Το 2008 με απόφαση του Υπουργείου Υγείας κατόπιν  σύστασης της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών το εμβόλιο  κατά του ιού HPV(Human Papiloma Virus), ακολουθώντας την παγκόσμια τακτική για την πρόληψη από τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Ο ιός HPV είναι ο σχεδόν αποκλειστικός υπεύθυνος για τον καρκίνο του τραχήλου της μήτρας. Ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας, είναι η δεύτερη συχνότερη αιτία θανάτου από καρκίνο στην Ευρώπη, μετά τον καρκίνο του μαστού, σε νεαρές γυναίκες ηλικίας 15-44 ετών.

Υπολογίζεται ότι παγκοσμίως 230.000 περίπου γυναίκες πεθαίνουν ετησίως από αυτό τον καρκίνο, δηλαδή μια γυναίκα πεθαίνει κάθε περίπου 20 λεπτά!

Ο ιός  HPV είναι πολύ μεταδοτικός. Η μετάδοσή του γίνεται μέσω σεξουαλικών επαφών, οι οποίες όμως δεν είναι απαραίτητο να είναι ολοκληρωμένες. Αρκεί και η απλή επαφή των γεννητικών οργάνων δύο ατόμων, ενώ ο ιός μπορεί να μεταδοθεί και μέσω χεριών.

Η μόλυνση από τον ιό  HPV αποτελεί το πιο συχνό  σεξουαλικώς  μεταδιδόμενο νόσημα. Από τις γυναίκες που είναι σεξουαλικά ενεργές, το 80% έχουν κολλήσει τον ιό, είναι φορείς δηλαδή. Μόνο το 15% από αυτές θα το εκδηλώσουν στον τράχηλο, γεγονός που διαπιστώνεται με το Pap test και το DNA Hpv test. Και από αυτές, μόνο το 15% θα εμφανίσει τελικά καρκίνο του τραχήλου της μήτρας.

Από το Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών, συνιστάται ως ιδανική για τον εμβολιασμό, η ηλικία των 12-13 ετών. Ο λόγος; Στην Ελλάδα, υπολογίζεται ότι ο μέσος χρόνος έναρξης της σεξουαλικής δραστηριότητας είναι τα 15,5 έτη (έρευνα Πανεπιστημίου Αθηνών - 2008). Στόχος μας, να προλάβουμε την ολοκλήρωση του εμβολιαστικού σχήματος πριν από την έναρξη της σεξουαλικής δραστηριότητας.

Για την πρόληψη κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας κυκλοφορούν δύο σκευάσματα: το Cervarix  και το Gardasil . Το πρώτο, γνωστό ως “διδύναμο”, προστατεύει έναντι των πλέον ογκογόνων τύπων 16 και 18. Το δεύτερο, γνωστό ως “τετραδύναμο”, προστατεύει έναντι των τύπων 16,18, 6 και 11, καθώς και των γεννητικών κονδυλωμάτων, που όμως δεν μεταπίπτουν σε καρκινικές μορφές. Τελευταία, έχει παρασκευαστεί και κυκλοφορεί και εννεαδύναμο σκεύασμα Gardasil. Το εμβόλιο γίνεται σε δυο ή  τρεις δόσεις ανάλογα με την ηλικία έναρξης, μέσα σε ένα εξάμηνο. Καλύπτεται 100% από τα ασφαλιστικά Ταμεία. Μετά το 2016 το εμβόλιο θα χορηγείται δωρεάν μόνο στις ηλικίες 11 με 18 ετών.

Η ελληνική γονεϊκή κοινότητα στάθηκε αρχικά σκεπτική απέναντι στο συγκεκριμένο εμβόλιο.  Ένα μικρό μέρος των γονιών απαιτούσε μεγαλύτερο κύκλο χρόνου σαν νέο φάρμακο, ένα άλλο  όμως μέρος δυστυχώς σύρθηκε συναισθηματικά, επηρεασμένο από ανυπόστατες και ατεκμηρίωτες δημοσιεύσεις κυρίως στο διαδίκτυο,  που λειτούργησαν με την ψυχολογία της «κακής είδησης» που χρειάζεται πολύ χρόνο μετά για να αποχρωματιστεί και να αποκατασταθεί η αλήθεια.

Σύμφωνα με μελέτη  που πραγματοποιήθηκε στην Ελλάδα ,η  κάλυψη του εμβολιασμού, ήταν χαμηλή  (32,4 %) (μελέτη των Donadiki et al), με πληθυσμό-στόχο νεαρές φοιτήτριες, ηλικίας 18-26. Αντίθετα, σε άλλες Ευρωπαϊκές χώρες, τα επίπεδα εμβολιασμού είναι μεγαλύτερα. Στην Ισπανία, ένα χρόνο μετά την εισαγωγή του εμβολίου στο εθνικό σύστημα εμβολιασμού, η εμβολιαστική κάλυψη και των τριών δόσεων έναντι του HPV, ήταν 77.3%. στη Δανία, 62%, στο Βέλγιο 44%, στην Ιταλία 53.1%, στο Ηνωμένο Βασίλειο 80.9%, ενώ στην Ελβετία, τρία χρόνια μετά την ένταξη του εμβολίου, άγγιζε το 61,40%.

Από καμία επιστημονική μελέτη δεν προκύπτει ότι το εμβόλιο ευθύνεται για κάποια πάθηση. Στο διάστημα κυκλοφορίας του έως τώρα, υπολογίζουμε ότι έχουν γίνει περίπου 150 εκατομμύρια εμβολιασμοί σε παγκόσμιο επίπεδο – θεωρείται αρκετά δοκιμασμένο, ενώ συνεχίζει να βρίσκεται υπό την επιτήρηση διεθνών οργανισμών όπως το CDC και ο FDA ( οργανισμοί έλεγχου λοιμώξεων και φαρμάκων ) στην Αμερική.

Η ευθύνη των γονιών στη συμμόρφωση με τον εμβολιασμό των νεαρών κοριτσιών είναι μεγάλη, καθώς τα κορίτσια –έφηβοι  είναι σε ηλικία του πειραματισμού, της πρόκλησης και των πρωτόγνωρων εμπειριών, καθώς και της επαναστατικότητας έναντι σε κάθε μορφής εξουσίας, και πάνω από όλα της γονεϊκής.

Από  τη στιγμή που η Ιατρική δίνει τη  δυνατότητα της πρόληψης με τον εμβολιασμό των έφηβων κοριτσιών  και σε μια εποχή που ο καρκίνος έχει καταντήσει … «βήχας» δεν επιτρέπεται, να υφίσταται πλέον  η  δεύτερη πιο συχνή αίτια θανάτου από καρκίνο  στις γυναίκες, που οφείλεται αποκλειστικά σε  αυτό τον ιό. Και η απόφαση-δυνατότητα  αυτή, είναι αποκλειστικά και μόνο στα χέρια των γονιών!

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας