Η πανδημία του κορωνοϊού (COVID-19) έχει φέρει τα πάνω κάτω σε σχεδόν κάθε πτυχή της καθημερινής ζωής. Με τις εντολές και τις οδηγίες να αλλάζουν, είναι λογικό να έχουμε χαθεί. Είναι σημαντικό να υιοθετήσετε ενσυναισθητική στάση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, όχι μόνο για τους άλλους αλλά και για τον εαυτό σας.

Η ενσυναίσθηση που θα δείξετε προς τους άλλους μπορεί να σας βοηθήσει να αισθανθείτε λιγότερο μόνος και πιο κοινωνικοποιημένος. Αυξάνει επίσης την πιθανότητα οι άνθρωποι να δρουν πιο συλλογικά και να βοηθούν ο ένας τον άλλο.

Τρόποι οικοδόμησης ενσυναίσθησης

Μερικοί άνθρωποι είναι ενσυναισθητικοί από τη φύση τους, αλλά υπάρχουν πολλά που μπορείτε να κάνετε για να καλλιεργήσετε τις δικές σας δεξιότητες ενσυναίσθησης. Η έρευνα έδειξε επίσης ότι η ενσυναίσθηση είναι μια συναισθηματική ικανότητα που μπορείτε να μάθετε.

Το να ακούτε άλλους, να γίνεστε εθελοντές, να παρατηρείτε τις ενσυναισθητικές ενέργειες των άλλων και να βάζετε τον εαυτό σας στη θέση ενός άλλου ατόμου, είναι όλες στρατηγικές που μπορούν να βοηθήσουν στην οικοδόμηση ενσυναίσθησης.

Μείνετε κοινωνικοποιημένοι

Σε μια εποχή που οι άνθρωποι διατηρούν κοινωνικές αποστάσεις, απομόνωση και καραντίνα, είναι πολύ εύκολο να κλειστείτε αποκλειστικά στον εαυτό σας ή στην οικογενειακή σας εστία. Αλλά η έρευνα δείχνει ότι η φροντίδα των άλλων είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για την καταπολέμηση των συναισθημάτων απομόνωσης.

Η ενσυναίσθηση και η συμμετοχή σε ενέργειες, όπως μια δωρεά σε φιλανθρωπικό ίδρυμα είτε ένα μήνυμα ενθαρρυντικό σε έναν φίλο, μπορεί να αυξήσει τα συναισθήματα κοινωνικοποίησης.

Να είσαι σε επιφυλακή

Σκεφτείτε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους η πανδημία επηρέασε τη ζωή σας. Εργάζεστε από το σπίτι ή με άδεια μετ' αποδοχών; Έχετε άφθονο φαγητό στο ντουλάπι και στον καταψύκτη σας;

Τώρα σκεφτείτε πώς άλλοι θα απαντούσαν στις ίδιες ερωτήσεις ανάλογα με την κατάστασή τους. Πολλοί άνθρωποι έχουν χάσει τις δουλειές τους, άλλοι δεν έχουν άλλη επιλογή από το να συνεχίσουν να εργάζονται έξω. Μερικοί άνθρωποι ανησυχούν για το πώς θα φροντίσουν τα παιδιά τους καθώς συνεχίζουν να εργάζονται και πολλοί μπορεί να αγωνίζονται, τα βγάλουν πέρα.

Η ενσυναίσθηση και η κατανόηση, η κρίσιμη διαδρομή της συμπόνοιας, και το πιο σημαντικό, της δράσης. Σκεφτείτε τους άλλους και αναζητήστε τρόπους που μπορείτε να βοηθήσετε.

Να είστε ευγενικός

Δεν πειράζει εάν δεν καταφέρνετε να τα κάνετε όλα. Δεν χάλασε ο κόσμος αν τα παιδιά σας παρακολουθούν πάρα πολλή τηλεόραση ή αν δεν ακολουθείτε τη συνήθη ρουτίνα σας. Είναι πολλά αυτά που πρέπει να αντιμετωπίσουμε και όλοι αντιμετωπίζουμε το άγχος και τον φόβο διαφορετικά.

Οι εργαζόμενοι γονείς προσπαθούν να διαχειριστούν τα παιδιά που είναι στο σπίτι όλη την ημέρα αφού έχουν κλείσει τα σχολεία. Και όχι μόνο, παλεύουν να τα βοηθήσουν με την εξ αποστάσεως μάθηση.

Όσοι εργάζονται στην υγειονομική περίθαλψη και τα οικονομικά, είναι πιο απασχολημένοι από ποτέ. Όχι μόνο αντιμετωπίζουν το άγχος της πρώτης γραμμής μιας κρίσης δημόσιας υγείας, αλλά μπορεί επίσης να δυσκολεύονται να βρουν κάποιον να προσέχει τα δικά τους παιδιά ενώ εργάζονται.

Να είστε διακριτικοί

Μερικές φορές μπορεί να βιαζόμαστε να επικρίνουμε τους άλλους χωρίς να καταβάλλουμε προσπάθεια να καταλάβουμε πώς η κατάσταση και οι εμπειρίες τους επηρεάζουν. Ναι, είναι εύκολο να ασκήσετε κριτική σε άλλους σε μια εποχή κρίσης, ιδιαίτερα σε εκείνους που δεν φαίνεται να παίρνουν στα σοβαρά την κατάσταση. Προσπαθήστε να θυμηθείτε ότι ο καθένας την αντιμετωπίζει διαφορετικά. Πολλοί μπορεί επίσης να αισθάνονται μπερδεμένοι από τις αντικρουόμενες πληροφορίες των ειδήσεων και των κοινωνικών μέσων.

Βοηθάτε τους άλλους

Σε αυτή τη δυσβάσταχτη κατάσταση, με το να βοηθάτε τους άλλους θα αποκτήσετε αίσθηση ελέγχου και ενδυνάμωσης. Όταν το μέλλον φαίνεται απρόβλεπτο και χαοτικό, η εύρεση απτών τρόπων για να βγει κάτι καλό και να νιώσουν και οι άλλοι καλύτερα, μπορεί να σας βοηθήσει όσο δε φαντάζεστε.

Μερικοί τρόποι με τους οποίους μπορείτε να δουλέψετε με την ενσυναίσθησή σας:

Εάν έχετε την οικονομική άνεση να μείνετε σπίτι, αναζητήστε τρόπους με τους οποίους μπορείτε να υποστηρίξετε άλλους που μπορεί να παλεύουν.

Προσφερθείτε να βοηθήσετε τους γείτονες. Αυτούς που ίσως και να μην μπορούν να φύγουν από το σπίτι για να πάρουν τα πράγματα που χρειάζονται. Βγείτε για είδη παντοπωλείου και είδη οικιακής χρήσης ή πηγαίνετε μέχρι το φαρμακείο. Οι ηλικιωμένοι το χρειάζονται περισσότερο από τον καθένα.

Μην πανικοβάλλεστε με το σούπερ μάρκετ. Εάν ψωνίζετε καρότσια ολόκληρα, δυσκολεύετε τους άλλους να βρουν αυτό που χρειάζονται.

Δωρίστε τρόφιμα που δε λήγουν

Συγκεντρώστε εξοπλισμό προστασίας στους εργαζόμενους στον τομέα της υγειονομικής περίθαλψης, στους ηλικιωμένους γείτονες ή σε εκείνους των οποίων η εργασία έχει επηρεαστεί.

Αγοράστε από εστιατόρια και μικρές επιχειρήσεις που έχουν πληγεί οικονομικά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Μ. Θεμιστοκλέους: Με ποιο νέο όργανο αλλάζουν διοίκηση του ΕΣΥ και υπουργείο Υγείας
Οι επιτροπές και ο Μεγάλος Αδερφός από το υπουργείο Οικονομικών στην ΕΚΑΠΥ
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια