Η ενδομητρίωση είναι η κατάσταση στην οποία ο ενδομητριωσικός ιστός που καλύπτει τη μήτρα και ο οποίος διασκορπίζεται κατά την εμμηνόρροια, αναπτύσσεται έξω απο τη μήτρα. Όταν αυτή η ανάπτυξη συμβαίνει έξω από τη μήτρα, ο ιστός μπορεί να προκαλέσει επίπονα εμφυτεύματα, συνηθισμένα στις ωοθήκες, στους φαλλοπιανούς πόρους και στους συνδέσμους που στηρίζουν τη μήτρα.

Άλλα πιθανά σημεία για ενδομητριακές αναπτύξεις είναι η κύστη, το έντερο και ο κόλπος.

Ποια είναι τα συμπτώματα της ενδομητρίωσης;

Περίπου το 15% των γυναικών που βρίσκονται σε ηλικία εγκυμοσύνης, αναπτύσσουν σε κάποιο βαθμό ενδομητρίωση πριν φτάσουν την εμμηνόπαυση.

Τα πιο συνηθισμένα συμπτώματα της πάθησης είναι έντονος πόνος περιόδου, πόνος κατά τη σεξουαλική επαφή και ουρικά ή εντερικά προβλήματα σε συνδυασμό με την εμμηνόρροια. Σε πιο σοβαρές περιπτώσεις, ο ουλώδης ιστός μπορεί να συσταθεί πάνω στις ωοθήκες ή στους φαλλοπιανούς πόρους, προκαλώντας στειρότητα, σοκολατοειδείς κύστεις, κ.α.Πώς βγαίνει η διάγνωση της ενδομητρίωσης;

Ένας γιατρός μπορεί να διαγνώσει με σιγουριά την ενδομητρίωση με τη χειρουργική διαδικασία που ονομάζεται λαπαροσκόπηση.

Κατά τη διάρκεια αυτής της μικρής χειρουργικής διαδικασίας, εισάγεται ένα μικρό, λεπτοκαμωμένο μικροσκόπιο που μεταδίδει φως, μέσω μιας μικρής τομής που γίνεται στην κοιλιά, συνήθως στον αφαλό για να μην φαίνεται η τομή.

Πριν την εισαγωγή του λαπαροσκοπίου, η κοιλιά γεμίζει με διοξείδιο του άνθρακα ή πρωτοξείδιο του αζώτου για να βοηθήσει στον διαχωρισμό των εντέρων με τα πυελικά όργανα. Έτσι, οι επιφάνειες των οργάνων φαίνονται καθαρότερα και ο γιατρός μπορεί να ελέγξει το μέγεθος και τον βαθμό των ενδομητριακών εστιών.

Τι θεραπείες υπάρχουν;

Οι επιλογές για θεραπεία μπορεί να περιλαμβάνουν εγχείρηση, φαρμακευτική αγωγή ή έναν συνδυασμό και των δυο. Ο σκοπός της χειρουργικής θεραπείας είναι η αφαίρεση ενδομητριακών εμφυτευμάτων και/ή των οργάνων που έχουν επηρεαστεί από την πάθηση.

Ο σκοπός της φαρμακευτικής αγωγής είναι η κατάστολη των επιπέδων οιστρογόνου και προγεστερόνης, ορμόνες, που διεγείρουν την ανάπτυξη των ενδομητριακών όγκων.

Στις περισσότερες περιπτώσεις, ο γιατρός θα πρέπει να μπορεί να αντιμετωπίσει τις εστίες μέσω της λαπαροσκόπησης.

Ο χειρουργός μπορεί να αφαιρέσει τον ουλώδη ιστό, να καταστρέψει τα ενδομητριακά εμφυτεύματα με λέιζερ, και/ή να απομακρύνει τα υγρά.

Στην επιλογή της θεραπείας για την ενδομητρίωση, η καλύτερη προσέγγιση είναι να συζητήσετε με τον γιατρό σας όλες τις πιθανές θεραπείες και να προχωρήσετε στην απόφασή σας με αυτοπεποίθηση.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός κινδύνου η 21χρονη που μαχαιρώθηκε στην Ερμού
Πώς επηρεάζει η ομάδα αίματος την υγεία μας
Μεγάλη αύξηση των θανάτων λόγω αλκοόλ στις ΗΠΑ