέρει μαύρισμα. Ούτε έχει σχέση με μια παλαιότερη μέθοδο που λέγεται PUVA, όπου χρειάζεται και η παράλληλη λήψη φαρμάκων.

Πρόκειται για μια ασφαλή, ανώδυνη, και καθιερωμένη επιστημονικά «φυσική» θεραπεία, με πολύ καλά αποτελέσματα, που μειώνει δραστικά τη χρήση ανοσοκατασταλτικών φαρμάκων. Συνήθως εφαρμόζεται 2-3 φορές την εβδομάδα για διάστημα 2-4 μηνών. Η κάθε συνεδρία διαρκεί από 2 έως 4 λεπτά.

Η συγκεκριμένη μέθοδος είναι ενδεδειγμένη ακόμα και για την ψωρίαση της παιδικής ηλικίας, μιας και δεν επιβαρύνει τον οργανισμό με φάρμακα. Υπάρχει ειδικό πρωτόκολλο και εξοπλισμός για τους μικρούς ασθενείς, που κάνουν συνήθως τη θεραπεία με τη βοήθεια ενός γονέα. Εφαρμόζεται με επιτυχία σε όλα τα εξειδικευμένα διεθνή κέντρα παιδιατρικής δερματολογίας.

Η φωτοθεραπεία μπορεί να εφαρμοστεί με ασφάλεια και κατά της εγκυμοσύνη από τους πρώτους μήνες. Σύμφωνα με το Εθνικό ίδρυμα Ψωρίασης των ΗΠΑ (National Psoriasis Foundation), αποτελεί την δεύτερη θεραπευτική επιλογή για τις εγκύους με ψωρίαση, μετά τις ενυδατικές κρέμες.
Επίσης, αποτελεί θεραπεία εκλογής και για επιβαρυμένα άτομα, που ενδεχομένως λαμβάνουν πολλά φάρμακα, που δεν μπορούν ή δεν θέλουν να πάρουν επιπλέον φάρμακα.

Εφαρμόζεται και σε συνδυασμό με όλες τις άλλες θεραπείες της ψωρίασης (κρέμες, χάπια, ενέσεις) βελτιώνοντας την αποτελεσματικότητά τους, χωρίς καμία αλληλεπίδραση και χωρίς να επιβαρύνεται ο οργανισμός.

Φυσικά, όπως όλες οι ιατρικές θεραπείες, έτσι και η φωτοθεραπεία UVB έχει κάποια θεραπευτικά όρια και αντενδείξεις, τα οποία θα πρέπει πάντα να συζητούνται από πριν με τον θεράποντα ιατρό. Ωστόσο, το γεγονός ότι συστήνεται επισήμως σαν θεραπεία εκλογής σε παιδιά και εγκύους, την καθιστά μία από τις πιο ασφαλείς ιατρικές θεραπείες που υπάρχουν σήμερα για την ψωρίαση.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Στα Χανιά θα πραγματοποιηθεί το 22ο Πανελλήνιο Ηπατολογικό Συνέδριο και η 31η διημερίδα ‘’Στέφανος Χατζηγιάννης’’
Δύο αδέλφια κακοποιημένα και εγκαταλειμμένα επί 15 μέρες στο νοσοκομείο Ζακύνθου
Πρόγραμμα ενίσχυσης της πρόσβασης στο φάρμακο για ευπαθείς ομάδες στην Πελοπόννησο