Τις τελευταίες εβδομάδες λόγω των πρωτόγνωρων συνθηκών που όλοι βιώνουμε και της μεγάλης παραμονής μας στο σπίτι, έχει αρχίσει να γίνεται πολύ μεγάλη συζήτηση για το αίσθημα της αβεβαιότητας, που έχει φουντώσει το τελευταίο χρονικό διάστημα και όσο συνεχίζεται η κατάσταση αυτή θα δυναμώνει ακόμα περισσότερο.

Η αβεβαιότητα αυτή συνδέεται με το ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένος χρονικός ορίζοντας για το πότε θα σταματήσει η καραντίνα, δεν ξέρουμε πότε θα επιστρέψουμε στο γραφείο μας, πότε τα παιδιά θα γυρίσουν στο σχολείο τους και τις δραστηριότητές τους.

Με λίγα λόγια, οι περισσότεροι άνθρωποι περνάμε αυτές τις εβδομάδες σαν να έχουμε πατήσει παύση στην κανονική μας ζωή και περιμένουμε να αρχίσει ξανά. Όπως μου είπε και ένας θεραπευόμενός μου "νιώθω σαν να ζω σε ένα κακό όνειρο, που μόλις ανοίξω τα μάτια μου τα πράγματα θα γίνουν όπως πριν".

Ακριβώς όμως επειδή αυτά είναι τα νέα δεδομένα χρειάζεται να εστιάσουμε στους τρόπους που μπορούμε να διαχειριστούμε καλύτερα το αίσθημα αυτής της αβεβαιότητας και το καλό νέο είναι ότι υπάρχουν τρόποι! Τι μπορούμε να κάνουμε λοιπόν εμείς;

  • Αναγνωρίστε τις σκέψεις σας. Κάθε άνθρωπος σκέφτεται με διαφορετικούς τρόπους. Υπάρχουν άνθρωποι που έχουν πολύ μεγάλη ανάγκη την αίσθηση ελέγχου και βεβαιότητας στη ζωή τους και υπάρχουν και άλλοι που είναι πολύ πιο ανοιχτοί στα δεδομένα όπως έρχονται. Για τους ανθρώπους που ανήκουν στην πρώτη κατηγορία και έχουν σκέψεις, όπως «πρέπει πάντα να είμαι βέβαιος για ότι κάνω» και «τα πράγματα πρέπει να γίνονται πάντα με τον ίδιο τρόπο» τα σημερινά δεδομένα τους προκαλούν τρομερή ανησυχία. Προσπαθήστε να αντικαταστήσετε αυτές τις σκέψεις με περισσότερο ρεαλιστικές σκέψεις, όπως «δεν είναι ιδιαίτερα ευχάριστη η αβεβαιότητα που βιώνω μπορώ όμως να τη διαχειριστώ αποτελεσματικά».
  • Αντικαταστήστε τις προσδοκίες με συγκεκριμένα πλάνα. Όταν προσδοκούμε συγκεκριμένα πράγματα και δεν έρχονται έτσι όπως θέλουμε, τότε αφήνουμε τον εαυτό μας εκτεθειμένο στην απογοήτευση και τη θλίψη. Ποτέ δεν μπορούμε να ξέρουμε πώς θα είναι η επόμενη μέρα. Αντί λοιπόν να δημιουργείτε προσδοκίες για κάτι συγκεκριμένο, εστιάστε στο τι μπορείτε να κάνετε εσείς για να πάτε προς την κατεύθυνση που επιθυμείτε. Μιας και περνάμε όλοι πολύ χρόνο στο σπίτι έχουμε τη δυνατότητα να σκεφτούμε και να δημιουργήσουμε συγκεκριμένα πλάνα για την επόμενη μέρα.
  • Προετοιμαστείτε για διαφορετικά ενδεχόμενα. Επειδή κανένας μας δεν έχει εικόνα για το πότε θα ολοκληρωθεί η καραντίνα και θα γυρίσουμε στην κανονικότητα, χρειάζεται ο κάθε ένας από εμάς να προετοιμαστεί για διαφορετικά ενδεχόμενα. Για παράδειγμα η σωματική άσκηση είναι αδιαμφησβήτητα σημαντική. Μπορεί να είχαμε μάθει τόσο καιρό να πηγαίνουμε στο γυμναστήριο, μπορούμε όμως να σκεφτούμε τι εναλλακτικούς τρόπους έχουμε για να γυμναστούμε με αυτά τα δεδομένα π.χ. μήπως μπορείτε να κάνετε γυμναστική μέσα από το skype ή ίσως να κατεβάσετε video για ασκήσεις μέσα στο σπίτι; Για ότι είναι σημαντικό για εσάς και δεν μπορεί να γίνει ακριβώς με τον ίδιο τρόπο που το κάνατε μέχρι τώρα σκεφτείτε εναλλακτικές.

Παραπάνω αναφέρθηκαν ορισμένοι τρόποι καλύτερης διαχείρισης της αβεβαιότητας. Είναι εξέχουσας σημασίας σε αυτά τα στρεσογόνα και καινούρια δεδομένα να εστιάζουμε την προσοχή μας σε αυτά τα κομμάτια της καθημερινότητας που μπορούμε να ελέγξουμε.

Το άρθρο της επόμενης εβδομάδας θα εστιάζει σε αυτό. Κλείνοντας, να θυμάστε τα λόγια του Ρωμαίου ρήτορα Κοϊντιλιανού: "το μόνο βέβαιο είναι ότι τίποτα δεν είναι βέβαιο".

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Νεανικά ρευματικά νοσήματα: Αιτιολογία, νέες θεραπείες, ο ρόλος του παιδιάτρου