Οι χαμηλές θερμοκρασίες και η έλλειψη σωματικής άσκησης κατά τους χειμερινούς μήνες είναι παράγοντες αποδυνάμωσης του ανοσοποιητικού συστήματος.

Έρευνα Αμερικανών επιστημόνων καταδεικνύει ότι το χειμώνα αυξάνονται τα περιστατικά θανάτου εξαιτίας καρδιαγγειακών νοσημάτων συγκριτικά με την περίοδο του καλοκαιριού.

Το αξιοσημείωτο συμπέρασμα της έρευνας είναι ότι η αύξηση του αριθμού των καρδιαγγειακών νοσημάτων που καταλήγουν σε θάνατο είναι ανεξάρτητη από την κλιματική ζώνη στην οποία ζει κανείς.

Μέχρι σήμερα οι επιστήμονες απέδιδαν τις αυξομειώσεις στον αριθμό θανάτων κυρίως στο κλίμα και τις εναλλαγές του.

Τα στοιχεία έδειξαν μέση αύξηση 26-36% των θανάτων που οφείλονται σε καρδιαγγειακά νοσήματα κατά τη χειμερινή περίοδο.

Το κυκλοφορικό σύστημα δεν επιβαρύνεται όμως κατά τους χειμερινούς μήνες μόνο από τις χαμηλές θερμοκρασίες, αλλά και από παράγοντες όπως η μειωμένη άσκηση και η χειρότερη διατροφή.

Η αύξηση των θανάτων από καρδιαγγειακά νοσήματα τον χειμώνα αποδιδόταν στο ότι ο οργανισμός καταπονείται από το κρύο, αλλά έως τώρα οι γιατροί δεν ήξεραν την ακριβή βιολογία πίσω από την εποχιακή αύξησή τους.

Η διεθνής ομάδα επιστημόνων, διατυπώνει μία άλλη εκτίμηση. Συγκεκριμένα, διαπίστωσε ότι το καφέ λίπος, το οποίο έως τώρα εθεωρείτο ωφέλιμο, οδηγεί σε στένωση των αιμοφόρων αγγείων, όταν οι άνθρωποι εκτίθενται σε χαμηλές θερμοκρασίες.

Το καφέ λίπος είναι αυτό που χρησιμοποιεί ο οργανισμός για να παράγει θερμότητα, ενώ όσο περισσότερο είναι, τόσο λιγότερο παχυντικό λευκό λίπος έχουμε - και για αυτό θεωρείται ωφέλιμο.

Υπάρχουν δύο είδη σωματικού λίπους στα θηλαστικά: το καφέ και το λευκό. Το καφέ υπάρχει εν αφθονία κυρίως στα νεογέννητα και η κύρια λειτουργία του είναι η παραγωγή θερμότητας. Αυτή επιτυγχάνεται με διέγερση του μεταβολισμού που προκαλεί την καύση μεγάλων ποσοτήτων ενέργειας, ούτως ώστε ο οργανισμός να αρχίσει να καίει το λευκό λίπος. Όταν ενεργοποιείται το καφέ λίπος, παράγει 300 φορές περισσότερη θερμότητα από ό,τι οποιοσδήποτε άλλος ιστός του σώματος. Το λευκό λίπος, από την άλλη πλευρά, αποτελεί το περίπου 20% του σωματικού βάρους ενός υγιούς ενήλικα άντρα και το 25% μιας υγιούς ενήλικης γυναίκας. Αυτό χρησιμοποιείται ως αποθήκη ενέργειας και βοηθά το σώμα να μένει ζεστό δρώντας ως μονωτικό υλικό. Το λευκό λίπος παραδοσιακά θεωρείται επιβλαβές, ενώ το καφέ λίπος ως ωφέλιμο.

Οι ειδικοί συνιστούν στις ευαίσθητες ομάδες να υποβάλλονται σε τεστ κοπώσεως πριν την έλευση του χειμώνα, ενώ θεωρούν σημαντικό και τον εμβολιασμό τους κατά της γρίπης.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Για τη σημασία της θρησκευτικότητας και της πνευματικότητας στην ενίσχυση της ψυχικής και σωματικής ευεξίας μίλησε ο Πρόεδρος του ΙΣΑ Γ. Πατούλης
Λιγότερη καθιστική ζωή κατά μισή ώρα μειώνει την υπέρταση στους ηλικιωμένους [μελέτη]
‘’Η παιδιατρική στη σημερινή πραγματικότητα’’ - Διημερίδα στο Παπαγεωργίου