O αριθμός των γυναικών που αποκτούν παιδί μετά τα 40 έτη, έχει γίνει 30 φορές μεγαλύτερος τα τελευταία 40 χρόνια. Είναι συνήθως γυναίκες που έδωσαν προτεραιότητα στην καριέρα τους και ανέβαλαν την απόκτηση παιδιών για αργότερα. Ορισμένες φορές είναι και γυναίκες που ξαναφτιάχνουν τη ζωή τους, έχοντας ήδη μεγάλα παιδιά αλλά θέλουν να αποκτήσουν ένα μωρό.

Ορισμένες φορές οι γυναίκες στα 40 νιώθουν λίγο περισσότερο κουρασμένες για μια εγκυμοσύνη. Όμως αυτό δεν είναι ο κανόνας, γιατί μεταξύ των γυναικών υπάρχουν διαφορές ανάλογα με τη φυσική κατάσταση, με το αν κάποια έχει βοήθεια στο σπίτι, αν εργάζεται και αν έχει ήδη παιδιά. Όσον αφορά τους κινδύνους επιπλοκών, είναι βέβαια συχνότεροι σε αυτήν την ηλικία αλλά παραμένουν γενικώς λίγοι.
Πάνω από τα 40, αν επιθυμείτε να αποκτήσετε μωρό, να γνωρίζετε ότι θα είναι πιο δύσκολο να μείνετε έγκυος και ότι κινδυνεύετε περισσότερο να εμφανίσετε επιπλοκές κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης.

Φυσικά η εγκυμοσύνη δεν είναι ανέφικτη. Χάρη στην ηλικία σας και την πείρα της ζωής είστε περισσότερο υπεύθυνη και μπορείτε να αποδεχθείτε ενδεχομένως κάποιους περιορισμούς και συγκεκριμένες θεραπείες.

Από την ηλικία των 37 ετών, η γονιμότητα και η παραγωγή ωαρίων μειώνονται σημαντικά. Οι ορμονικοί δείκτες επηρεάζονται και υπάρχει πιθανότητα η μήτρα να εμφανίσει ινομυώματα ή πολύποδες. Μετά τα 40, τα πράγματα περιπλέκονται περισσότερο αφού οι πιθανότερες εγκυμοσύνης πέφτουν σημαντικά. Οι ωορρηξίες είναι αραιότερες και λιγότερο καλής ποιότητας.

Αρχικά, πριν να μείνετε έγκυος υιοθετήστε έναν υγιεινό τρόπο ζωής σταματώντας το κάπνισμα (το οποίο προκαλεί και μείωση της γονιμότητας), βάζοντας την άσκηση στη ζωή σας και προσέχοντας τη διατροφή σας.

Κάντε συχνά έρωτα με τον σύντροφό σας αλλά χωρίς άγχος γιατί το άγχος φαίνεται ότι μειώνει τις πιθανότητες εγκυμοσύνης.
Αν μετά από περίπου έξι μήνες δεν έχει προκύψει κύηση, τότε επισκεφτείτε τον γυναικολόγο. Θα σας συστήσει ένα πλήρη έλεγχο υπογονιμότητας για εσάς και τον σύντροφό σας και θα εξετάσει το ενδεχόμενο θεραπείας.

Γιατί είναι δυσκολότερο μια γυναίκα να μείνει έγκυος σε αυτήν την ηλικία;

Διότι στη γυναίκα οι διαταραχές της ωορρηξίας αποτελούν μέρος των συχνότερων αιτιών υπογονιμότητας. Στην ηλικία των 40 ετών, μπορεί να μη γίνεται ωορρηξία ή να γίνεται δύσκολα. Εσείς μπορεί να αισθάνεστε νέα και σε μεγάλη φόρμα, αλλά οι ωοθήκες και η ποιότητα των ωοθηλακίων να μη συμβαδίζουν με αυτό. Η πιθανότητα σύλληψης σε μια γυναίκα είναι 25% ανά κύκλο στην ηλικία των 25 ετών, 12% στην ηλικία των 35 ετών και 6% στην ηλικία των 40 ετών.

Πρέπει να συμβουλευτούμε τον γιατρό πριν ξεκινήσουμε μια κύηση στα σαράντα;

Είναι προτιμότερο. Το να συμβουλευτείτε τον γυναικολόγο προληπτικά επιτρέπει πολύ απλά να γίνει μια συνολική εκτίμηση της κατάστασης της υγείας σας. Αν έχετε διαβήτη, ή υπέρταση, αυτός ο συνολικός έλεγχος θα σας βοηθήσει να σταθεροποιήσετε το πρόβλημα πριν ξεκινήσετε μια εγκυμοσύνη. Και αν είχατε ήδη επιπλοκές κατά τη διάρκεια προηγούμενης κύησης όπως ένας πρόωρος τοκετός, η συνολική αξιολόγηση της υγείας σας μπορεί να βρει λύσεις ώστε να αποφευχθεί η επανάληψη παρόμοιων προβλημάτων.

Η αμνιοπαρακέντηση προτείνεται συστηματικά;

Δεν θα έπρεπε να προτείνεται συστηματικά, ώστε να μειωθεί ο αριθμός των επιπλοκών που συνδέονται με αυτήν την εξέταση. Για τον προληπτικό έλεγχο τρισωμίας 21, υπάρχουν δύο άλλες εξετάσεις: η μέτρηση της αυχενικής διαφάνειας του εμβρύου στο υπερηχογράφημα του πρώτου τριμήνου και των ορμονικών δεικτών στο αίμα της εγκύου. Συνδυαζόμενα με την ηλικία της μέλλουσας μητέρας, τα αποτελέσματα αξιολογούν τον κίνδυνο. Αν είναι σημαντικός, θα προταθεί μια άλλη εξέταση αίματος που είναι ο μη επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος. Αν η αυχενική διαφάνεια είναι αυξημένη, τότε μόνο θα προταθεί επεμβατικός προγεννητικός έλεγχος με βιοψία τροφοβλάστης.

Ο κίνδυνος να γεννηθεί βρέφος που πάσχει από τρισωμία 21 είναι 1 στις 100 στην ηλικία των 40 ετών (έναντι 1 στις 2 000 στην ηλικία των 25 ετών). Για να ανιχνευτεί αυτή η ανωμαλία, η αμνιοπαρακέντηση είναι μια εξέταση της οποίας το αποτέλεσμα είναι αξιόπιστο κατά 100%, αλλά εμπεριέχει μια μικρή αύξηση του κινδύνου αποβολής.

Η μεγάλη πλειονότητα των κυήσεων αυτών εξελίσσονται εντελώς φυσιολογικά όταν παρακολουθούνται επαρκώς. Το πρώτο τρίμηνο είναι κρίσιμο, γιατί κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου συμβαίνουν οι περισσότερες αυτόματες αποβολές. Η συχνότητά τους υπερβαίνει το 20% στις γυναίκες 40 ετών (έναντι περίπου 10% στην ηλικία των 25 ετών). Τα αίτια είναι τις περισσότερες φορές χρωμοσωμικά.

Η συχνότερη επιπλοκή της όψιμης κύησης είναι ο διαβήτης της κύησης, ιδιαίτερα στις υπέρβαρες γυναίκες. Η ινσουλίνη, η ορμόνη η οποία επιτρέπει στο σάκχαρο να διεισδύσει στα κύτταρα του οργανισμού, δεν κατορθώνει πλέον να ασκήσει φυσιολογικά τη λειτουργία της. Το σάκχαρο κυκλοφορεί τότε σε αυξημένες τιμές στο αίμα, και το μωρό μεγαλώνει υπερβολικά. Όταν διαγιγνώσκεται διαβήτης, τότε στην έγκυο χορηγείται αυστηρή δίαιτα και αν χρειαστεί φαρμακευτική αγωγή.

Όσον αφορά την υπέρταση (ελέγχεται κατά τη μηνιαία επίσκεψη στον γιατρό) η οποία μπορεί να συνδυάζεται με την παρουσία πρωτεϊνών στα ούρα, στην ηλικία των 40 ετών είναι δύο έως τρεις φορές συχνότερη. Αυτή ενδέχεται να προκαλέσει προεκλαμψία, που χαρακτηρίζεται από την παρουσία λευκώματος στα ούρα και από οίδημα. Ορισμένες φορές αυτά τα συμπτώματα συνοδεύονται από καθυστέρηση ανάπτυξης του εμβρύου. Αυτές οι παθολογίες ενδέχεται να οδηγήσουν το γιατρό στην απόφαση για πρόωρο τοκετό.

Οι καισαρικές είναι δύο φορές συχνότερες στις όψιμες κυήσεις. Ο κύριος λόγος είναι ο χαρακτηρισμός πολύτιμη, που δίνεται στις κυήσεις σε προχωρημένη ηλικία. Η διέλευση του βρέφους από τη φυσική οδό είναι δύσκολη όταν συνυπάρχουν παθολογίες της κύησης όπως διαβήτης με μακροσωμικό έμβρυο ή αντίθετα το έμβρυο είναι πολύ μικρό και ευπαθές σε περίπτωση ενδομήτριας υπολειπόμενης ανάπτυξης (η υπέρταση στη μητέρα προκαλεί κακή κυκλοφορία του αίματος εντός του πλακούντα).

Μετά τη γέννηση, ο κίνδυνος αιμορραγίας είναι μεγαλύτερος λόγω της δυσκολότερης σύσπασης των μυϊκών ινών της μήτρας, οι οποίες εξασφαλίζουν και τη σύσπαση των αιμοφόρων αγγείων.

Συνεπώς, η κύηση σε προχωρημένη ηλικία κρύβει περισσότερους κινδύνους και θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως μια κύηση υψηλού κινδύνου που χρήζει παρακολούθησης από ειδικά εκπαιδευμένο γυναικολόγο. Γενικά, τις περισσότερες φορές και αυτές οι κυήσεις εξελίσσονται φυσιολογικά και η γυναίκα που θέλει να τεκνοποιήσει σε κάθε ηλικία πρέπει να μη διστάζει μια και είναι αναφαίρετο δικαίωμα της. Από την πλευρά του ο γυναικολόγος θα προσπαθήσει με προσεκτική και λεπτομερή παρακολούθηση, να εξαλείψει είτε να προλάβει εγκαίρως τους όποιους κινδύνους, βοηθώντας την έγκυο να φτάσει με ασφάλεια στο πέρας της εγκυμοσύνης της.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]