Τα πιο συνήθη παθολογικά προβλήματα που προσβάλλουν ειδικά τον άντρα διακρίνονται σε: 

  • Παθήσεις προστάτη
  • Στυτική δυσλειτουργία
  • Ανδρική υπογονιμότητα

Ένα σύνηθες ερώτημα του κοινού είναι ποια είναι η θέση της εναλλακτικής ιατρικής στην αντιμετώπιση των προβλημάτων αυτών. Ειδικότερα μάλιστα όταν πρόκειται για άντρες με δυσανεξία στα χημικά φάρμακα, για άντρες με πτωχή ανταπόκριση στα χημικά φάρμακα ή για άντρες που δεν θέλουν να υποβάλλουν τον εαυτό τους σε χημικές παρενέργειες φαρμάκων.

Τα θεραπευτικά βοτανικά συστήματα, που αποσκοπούν στην επίλυση των προβλημάτων του προστάτη, της στυτικής ικανότητας ή της γονιμοποιού ικανότητας έχουν ιστορία χιλιάδων ετών συγκρινόμενα με τα αντίστοιχα χημικά φάρμακα που έχουν ηλικία μόλις ολίγων δεκαετιών. Παρά την αποτυχημένη χρήση, το υψηλό κόστος και το υψηλό επίπεδο παρενεργειών μοντέρνων χημικών φαρμάκων σε αρκετές περιπτώσεις, οι φαρμακευτικές εταιρείες που κυρίως έχουν τα οικονομικά κονδύλια και διεξάγουν την πλειοψηφία των ερευνών που σχετίζονται με τα φάρμακα, αρνούνται να επενδύσουν κονδύλια για την διερεύνηση παραδοσιακών βοτανικών φαρμάκων την παραγωγή των οποίων εξάλλου πραγματοποιούν κατά κύριο λόγο, γεωργοί και καλλιεργητές, επικαλούμενες τα στενά περιθώρια κέρδους.

Η εναλλακτική ιατρική σήμερα προσπαθεί να ξεκαθαρίσει το τοπίο, στηριζόμενη σε έρευνες που πραγματοποιούν πανεπιστήμια και ανεξάρτητες επιστημονικές ομάδες. Η εναλλακτική Ιατρική εμπλέκεται σοβαρά, διότι το σύνολο των χρησιμοποιούμενων βοτάνων και φυτών πρέπει να διαχωριστεί σε φυτά-γιατροσόφια η χρήση των οποίων ανήκει στη σφαίρα της δεισιδαιμονίας και σε φυτά η χρήση των οποίων στηρίζεται σε εμπειρικές παρατηρήσεις για την δραστικότητά τους που πέρασαν από γενιά σε γενιά.

Σε αρκετές περιπτώσεις η ανταπόκριση στο βοτανικό φάρμακο είναι αξιολογήσιμη ακόμη και από τον αδαή, όπως συμβαίνει για παράδειγμα όταν το σπερμοδιάγραμμα του υπογόνιμου άντρα βελτιώνεται μετά την χορήγηση του βοτανικού φαρμάκου ή όταν η πολυουρία του προστάτη αποκαθίσταται, μετά την χορήγηση του βοτανικού φαρμάκου. Το έργο της εναλλακτικής Ιατρικής είναι σύνθετο διότι τα αποτελεσματικά βοτανικά φάρμακα πρέπει περαιτέρω να κατηγοριοποιηθούν σε ασφαλή και μη ασφαλή βότανα, να τιτλοδοτηθούν και να εξασφαλιστεί ότι τηρούνται οι αυστηρές προδιαγραφές καθαρότητας που ισχύουν και για τα χημικά φάρμακα.

Παρά την περί του αντιθέτου ευρέως διαδεδομένη αντίληψη, τα βότανα δεν στερούνται παρενεργειών. Ορισμένα φυτά μάλιστα μπορεί να έχουν θανατηφόρες παρενέργειες εφάμιλλες των χημικών σκευασμάτων σε ευαίσθητα άτομα. Αρκετές φορές κατά την τυποποίηση δεν εξασφαλίζεται η ύπαρξη αποτελεσματικών θεραπευτικών δόσεων του τυποποιούμενου βοτάνου ή υπάρχει πρόσμιξη με βαρέα μέταλλα εντομοκτόνα και ουσίες που να το καθιστούν ακατάλληλο για ιατρική χρήση.

Ορισμένα από τα πιο πολύχρηστα βότανα που χρησιμοποιούνται σε μίγματα βοτάνων ενδεικτικά είναι:

MUIRA PUAMA

Φύεται στην Βραζιλία.
Παρενέργειες: Αλλεργία, γαστρεντερικές βλάβες

PANAX GINSENG

Έχει χρησιμοποιηθεί ευρέως στην παραδοσιακή Κινέζικη Ιατρική και σε ανατολικά θεραπευτικά συστήματα.
Παρενέργειες: δυσκολία στον ύπνο (αϋπνία),πόνος στο στήθος, αυξημένος καρδιακός ρυθμός, παλμοί, υψηλή ή χαμηλή αρτηριακή πίεση, πονοκέφαλος, απώλεια της όρεξης, διάρροια, κνησμός, εξάνθημα, ζάλη, αλλαγές στη διάθεση, αλλεργία.

PYGEUM

Φύεται σε αφρικανικές δασικές περιοχές.
Παρενέργειες: Αλλεργία γαστρεντερικές διαταραχές έχουν αναφερθεί.

RYE GRASS POLLEN

Πρόκειται για εκχύλισμα της γύρης του χόρτου σίκαλης (Secale cereale).
Παρενέργειες: Αλλεργία γαστρεντερικές διαταραχές έχουν αναφερθεί.

URTICA DIOICA

Έχει ευρεία κατανομή και ευρίσκεται σε μεγάλες ποσότητες σε Ευρώπη, Ασία, βόρεια Αφρική και δυτική Βόρεια Αμερική.
Παρενέργειες: Αλλεργία, λιποθυμία, πτώση πίεσης, υπογλυκαιμία έχουν αναφερθεί.

MORINDA CITRIFOLIA

Είναι ένα μικρό αειθαλές δέντρο στα νησιά του Ειρηνικού, τη Νοτιοανατολική Ασία, την Αυστραλία και την Ινδία.
Παρενέργειες: Αλλεργία, ηπατοτοξικότητα. 

Τι άλλο πρέπει να ξέρετε:

  • Η χρήση των βοτανικών φαρμάκων ενίσχυσης της γονιμότητας για να είναι εγγυημένη, ασφαλής και αποτελεσματική, πρέπει να μην γίνεται ανεξέλεγκτα αλλά μετά από σωστή ιατρική παθολογική εξέταση και παρακολούθηση από ιατρό με σφαιρική γνώση και ανάλογη εμπειρία.
  • Τα βότανα δεν δρουν όταν χορηγούνται μεμονωμένα αλλά σε κατάλληλους βοτανικούς συνδυασμούς προσαρμοσμένους στον οργανισμό του εξεταζόμενου. Ένα συγκεκριμένος συνδυασμός μπορεί να είναι αναποτελεσματικός με υψηλό επίπεδο παρενεργειών σε ένα οργανισμό και να έχει υψηλό επίπεδο αποτελεσματικότητας-ασφάλειας σε ένα άλλο οργανισμό. Ορισμένες φορές απαιτούνται εργαστηριακοί έλεγχοι για απόλυτη ασφάλεια σε περιοδική βάση.
  • Τα βοτανικά φάρμακα έχουν ευεργετικές ολιστικές δράσεις. Επιδρούν θετικά και σε άλλα οργανικά συστήματα του σώματος.
  • Παράλληλα με τα βοτανικά φάρμακα πρέπει να ακολουθείτε ειδικά ολιστικά διατροφικά προγράμματα προσαρμοσμένα τόσο στο status υγείας του οργανισμού σας όσο και στο αποτελεσματικό για εσάς βοτανικό φάρμακο.
  • Για να αντλήσετε το μέγιστο δυνατό όφελος από το βοτανικό φάρμακο πρέπει να απέχετε από τοξικές ουσίες (π.χ. καπνό, κατάχρηση αλκοόλ).

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο ΠΟΥ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου για την κατανάλωση αλκοόλ και καπνού από τους νέους
ΕΚΑΒ: Ολοκληρώθηκε η πλήρους ανάπτυξης άσκηση πεδίου στην Κρήτη
Πώς θα διατηρήσω τα κιλά μου μετά τη δίαιτα