Όλα τα στοιχεία συγκλίνουν στο συμπέρασμα ότι η άποψη σύμφωνα με την οποία οι γυναίκες δεν απειλούνται από καρδιακές νόσους είναι ένας... μύθος.

Μπορεί τα στατιστικά στοιχεία να δείχνουν ότι οι γυναίκες αρρωσταίνουν από καρδιά επτά με δέκα χρόνια αργότερα από τους άνδρες αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι είναι απρόσβλητες από τα καρδιακά νοσήματα. Την τελευταία δεκαετία, παρατηρείται διεθνώς μία μείωση της επίπτωσης των καρδιαγγειακών νοσημάτων στον ανδρικό πληθυσμό, με μία παράλληλη αύξηση αυτών στον γυναικείο πληθυσμό.

Τα αίτια σύμφωνα με τους ειδικούς είναι πολλά. Η εμμηνόπαυση συνοδεύεται από την ελάττωση των οιστρογόνων ορμονών. Οι γυναίκες σε αυτή την περίοδο της ζωής τους παρουσιάζουν εμφανείς σωματικές μεταβολές λόγω λειτουργικών διαταραχών όπως π.χ. επιβράδυνση του μεταβολισμού και προοδευτική αύξηση του σωματικού βάρους. Απόρροια αυτών των μεταβολών είναι συχνά η εμφάνιση παραγόντων κινδύνου όπως η υπέρταση και ο σακχαρώδης διαβήτης με τις γνωστές συνέπειες του.

Επίσης οι  γυναίκες που καπνίζουν εμφανίζουν μεγαλύτερη θνητότητα σε σχέση με τους άνδρες και ιδίως αν ταυτόχρονα λαμβάνουν και αντισυλληπτικά δισκία λόγω ταχύτερου μεταβολισμού της νικοτίνης. Είναι γνωστό ότι το επαγγελματικό αλλά και γενικότερα το ψυχοκοινωνικό στρες αυξάνει τον κίνδυνο για καρδιαγγειακά νοσήματα και στα δύο φύλα, γεγονός που έχει όλο και μεγαλύτερο ρόλο για τις γυναίκες των οποίων η εργασιακή και κοινωνική θέση τα τελευταία χρόνια αναπροσδιορίζεται.

Η κακή διατροφή είναι ακόμη ένας παράγοντας στον οποίο επιμένουν οι καρδιολόγοι. Με την συνεχώς αυξανόμενη συμμετοχή των γυναικών στην οικονομία κανείς δεν μπορεί να αγνοεί την ...διατροφή ως παράγοντα που συμβάλει στην αύξηση των καρδιακών παθήσεων στο ασθενές φύλο. Ιδιαίτερα, σημαντική είναι η αλατιού τόσο με την συνηθισμένη του μορφή όσο και αυτού που βρίσκεται κρυμμένο μέσα στις τροφές. Αν η πρόσληψη αλατιού μειωθεί από 10 σε 5 γραμμάρια την ημέρα επέρχεται μια μείωση της αρτηριακής πίεσης.

Τέλος επειδή οι καρδιακές νόσοι είναι φαινόμενο της τρίτης ηλικίας, το γήρας σημαίνει αυτόματα και υψηλό κίνδυνο. 

Σε κάθε περίπτωση και για τις γυναίκες ισχύει ότι η πρωτογενή πρόληψη αποτελεί την καλύτερη άμυνα.

Η  διακοπή του καπνίσματος, η καθημερινή άσκηση, η μεσογειακή διατροφή και η σωστή ρύθμιση της υπέρτασης και του σακχαρώδη διαβήτη τις προφυλάσσει από δυσάρεστες εκπλήξεις.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πρόγραμμα "Προλαμβάνω": Έρχονται προληπτικές εξετάσεις για καρδιά και παχύ έντερο
Εντοπίστηκαν 50 νέες περιοχές του γονιδιώματος που συνδέονται με κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου στα νεφρά
Πώς να διαχειριστώ τις σκέψεις ότι η ζωή δεν έχει νόημα