Ο καρκίνος του ενδομητρίου είναι ο πιο συχνά διεγνωσμένος καρκίνος στην περιοχή της μήτρας, και προσβάλλει τον ιστό γύρω από την μήτρα. Το πιο συνηθισμένο του σύμπτωμα είναι η αφύσικη αιμορραγία από τον κόλπο, όπως αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση, αλλαγές στην αιμορραγία πριν την εμμηνόπαυση, όπως και αιμορραγία ανάμεσα στις περιόδους. Άλλα πιθανά συμπτώματα είναι ο πόνος κατά την διάρκεια του σεξ, ο πόνος στην περιοχή του πυελικού εδάφους, οι αφύσικες εκκρίσεις και η κόπωση.

Ας τα δούμε όμως λίγο πιο αναλυτικά.

Σε γενικές γραμμές, το πιο κοινό σύμπτωμα καρκίνου του ενδομητρίου είναι η αφύσικη αιμορραγία από τον κόλπο. Που σημαίνει οποιαδήποτε αιμορραγία δεν σχετίζεται άμεσα με την περίοδό σας, και προφανώς οποιαδήποτε αιμορραγία στην περιοχή μετά την εμμηνόπαυση. Παρατηρείται στο 90% των ασθενών.

Πριν την εμμηνόπαυση

Αν ακόμα δεν έχετε περάσει την εμμηνόπαυση, αφύσικη κολπική αιμορραγία είναι οι περίοδοι με μεγάλη ροή που κρατούν περισσότερο από επτά ημέρες, ανεξήγητες κηλίδες αίματος στο εσώρουχο ανάμεσα στις περιόδους, περίοδοι που συμβαίνουν κάθε 21 μέρες ή και λιγότερο, όπως και αιμορραγία που συμβαίνει πριν και μετά το σεξ.

Μετά την εμμηνόπαυση

Οποιαδήποτε αιμορραγία ή εμφάνιση κηλίδων στο εσώρουχο συμβεί έναν χρόνο μετά την εμμηνόπαυση και έπειτα, θεωρείται αφύσικη και πρέπει να την ελέγξει γιατρός.

Ο καρκίνος του ενδομητρίου, βέβαια, δεν είναι ο μόνος υπαίτιος για αιμορραγία μετά την εμμηνόπαυση. Μπορεί να προκληθεί από ινομυώματα, παθήσεις του θυρεοειδούς, πολύποδες αλλά και θεραπεία ορμονικής υποκατάστασης.

Άλλα συμπτώματα που μπορεί να συμβούν πριν ή και μετά την εμμηνόπαυση είναι τα εξής:

-Υδαρείς εκκρίσεις με ή χωρίς αίμα

-Πόνος κατά την διάρκεια του σεξ

-Πόνος ή κράμπες στην περιοχή του πυελικού εδάφους

-Πόνος στην κοιλιακή χώρο

-Αίσθηση ότι υπάρχει όγκος στην περιοχή του πυελικού εδάφους

-Μείωση βάρους χωρίς να γίνεται προσπάθεια για κάτι τέτοιο

-Κόπωση

-Πρήξιμο

-Αλλαγές στο πόσο συχνά πηγαίνετε στην τουαλέτα

-Γρήγορη αίσθηση κορεσμού από το φαγητό

Η μόνη πιθανή επιπλοκή του καρκίνου του ενδομητρίου είναι η αναιμία. Τα πιο συχνά συμπτώματα αναιμίας είναι η κόπωση και η αδυναμία, τα κρύα χέρια ή πόδια, απορρυθμισμένοι χτύποι της καρδιάς, χλωμό ή κιτρινισμένο δέρμα, πόνοι στο στήθος και αίσθηση ζαλάδας. Αυτή η αναιμία προκύπτει από την έλλειψη σιδήρου, καθώς χάνετε περισσότερο αίμα, και μπορεί να αντιστραφεί με κατάλληλη διατροφή και συμπληρώματα. Μιλήστε με τον γιατρό σας προτού λάβετε οποιοδήποτε συμπλήρωμα.

Μην ξεχνάτε πως εσείς γνωρίζετε το σώμα σας καλύτερα από οποιονδήποτε- τι είναι και τι δεν είναι φυσιολογικό. Οι εκκρίσεις που δεν είναι συνηθισμένες για εσάς - είτε συνοδεύονται από αίμα, είτε όχι - καλό είναι να ελέγχονται και από γιατρό.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα