Οι ασθενείς που πάσχουν από διαβήτη τύπου 2 μπορεί συχνά να παρατηρήσουν αλλαγές στην επιδερμίδα τους. Από φαγούρα και σκλήρυνση, μέχρι και μολύνσεις, η μεγαλύτερη συγκέντρωση γλυκόζης στο αίμα αποδυναμώνει τη δράση των κυττάρων που καταπολεμούν τις διάφορες λοιμώξεις. Οι βακτηριακές μολύνσεις και οι μυκητιάσεις είναι πιο δύσκολες στη θεραπεία για τους διαβητικούς, καθώς το σάκχαρο θρέφει τους βλαβερούς μικροοργανισμούς.

Πώς μπορούμε, λοιπόν, να προστατεύσουμε το δέρμα μας από τα δυσάρεστα αυτά συμπτώματα;

Αποφύγετε τα σκληρά σαπούνια

Τα σαπούνια που δεν έχουν ουδέτερο pH μπορεί να ερεθίσουν το ευαίσθητο δέρμα. Αποφύγετε τα προϊόντα που περιέχουν αλκοόλ, αλλά και εκείνα που έχουν τεχνητά αρώματα. Αποφύγετε τα προϊόντα δέρματος που περιέχουν ρετινοειδή, καθώς μπορεί να επιδεινώσουν την κατάσταση του δέρματος αν πάσχετε από διαβήτη. Επιπλέον, τα πιο ουδέτερα σαπούνια δεν απομακρύνουν τα φυσικά έλαια του δέρματος, που φροντίζουν για την ενυδάτωσή μας.

Να ενυδατώνεστε καθημερινά

Με το να διατηρείτε την επιδερμίδα σας ενυδατωμένη καθημερινά, προλαμβάνετε τη φαγούρα αλλά και τη σκλήρυνση του δέρματος. Είναι πολύ σημαντικό να προλάβετε το “σκάσιμο” του δέρματος, ειδικά στις φτέρνες, που εμφανίζεται πιο συχνά, καθώς μπορεί να οδηγήσει σε μόλυνση. Χρησιμοποιήστε ενυδατικές κρέμες, ειδικά τις κρύες μέρες, για να προλάβετε την ξηρότητα. Αποφύγετε, όμως, να χρησιμοποιείτε ενυδατική ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών, καθώς μπορεί να προκαλέσει κάποια μυκητίαση.

Μην ξύνεστε

Είναι πολύ λογικό να θέλετε να ξύσετε το δέρμα σας όταν σας φαγουρίζει, αλλά δεν πρέπει να το κάνετε. Το δέρμα σας μπορεί να μολυνθεί. Προτιμήστε μπάνιο και ντους με χλιαρό νερό, ώστε το δέρμα σας να είναι επαρκώς ενυδατωμένο και να αποφευχθεί όσο περισσότερο γίνεται το αίσθημα κνησμού.

Προστατευθείτε από τον ιδρώτα

Οι περιοχές που ιδρώνουν περισσότερο, όπως οι μασχάλες, βρίσκονται σε αυξημένο κίνδυνο μόλυνσης στους διαβητικούς. Προλάβετε τις μυκητιάσεις παίρνοντας μέτρα κατά του ιδρώτα και διατηρώντας τις ευαίσθητες περιοχές στεγνές.

Κάντε έλεγχο καθημερινά

Ένα πολύ συχνό σύμπτωμα είναι η έλλειψη αίσθησης στις φτέρνες. Πρέπει να ελέγχετε το δέρμα σας καθημερινά και να λαμβάνετε τα απαραίτητα μέτρα. Ειδικά αν πάσχετε από κάποια νευρική βλάβη ή αν η κυκλοφορία του αίματός σας είναι κακή, οι επιπλοκές μπορεί να είναι πολύ σοβαρές.

Αντιμετωπίστε αμέσως οποιονδήποτε τραυματισμό

Ακόμα και ένα μικρό κόψιμο μπορεί να γίνει επικίνδυνο αν πάσχετε από διαβήτη. Καθαρίστε αμέσως την πληγή με νερό και ένα ουδέτερο απολυμαντικό, έπειτα χρησιμοποιήστε μια αντιβατκηριακή αλοιφή και καλύψτε την με έναν αυτοκόλλητο επίδεσμο. Αν η πληγή δεν επουλώνεται και κοκκινίζει, ζεσταίνεται ή γίνεται πιο ευαίσθητη, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Ελέγξτε το σάκχαρό σας

Η καλύτερη, ίσως, συμβουλή για να προστατεύσετε το δέρμα σας από τα συμπτώματα του διαβήτη - αλλά και από όλες τις άλλες επιπλοκές που μπορεί να προκαλέσει- είναι να ελέγχετε προσεκτικά τα επίπεδα του σακχάρου στο αίμα σας, όπως και να ακολουθείτε μία αυστηρή και προσεγμένη διατροφή. Αν παρατηρήσετε οτιδήποτε διαφορετικό στο δέρμα σας, μιλήστε με τον γιατρό σας, ακόμα και αν δεν είναι εν τέλει σημαντικό ζήτημα. Η υγεία μας δεν είναι θέμα τύχης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΕΟΦ: 234 φάρμακα σε έλλειψη, 45 νοσοκομειακά, 6 σκιαγραφικά, 4 εμβόλια [κατάλογος]
Θέλουμε να μας πει το DNA μας από τι μπορούμε να αρρωστήσουμε;
Τα φάρμακα παρασκευάζονται για ασθενείς, όχι για αποθέματα