Ο δρόμος προς τη χαμένη ευεξία

Το λίπος σαν θρεπτικό συστατικο΄θεωρείται βλαβερό επειδή κάνει τους ανθρώπους υπέρβαρους ή παχύσαρκους. Ωστόσο, δεν είναι όλα τα λίπη κακά. Στην πραγματικότητα, η διάσπαση και η αποθήκευση ενέργειας (θερμίδων) ως λίπος είναι καλή. Είναι ένας από τους πολλούς τρόπους με τους οποίους το σώμα χρησιμοποιεί τα τρόφιμα για να λειτουργήσει, να θεραπευτεί και να αναπτυχθεί.

Η αποθηκευμένη ενέργεια από το λίπος, σας βοηθά να φέρετε εις πέρας κουραστική εργασία ή την προπόνηση. Διαδραματίζει βασικό ρόλο στην ανάπτυξη του εγκεφάλου και στην πρόληψη φλεγμονής (οίδημα) και θρόμβων αίματος. Το λίπος συμβάλλει στην ανάπτυξη υγιών μαλλιών και στη διατήρηση υγιούς δέρματος.

Μπορείτε να καταλάβετε εάν είστε λιποβαρείς, με τη χρήση του Δείκτη Μάζας Σώματος (BMI). Αυτό το ηλεκτρονικό εργαλείο  παίρνει το βάρος, το ύψος, την ηλικία και το φύλο σας και βγάζει ένα αποτέλεσμα. Εάν ο ΔΜΣ σας είναι μικρότερος από 18,5, είστε λιποβαρείς. Ο γιατρός σας μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να προσδιορίσετε εάν είστε λιποβαρείς με βάση το ύψος, το βάρος, το τι τρώτε και το επίπεδο δραστηριότητας.

Ο γιατρός σας μπορεί να σας βάλει σε πρόγραμμα αύξησης βάρους αν είστε λιποβαρής. Ωστόσο, αυτό δε σημαίνει ότι θα τρώτε πρόχειρα φαγητά. Το υγιές κέρδος βάρους απαιτεί μια ισορροπημένη προσέγγιση, ακριβώς όπως ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους.

Η κατανάλωση πρόχειρου φαγητού μπορεί να οδηγήσει σε αύξηση του σωματικού βάρους. Ωστόσο, δεν θα ικανοποιήσει τις ανάγκες που χρειάζεται το σώμα σας. Ακόμα και αν το λίπος, η ζάχαρη και το αλάτι δεν έχουν ως αποτέλεσμα το επιπλέον βάρος, μπορεί να βλαφτεί ο οργανισμός σας. Για μια υγιή αύξηση βάρους, οι παρακάτω συμβουλές μπορούν να σας βοηθήσουν:

-Προσθέστε στη διατροφή υγιεινές θερμίδες. Δεν χρειάζεται να αλλάξετε δραστικά τη διατροφή σας. Μπορείτε να αυξήσετε τις θερμίδες προσθέτοντας παξιμάδι ή σπόρους, τυρί και υγιεινά πιάτα. Δοκιμάστε αμύγδαλα, ηλιόσπορους, φρούτα ή ζύμες ολικής αλέσεως, τοστ σίτου.

-Φάτε πάρα πολλά θρεπτικά. Αντί να τρώτε άδειες θερμίδες και πρόχειρο φαγητό, φάτε τρόφιμα που είναι πλούσια σε θρεπτικά συστατικά. Εξετάστε τα υψηλής περιεκτικότητας σε πρωτεΐνες κρέατα, τα οποία μπορούν να σας βοηθήσουν στην οικοδόμηση μυών. Επίσης, επιλέξτε θρεπτικούς υδατάνθρακες, όπως καστανό ρύζι και άλλα δημητριακά ολικής αλέσεως.

-Σνακ. Απολαύστε σνακ που περιέχουν άφθονες πρωτεΐνες και υγιεινούς υδατάνθρακες. Επιλέξτε σνακ που περιέχουν "καλά λιπαρά", τα οποία είναι σημαντικά για να είναι υγιής η καρδιά. Καλές τροφές είναι οι  ξηροί καρποί και το αβοκάντο.

-Φάτε μίνι γεύματα. Εάν δεν έχετε όρεξη, λόγω ιατρικών ή συναισθηματικών προβλημάτων, η κατανάλωση μεγάλων ποσοτήτων φαγητού μπορεί να μην φαίνεται ελκυστική. Σκεφθείτε να τρώτε μικρότερα γεύματα καθ 'όλη τη διάρκεια της ημέρας για να αυξήσετε την πρόσληψη θερμίδων.

-Βάρη. Ενώ η αερόβια άσκηση καίει η ενδυνάμωση μπορεί να σας βοηθήσει. Αυτό περιλαμβάνει την άρση βαρών ή τη γιόγκα. Κερδίζετε βάρος με την οικοδόμηση μυών.

Πριν ξεκινήσετε ένα πρόγραμμα αύξησης βάρους, μιλήστε με τον γιατρό σας. Το ότι δεν παίρνετε κιλά μπορεί να οφείλεται σε υποκείμενο πρόβλημα υγείας. Δεν θα διορθωθεί με αλλαγές στη διατροφή. Ο γιατρός σας θα μπορεί να σας βοηθήσει να παρακολουθείτε την πρόοδό σας.

Πράγματα που πρέπει να ληφθούν υπόψη

Τα άτομα με χαμηλό βάρος συνήθως δεν παίρνουν αρκετές θερμίδες για να τροφοδοτήσουν το σώμα τους. Συχνά υποφέρουν από υποσιτισμό. Ο υποσιτισμός σημαίνει ότι δεν λαμβάνετε αρκετές βιταμίνες και μέταλλα από το φαγητό σας. Αν είστε λιποβαρείς, μπορεί να διατρέχετε κίνδυνο για τα ακόλουθα θέματα υγείας:

-Καθυστερημένη ανάπτυξη. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα στα παιδιά και τους εφήβους, των οποίων τα σώματα χρειάζονται πολλά θρεπτικά συστατικά για να αναπτυχθούν και να παραμείνουν υγιή.

-Ευαίσθητα οστά. Μια ανεπάρκεια βιταμίνης D και ασβεστίου, μαζί με το χαμηλό σωματικό βάρος, μπορεί να οδηγήσει σε αδύναμα οστά και οστεοπόρωση.

-Εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα. Όταν δεν έχετε αρκετά θρεπτικά συστατικά, το σώμα σας δεν μπορεί να αποθηκεύσει ενέργεια. Αυτό καθιστά δύσκολη την καταπολέμηση της ασθένειας. Μπορεί επίσης να είναι δύσκολο για το ανοσοποιητικό σας σύστημα να ανακάμψει μετά από αρρώστια.

-Αναιμία. Αυτή η κατάσταση μπορεί να προκληθεί από το να μην έχουν αρκετές βιταμίνες σιδήρου, φυλλικού οξέος και Β12. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ζάλη, κόπωση και πονοκεφάλους.

-Ζητήματα γονιμότητας. Στις γυναίκες, το χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να οδηγήσει σε ακανόνιστες περιόδους, έλλειψη περιόδου και στειρότητα.

-Απώλεια μαλλιών. Το χαμηλό σωματικό βάρος μπορεί να προκαλέσει την αδυναμία των μαλλιών και να πέσει εύκολα. Μπορεί επίσης να προκαλέσει ξηρό, λεπτό δέρμα και προβλήματα υγείας με τα δόντια και τα ούλα.

Πολλοί άνθρωποι με χαμηλό βάρος είναι σωματικά υγιείς. Το χαμηλό σωματικό βάρος οφείλεται σε ποικίλα αίτια, όπως:

-Γενεσιολογία. Αν είστε αδύνατοι από το γυμνάσιο και εσείς και η οικογένειά σας, είναι πιθανό να γεννηθήκατε με μεταβολισμό υψηλότερο από το συνηθισμένο. Μπορεί επίσης να έχετε φυσικά λίγη όρεξη.

-Υψηλή σωματική δραστηριότητα. Εάν είστε αθλητής, πιθανώς γνωρίζετε ότι οι συχνές προπονήσεις μπορούν να επηρεάσουν το σωματικό σας βάρος. Ωστόσο, η υψηλή φυσική δραστηριότητα μπορεί επίσης να αποτελεί μέρος μιας ενεργού εργασίας ή μιας ενεργητικής προσωπικότητας.

-Ασθένεια. Η αρρώστια μπορεί να επηρεάσει την όρεξή σας και την ικανότητα του σώματός σας να χρησιμοποιεί και να αποθηκεύει τροφή. Εάν χάσατε πρόσφατα πολύ βάρος χωρίς να προσπαθήσατε, μπορεί να είναι ένα σημάδι ασθένειας, όπως τα προβλήματα του θυρεοειδούς, διαβήτη, έλκους ή ακόμη και καρκίνου. Συζητήστε με τον γιατρό σας αν παρατηρήσετε ξαφνική απώλεια βάρους.

-Φάρμακα. Ορισμένα συνταγογραφούμενα φάρμακα μπορεί να προκαλέσουν ναυτία και απώλεια βάρους. Ορισμένες θεραπείες, όπως η χημειοθεραπεία, μπορούν να μειώσουν την όρεξη και να επιδεινώσουν την απώλεια βάρους από την ασθένεια.

-Ψυχολογικά θέματα. Η πνευματική μας ευημερία επηρεάζει κάθε μέρος της ζωής μας. Πράγματα όπως το στρες και η κατάθλιψη μπορούν να διαταράξουν τις υγιεινές διατροφικές συνήθειες. Οι φόβοι και οι στρεβλώσεις της εικόνας του σώματος μπορεί να οδηγήσουν σε διατροφικές διαταραχές. Εάν υποφέρετε από συναισθηματικά ζητήματα, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών
Ξεκινά σε λίγες ημέρες το 14ο Συνέδριο Φαρμακευτικού Management
Ποια αντισυλληπτικά συνδέονται με πρόκληση όγκων στον εγκέφαλο