Κατά κανόνα οι καρδιοπάθειες δεν καταπολεμώνται εντελώς, αλλά μετριάζεται και βελτιώνεται συνεχώς η επίδρασή τους στον οργανισμό.

Με άλλα λόγια, η επιδίωξη των ιατρών είναι να παραταθεί όσο το δυνατόν περισσότερο η ζωή του ασθενούς, ει δυνατόν και μέχρι την ηλικία του θανάτου από φυσιολογικά αίτια. Σημαντικό κεφάλαιο είναι η πρόληψη, καθώς η λανθασμένη διατροφή και η ακινησία παραμένουν οι μεγαλύτεροι παράγοντες κινδύνου. Και η πρόληψη αρχίζει από νωρίς.

Αυτό σημαίνει ότι τα παιδιά πρέπει να συνηθίζουν στην υγιεινή διατροφή, την άσκηση και να μην κάθονται συνεχώς μπροστά στον υπολογιστή. Για τους μεγάλους ανθρώπους, πολλές φορές είναι αργά για να αλλάξουν τρόπο ζωής, κάποιοι δεν το κάνουν παρά μόνο μετά το πρώτο έμφραγμα. Αλλά με τα παιδιά και τους νέους, τα πράγματα είναι διαφορετικά. Μπορείς να τους μάθεις πολλά πράγματα.

Το κάπνισμα, η παχυσαρκία, η κληρονομικότητα, η πίεση και η χοληστερίνη θεωρούνται παραδοσιακά παράγοντες υψηλού κινδύνου για την καρδιά, ενώ το επίπεδο μόρφωσης και εισοδήματος παίζουν και αυτά το ρόλο τους. Σημαντικός παράγοντας είναι και η διάθεση. Σύμφωνα με μελέτες, οι άνθρωποι που είναι χαρούμενοι και ενθουσιώδεις στη ζωή τους, είναι λιγότερο πιθανό να αναπτύξουν καρδιολογικά πρόβλημα, σε σχέση με όσους τείνουν να έχουν καταθλιπτικόμορφη διάθεση.

Αν κάποιος είναι γενικά αισιόδοξος και χαρούμενος, υποστηρίζουν οι επιστήμονες, αλλά μόνο περιστασιακά έχει αρνητικά συναισθήματα, λόγω π.χ. κάποιων συμβάντων, τότε δεν αυξάνεται ιδιαίτερα ο κίνδυνος για την καρδιά του.

Οι ερευνητές πιστεύουν ότι είναι δυνατό ένας άνθρωπος να προστατεύσει την καρδιά και να προλάβει τις παθήσεις της σε σημαντικό βαθμό, αναπτύσσοντας μόνιμα θετικά συναισθήματα. Μια ερμηνεία για τη σημασία των θετικών συναισθημάτων είναι ότι οι άνθρωποι που νιώθουν έτσι, χαλαρώνουν περισσότερο, ανακάμπτουν ταχύτερα από δυσάρεστα γεγονότα και δεν τα ξαναζούν συνεχώς μέσα στο μυαλό τους, γεννώντας διαρκώς άγχος στον εαυτό τους.

Σημειώνεται ότι οι καρδιοπάθειες είναι η κυριότερη αιτία θανάτου ανδρών και γυναικών στις ανεπτυγμένες χώρες. Μαζί με το διαβήτη, οι καρδιαγγειακές παθήσεις αποτελούν περίπου το ένα τρίτο όλων των θανάτων στον κόσμο, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας.

premium.paratiritis

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
1.026 πάσχοντες από αιμορροφιλία στην Ελλάδα - Εκστρατεία ευαισθητοποίησης #WearYourEverydayGenes
Νέα εξέταση ούρων θα μπορούσε να βοηθά άντρες να αποφύγουν τη βιοψία στον καρκίνο προστάτη
Γιατί είναι ξηρά τα χέρια μου;