Με την επιστροφή των παιδιών στα σχολεία επιστρέφει και το άγχος των γονιών για το αν θα αρρωστήσουν τα παιδιά τους.

Τα παιδιά- όπως και οι ενήλικες -μπορούν να εκτεθούν σε πολλούς ιούς και βακτήρια, είναι επομένως σημαντικό να τηρούν τους κανόνες υγιεινής και να έχουν κάνει τα εμβόλιά τους.

Ο συνωστισμός των παιδιών στις αίθουσες διδασκαλίας όπως και στα φροντιστήρια ή στα αθλητικά κέντρα κάνει πιο εύκολη τη μετάδοση νόσων. Μερικές από αυτές είναι η γαστρεντερίτιδα, η γρίπη, το κοινό κρυολόγημα, η ωτίτιδα, η λοιμώδης μονοπυρήνωση, η φαρυγγίτιδα. Ωστόσο,  μεγάλος φόβος διακατέχει τους γονείς στο άκουσμα της λέξης ‘’μηνιγγίτιδα’’, η οποία είναι μια πολύ επικίνδυνη νόσος.

Η μηνιγγίτιδα Β, είναι ο επικρατέστερος τύπος Μηνιγγίτιδας, που ευθύνεται για τα περισσότερα περιστατικά στη χώρα μας. Τα προηγούμενα χρόνια-και την περσινή χρονιά- σημειώθηκαν περιστατικά σε παιδιά που χρειάστηκαν νοσηλεία. Είναι η πιο επικίνδυνη μορφή μηνιγγίτιδας και ευθύνεται για το 90% των περιστατικών της νόσου στη χώρα μας. Σε έξαρση βρίσκεται τον χειμώνα και την άνοιξη.

Η νόσος μπορεί να βλάψει νήπια, παιδιά και νεαρούς ενήλικες. Οι πιο ευάλωτες ομάδες είναι τα βρέφη ηλικίας κάτω του ενός έτους, και ακολουθούν τα νήπια, ηλικίας 1 έως 4 ετών.

Οι ειδικοί του Εθνικού Κέντρου Αναφοράς Μηνιγγίτιδας προβλέπουν πως μέχρι το 2020 τα περιστατικά της νόσου θα αυξηθούν κατά 60% και η θνησιμότητα κατά 40%.

Καθώς κατά τη διάρκεια του σχολικού έτους παρεμβάλλονται και οι δύο εποχές έξαρσης της θανατηφόρας νόσου, είναι αναγκαία η πληροφόρηση, η γνώση και η πρόληψη- όχι μόνο για τους μαθητές αλλά και για τα βρέφη.

Επομένως, τον χειμώνα που η παραμονή σε κλειστούς χώρους είναι πολύωρη, χρειάζεται μεγάλη προσοχή, καθώς οι πιθανότητες μετάδοσης είναι πολύ αυξημένες.

Συμπτώματα

Οι πρώτες ώρες εκδήλωσης της νόσου είναι κρίσιμες.  Η νόσος είναι πολύ πιθανό να μπερδέψει τους γονείς, οι οποίοι την εκλαμβάνουν ως ίωση ή γρίπη.  Εμφανίζεται υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα.

Χρειάζεται εγρήγορση, γιατί η νόσος μπορεί και εξελίσσεται ταχύτατα εντός 24 ωρών  και είναι πιθανό να οδηγήσει στον  θάνατο ή να προκαλέσει μόνιμες αναπηρίες, όπως ακρωτηριασμό, απώλεια ακοής, ουλές στο δέρμα, επιληπτικές κρίσεις / σπασμούς.

Η βακτηριακή μηνιγγίτιδα και η σηψαιμία απαιτούν επείγουσα νοσηλεία στην εντατική μονάδα και μπορεί να αποβούν θανάσιμες.

Μετάδοση

Ο άνθρωπος αποτελεί τη μόνη πηγή μετάδοσης. 1 στους 10 νεαρούς ενήλικες φέρει το βακτήριο χωρίς να το γνωρίζει και μπορεί να το μεταδώσει.

Τα περισσότερα παιδιά  προσβάλλονται  μέσω της αναπνευστικής οδού ή της επαφής (φιλί, βήχας, φτάρνισμα) με φαινομενικά υγιή μέλη της οικογένειάς τους.

Πρόληψη

Οι γονείς θα πρέπει να επισκεφτούν τον παιδίατρό τους με την αφορμή της έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς, καθώς και το 2019 καταγράφηκαν κρούσματα μηνιγγίτιδας Β σε διάφορες περιοχές της χώρας. (γεγονός που κάνει επιτακτική την ανάγκη του έγκαιρου εμβολιασμού τους κατά της νόσου).

H μηνιγγίτιδα μπορεί να προληφθεί. Δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά, ο μόνος τρόπος για την αποτελεσματική και ασφαλή πρόληψη της Μηνιγγίτιδας Β, είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού των παιδιών.

Ο εμβολιασμός άρχισε στην Ελλάδα από το 2013, με το  εμβόλιο που μπορεί να ξεκινήσει από την ηλικία των 2 μηνών και προστατεύει όλες τις ηλικιακές ομάδες από τη μηνιγγίτιδα Β.

Από το 2017 εντάχθηκε στο Εθνικό Πρόγραμμα Εμβολιασμών παιδιών, εφήβων και ενηλίκων και χορηγείται δωρεάν στις ομάδες υψηλού κινδύνου.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Οπιοειδή στην εγκυμοσύνη: καμία σύνδεση με ψυχιατρικές επιπτώσεις στα παιδιά [μελέτη]
Οι νικητές των Αριστείων Φαρμακευτικής Αγοράς 2024
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]