Υπάρχουν αρχικά συμπτώματα εγκυμοσύνης που μπορεί να δείχνουν ότι είστε έγκυος.

Έχουν όλες οι γυναίκες αρχικά συμπτώματα εγκυμοσύνης;

Κάθε γυναίκα είναι διαφορετική. Έτσι και οι εμπειρίες εγκυμοσύνης. Δεν έχουν όλες οι γυναίκες τα ίδια συμπτώματα ή ακόμα και τα ίδια συμπτώματα από τη μια εγκυμοσύνη στην άλλη.

Επίσης, επειδή τα αρχικά συμπτώματα εγκυμοσύνης συχνά μοιάζουν με αυτά αμέσως πριν και κατά τη διάρκεια της περιόδου, δεν αναγνωρίζονται πάντα.

Ακολουθούν τα πιο συχνά αρχικά συμπτώματα. Θα πρέπει να ξέρετε ότι τα συγκεκριμένα συμπτώματα μπορεί ενδεχομένως να προκαλούνται από άλλα πράγματα εκτός από την εγκυμοσύνη. Επομένως, το γεγονός ότι παρατηρείτε ορισμένα από αυτά δεν σημαίνει απαραίτητα ότι είστε έγκυος. Ο μόνος τρόπος να πείτε με σιγουριά είναι με τεστ εγκυμοσύνης.

Λεκέδες αίματος και κράμπες

Λίγες ημέρες μετά τη σύλληψη, το γονιμοποιημένο ωάριο επικολλάται στο τοίχωμα της μήτρας. Αυτό μπορεί να προκαλέσει ένα από τα πρωιμότερα σημάδια εγκυμοσύνης, τους λεκέδες αίματος και ορισμένες φορές τις κράμπες.

Το αίμα λόγω εμφύτευσης συμβαίνει από 6 έως 12 ημέρες μετά τη γονιμοποίηση.
Οι κράμπες μοιάζουν με αυτές της περιόδου, επομένως πολλές γυναίκες τις συγχέουν με την αιμορραγία στην έναρξη της περιόδου. Ωστόσο, το αίμα και οι κράμπες είναι ελαφριά.

Εκτός από το αίμα, μια γυναίκα μπορεί να παρατηρήσει λευκές γαλακτώδεις εκκρίσεις από τον κόλπο. Αυτό σχετίζεται με τη σκλήρυνση των τοιχωμάτων του κόλπου που αρχίζει σχεδόν αμέσως μετά τη σύλληψη.

Η αυξημένη ανάπτυξη των κυττάρων των τοιχωμάτων προκαλεί τις εκκρίσεις. Οι εκκρίσεις μπορούν να συνεχιστούν σε όλη την εγκυμοσύνη, είναι αβλαβείς και δεν χρειάζονται αγωγή. Ωστόσο, αν υπάρχει άσχημη οσμή ή αίσθηση καψίματος και φαγούρας ενημερώστε τον γιατρό σας για να ελέγξει αν έχετε κάποια λοίμωξη.

Αλλαγές στο μαστό

Οι αλλαγές στο μαστό είναι ακόμα ένα πολύ αρχικό σημάδι εγκυμοσύνης. Τα επίπεδα ορμονών μιας γυναίκας αλλάζουν γρήγορα μετά τη σύλληψη. Λόγω των αλλαγών μπορεί το στήθος να πρηστεί ή να πονά μια ή δυο εβδομάδες αργότερα. ‘Η μπορεί να είναι πιο βαρύ, πιο γεμάτο ή ευαίσθητο στο άγγιγμα. Επίσης μπορεί να σκουρύνει και το χρώμα γύρω από τη θηλή.

Άλλα πράγματα θα μπορούσαν να προκαλέσουν αλλαγές στο μαστό, αλλά αν είναι αρχικό σύμπτωμα εγκυμοσύνης να θυμάστε ότι θα χρειαστούν αρκετές εβδομάδες να συνηθίσετε τα νέα επίπεδα ορμονών. Ωστόσο, όταν συμβεί ο πόνος θα απαλύνει.

Κούραση

Το αίσθημα της κούρασης είναι φυσιολογικό στην εγκυμοσύνη, αρχίζοντας νωρίς.
Μια γυναίκα μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται ασυνήθιστα κουρασμένη, ακόμα και μια εβδομάδα μετά τη σύλληψη.

Συχνά αυτό σχετίζεται με υψηλά επίπεδα προγεστερόνης, αν και άλλοι παράγοντες μπορεί να συμβάλλουν.
Αν συνδέεται με την εγκυμοσύνη είναι σημαντικό να ξεκουράζεστε επαρκώς. Η διατροφή πλούσια σε πρωτεΐνες και σίδηρο μπορεί να βοηθήσει.

Ναυτία

Η πρωινή αδιαθεσία είναι γνωστό σύμπτωμα εγκυμοσύνης. Ωστόσο δεν το έχουν όλες.

Η ακριβής αιτία δεν είναι γνωστή αλλά ορμόνες εγκυμοσύνης πιθανόν συμβάλλουν στο σύμπτωμα. Η ναυτία μπορεί να συμβεί οποιοδήποτε στιγμή της ημέρας αλλά συνήθως το πρωί.

Επίσης, ορισμένες γυναίκες επιθυμούν πολύ ή δεν αντέχουν ορισμένες τροφές στην εγκυμοσύνη. Αυτό επίσης σχετίζεται με ορμονικές αλλαγές. Η επίδραση μπορεί να είναι τόσο ισχυρή, που ακόμα και η σκέψη μιας τροφής που κάποτε ήταν αρεστή μπορεί να ανακατώσει το στομάχι της εγκύου.

Είναι πιθανό η ναυτία, οι κράμπες και η αποστροφή για τις τροφές να διαρκέσουν σε όλη την εγκυμοσύνη. Ευτυχώς τα συμπτώματα μειώνονται για πολλές στην 13 ή-14η εβδομάδα.

Στο μεταξύ, βεβαιωθείτε ότι ακολουθείτε υγιεινή διατροφή έτσι ώστε εσείς και το παιδί σας να λαμβάνετε τις απαραίτητες θρεπτικές ουσίες. Μιλήστε με τον γιατρό σας για τη διατροφή.

Καθυστέρηση περιόδου

Το πιο εμφανές αρχικό σύμπτωμα εγκυμοσύνης είναι η καθυστέρηση της περιόδου. Ωστόσο δεν προκαλείται πάντα από εγκυμοσύνη.

Επίσης οι γυναίκες μπορεί να έχουν αίμα κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Αν είστε έγκυος ρωτήστε τον γιατρό σας τι θα πρέπει να προσέξτε με το αίμα. Για παράδειγμα, πότε είναι φυσιολογικό και πότε είναι σημάδι επείγουσας κατάστασης.
Μια έγκυος θα μπορούσε να έχει όλα τα παραπάνω συμπτώματα ή μόνο ένα ή δυο. Αν κάποιο από αυτά γίνει ενοχλητικό μιλήστε με τον γιατρό σας.

Υπάρχουν λόγοι εκτός από την εγκυμοσύνη για καθυστέρηση της περιόδου. Μπορεί να οφείλεται σε αύξηση ή απώλεια μεγάλου βάρους. Ορμονικά προβλήματα, κούραση ή στρες είναι άλλες πιθανότητες. Ορισμένες γυναίκες έχουν καθυστέρηση όταν σταματούν τη λήψη αντισυλληπτικών. Ωστόσο, αν αργήσει η περίοδος και υπάρχει πιθανότητα εγκυμοσύνης θα πρέπει ενδεχομένως να σκεφτείτε το τεστ εγκυμοσύνης.

Άλλα συμπτώματα

Συχνουρία. Για πολλές γυναίκες αρχίζει γύρω στην 6η -8η εβδομάδα μετά τη σύλληψη. Αν και θα μπορούσε να προκληθεί από λοίμωξη στο ουροποιητικ,ό διαβήτη ή μεγάλη χρήση διουρητικών αν είστε έγκυος πιθανόν οφείλεται στα ορμονικά επίπεδα.
Δυσκοιλιότητα. Κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, υψηλότερα επίπεδα της προγεστερόνης μπορούν να οδηγήσουν σε δυσκοιλιότητα. Η ορμόνη οδηγεί την τροφή να περνά με πιο αργό ρυθμό από τα έντερα. Για να διευκολυνθεί το πρόβλημα, να πίνετε άφθονο νερό, να ασκείστε και να τρώτε άφθονες τροφές με πολλές ίνες.
Ζάλη και λιποθυμία. Αυτά μπορεί να σχετίζονται με τη διαστολή των αγγείων, τη χαμηλότερη πίεση και το χαμηλότερο σάκχαρο.
Πονοκέφαλοι και πόνος στην πλάτη. Πολλές γυναίκες αναφέρουν συχνά ελαφρύ πονοκέφαλο και άλλες νιώθουν χρόνιο πόνο στην πλάτη.
Εναλλαγές στη διάθεση. Είναι συχνές, ιδιαίτερα κατά το πρώτο τρίμηνο. Σχετίζονται επίσης με αλλαγές στις ορμόνες.

 

 

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Περίπου 51 εκατομμύρια ζωές σώθηκαν στην Αφρική λόγω των εμβολιασμών τα τελευταία 50 χρόνια
ΗΠΑ: Δεύτερη μεταμόσχευση νεφρού γενετικά τροποποιημένου χοίρου σε ασθενή
Αγχώδης τύπος προσκόλλησης: Πώς επηρεάζονται οι σχέσεις