Ηλίας Σκοτινιώτης, Γαστρεντερολόγος, Fellow of the American Gastroenterological Association, Επιστημονικός Συνεργάτης νοσοκομείου ΥΓΕΙΑ

Τι είναι η Ενδοσκοπική Υπερηχογραφία (EUS);

Η Ενδοσκοπική Υπερηχογραφία (EUS) συνδυάζει τις τεχνικές της ενδοσκόπησης και της υπερηχογραφίας. Χρησιμοποιεί ειδικά ενδοσκόπια που εκπέμπουν υπερήχους κατά τη διάρκεια της ενδοσκόπησης. Έτσι μπορούμε να ‘δούμε’ βαθύτερα στο τοίχωμα του πεπτικού σωλήνα αλλά και στους γύρω ιστούς, ιδιαίτερα το πάγκρεας, τα χοληφόρα αγγεία, το μεσοθωράκιο αλλά και λεμφαδένες.

Πώς γίνεται η EUS;

Από την πλευρά του ασθενούς, η εξέταση δεν διαφέρει σημαντικά από μία απλή ενδοσκόπηση. Χορηγούνται φάρμακα τα οποία προκαλούν χαλάρωση ή ‘μέθη’. Το ενδοσκόπιο είναι εύκαμπτο και έχει λεπτή διάμετρο. Η εξέταση διαρκεί περίπου 30 λεπτά και είναι εντελώς ανώδυνη. Ο ασθενής δεν χρειάζεται να νοσηλευθεί και είναι ελεύθερος να πάει σπίτι του μετά την εξέταση.

Πού χρησιμεύει η EUS στην ογκολογία;

Οι ενδείξεις της EUS στην ογκολογία μπορούν να χωριστούν σε τρεις γενικές κατηγορίες:

1.         Όγκοι του παγκρέατος και των χοληφόρων:

Η EUS απεικονίζει με εξαιρετική λεπτομέρεια το πάγκρεας και τα εξωηπατικά χοληφόρα αγγεία. Μπορεί να διαφωτίσει τυχόν ανωμαλία ή όγκο που εμφανίστηκε σε αξονική ή μαγνητική τομογραφία και να ανιχνεύσει μικρούς όγκους μεγέθους 5-10 χιλιοστών που δεν είναι εμφανείς στις άλλες εξετάσεις. Είναι ιδιαίτερα χρήσιμη εξέταση στην αξιολόγηση παγκρεατικών κύστεων.

2.         Σταδιοποίηση καρκίνου του οισοφάγου και στομάχου:

Η EUS είναι ακριβής μέθοδος τοπικής σταδιοποίησης στον καρκίνο του οισοφάγου και του στομάχου. Θεωρείται σημαντική εξέταση στον προεγχειρητικό σχεδιασμό γιατί μπορεί να καθορίσει αν ο ασθενής θα ωφεληθεί από προεγχειρητική χημειοθεραπεία.

3.         Υποβλεννογόνιοι όγκοι του πεπτικού σωλήνα:

Οι περισσότεροι όγκοι στο πεπτικό σύστημα αφορούν το επιφανειακό στρώμα που καλύπτει το τοίχωμα (βλεννογόνο) και γι’ αυτό μπορούν να διαγνωσθούν στην κλασσική ενδοσκόπηση. Όταν όμως η βλάβη βρίσκεται μέσα στο τοίχωμα (υποβλεννογόνιο ή βαθύτερα) η EUS είναι ο καλύτερος τρόπος να γίνει σωστή διάγνωση.

Τι είναι η παρακέντηση μέσω EUS (EUS-FNA);

Η ενδοσκοπική υπερηχογραφία προσφέρει τη δυνατότητα λήψης κυτταρολογικού δείγματος (EUS-guided Fine Needle Aspiration ή EUS-FNA) για τη διάγνωση κακοήθειας. Είναι επίσης δυνατό με EUS-FNA να αναρροφηθεί υγρό από κύστεις του παγκρέατος για ανάλυση.

H εξέταση αυτή είναι δυνατή μόνο σε λίγα, εξειδικευμένα κέντρα στην Ελλάδα. Η δική μας κλινική εμπειρία περιλαμβάνει περισσότερα από 2500 περιστατικά EUS-FNA που έχουν παραπεμφθεί από όλη την Ελλάδα. Η εξέταση είναι ανώδυνη και γίνεται με μεγάλη ασφάλεια. Στα πλαίσια της συνεχούς αξιολόγησης της δικής μας κλινικής εμπειρίας, παρακολουθούμε και καταγράφουμε τα ποσοστά κυτταρολογικής διάγνωσης του καρκίνου, τα οποία κυμαίνονται στα διεθνώς αποδεκτά επίπεδα (γύρω στο 95%).

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Όμιλος ΥΓΕΙΑ:  Τα πάντα για την Ογκολογία

Ο Όμιλος ΥΓΕΙΑ ηγείται στην ολοκληρωμένη διαχείριση των ογκολογικών ασθενών, προσφέροντας τις πιο σύγχρονες διαγνωστικές και θεραπευτικές ιατρικές υπηρεσίες, ενώ ταυτόχρονα παρέχει συνεχή και ολοκληρωμένη υποστήριξη του ογκολογικού ασθενή και της οικογένειάς του.

Όλα τα τμήματα και οι κλινικές των Νοσοκομείων του Ομίλου ΥΓΕΙΑ βρίσκονται σε συνεχή συνεργασία, προκειμένου να παρέχουν ολοκληρωμένη ογκολογική φροντίδα, από το στάδιο της πρόληψης, της πρώιμης διάγνωσης έως την εξειδικευμένη θεραπεία, παρακολούθηση και την παρηγορητική - ανακουφιστική αντιμετώπιση των ογκολογικών ασθενών. Παράλληλα, σε συνεργασία με το Ογκολογικό Συμβούλιο γίνεται εξατομίκευση της θεραπευτικής προσέγγισης, με στόχο την καλύτερη ποιότητα ζωής και την ίαση.

Οι πλέον οργανωμένες κλινικές, τα υπερσύγχρονα τμήματα απεικόνισης, διάγνωσης και θεραπείας που περιλαμβάνουν τεχνικές επεμβατικής ενδοσκόπησης (ERCP, EUS-Ενδοσκοπική Υπερηχογραφία), το state-of-the-art Κέντρο Ακτινοθεραπευτικής Ογκολογίας, το μοναδικό στην Ελλάδα Τμήμα Ακτινοχειρουργικής Εγκεφάλου γ-Knife και το Ογκολογικό Κέντρο Παίδων και Εφήβων σε συνδυασμό με τον τελευταίας γενιάς  τεχνολογικό  εξοπλισμό και το κορυφαίο επιστημονικό & νοσηλευτικό προσωπικό,  συνθέτουν τον Τομέα Ογκολογίας του Όμιλου ΥΓΕΙΑ.

Ο  Όμιλος ΥΓΕΙΑ, σας προσκαλεί στην εκδήλωση «All About Oncology» την Τέταρτη 14 Νοεμβρίου και ώρα 17:30, στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών, στην Αίθουσα Χρ. Λαμπράκη, όπου θα παρουσιάσει το ευρύ φάσμα υπηρεσιών που διαθέτει στον Τομέα της Ογκολογίας.

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, κορυφαίοι στον τομέα τους επιστήμονες θα αναπτύξουν όλες τις νεότερες εξελίξεις στον Τομέα της Ογκολογίας.

Ελεύθερη Είσοδος.
Για περισσότερες πληροφορίες καλέστε στο 210 6867229.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Συνάντηση ΕΟΠΥΥ με Ελληνικό Σύλλογο Θαλασσαιμίας
Πότε σταματούν να μεγαλώνουν τα πόδια
Δήλωση Γεωργιάδη κατά την είσοδό του στο Άτυπο Συμβούλιο υπουργών Υγείας