Πήρατε, λοιπόν, τη μεγάλη απόφαση, να αποκτήσετε παιδί, αλλά είστε ακόμα αβέβαιοι για το τι πρέπει να κάνετε; Μην ανησυχείτε· όσο φυσικό είναι να θέλουμε να φέρουμε ένα μωρό στον κόσμο, άλλο τόσο φυσικό είναι να μην έχουμε ιδέα για το τι κάνουμε στο ξεκίνημα. Οι παρακάτω συμβουλές, όμως, θα σας βοηθήσουν να προετοιμαστείτε καλύτερα!

Γεμίστε τα ντουλάπια φαγητό

Πολλές μέλλουσες μαμάδες αποφασίζουν να ελαττώσουν τη δραστηριότητά τους όσο πλησιάζει ο τοκετός. Γεμίστε την κατάψυξη με φαγητά που είναι εύκολα, και μπορείτε απλά να ξεπαγώσετε και να φάτε. Γεμίστε το ψυγείο και τα ντουλάπια σας με λαχανικά, ζυμαρικά και ρύζι.

Κάντε το σπίτι ασφαλές για μωρά

Προτού το μωρό σας αρχίσει να… εξερευνά τον κόσμο, φροντίστε να έχετε μετατρέψει το σπίτι σε έναν χώρο δίχως κινδύνους. Καλύψτε όλες τις πρίζες, τοποθετήστε ειδικές ασφάλειες σε ντουλάπια και συρτάρια, όπως και στις γωνίες. Επίσης, προσέξτε να μην βρίσκονται καλώδια από συσκευές στο πάτωμα.

Αγοράστε καθισματάκι για το αυτοκίνητο

Κάτι που πρέπει να έχετε φροντίσει από πολύ νωρίς είναι το ειδικό καθισματάκι για μωρά. Ζητήστε βοήθεια από κάποιον ειδικό για το πώς θα το εγκαταστήσετε και πώς θα προσαρμόζετε τις ζώνες.

Προετοιμάστε τα μεγαλύτερα παιδιά (και τα κατοικίδια)

Αν έχετε μεγαλύτερο παιδί, συζητήστε μαζί του για το πώς θα είναι η ζωή με το νέο του αδερφάκι. Κοιτάξτε μαζί μωρουδιακές φωτογραφίες του, και πείτε του πόσο ενθουσιασμένοι ήσασταν όταν γεννήθηκε. Αν, πάλι, έχετε κατοικίδια, θα ήταν καλό να περνάτε λιγότερη ώρα μαζί τους, ώστε να συνηθίσουν στο ότι δεν θα μπορούν πλέον να μονοπωλούν την προσοχή σας. Ακόμα καλύτερα, αν έχετε φίλους με μωρά, καλέστε τους στο σπίτι, για να αρχίσουν τα κατοικίδιά σας να συνηθίζουν τους νέους θορύβους.

Βρείτε έναν καλό παιδίατρο

Ρωτήστε γονείς που εμπιστεύεστε για τον παιδίατρό τους. Συναντήστε τουλάχιστον δύο γιατρούς, ρωτήστε τους για τις ώρες που δουλεύουν, αν είναι διαθέσιμοι για περιπτώσεις ανάγκης σε ακατάλληλες ώρες, και ζητήστε γενικές πληροφορίες για το ποια συμπτώματα οφείλουν να σας ανησυχήσουν.

Ψάξτε για βρεφονηπιακό σταθμό

Ποτέ δεν είναι υπερβολικά νωρίς για να βρείτε το σωστό μέρος ή άνθρωπο για να φυλάει το παιδί σας. Επισκεφθείτε διάφορους βρεφονηπιακούς σταθμούς και μάθετε όσα περισσότερα μπορείτε για τις συνθήκες υγιεινής και τις ικανότητες των νηπιαγωγών. Είναι καλή ιδέα να συζητήσετε προτάσεις με άλλους γονείς ή με τον παιδίατρό σας.

Οργανώστε το φαγητό

Όταν κάποιος προτείνει να σας βοηθήσει, μην ντραπείτε να πείτε “ναι”. Μόλις φέρετε το μωρό στον κόσμο, το κύριο μέλημά σας θα είναι να το ταΐζετε, να το αλλάζετε (και να προσπαθείτε να κοιμηθείτε για λίγες ώρες). Ζητήστε να σας φέρνουν φαγητό που να μαγειρεύεται εύκολα.

Προγραμματίστε τον ύπνο

Τα νεογέννητα δεν έχουν σταθερό πρόγραμμα ύπνου. Για αυτό, για να καταφέρετε να κοιμηθείτε φυσιολογικά, κανονίστε με τον σύντροφό σας να προσέχετε το μωρό τις νύχτες με βάρδιες. Είναι καλή ιδέα να κοιμάστε σε ένα δωμάτιο απομακρυσμένο από το παιδικό, για να μπορέσετε να ξεκουραστείτε όσο καλύτερα γίνεται.

Προετοιμαστείτε για τον θηλασμό

Αν σκοπεύετε να θηλάσετε το μωρό σας, πρέπει να προετοιμαστείτε ενώ είστε έγκυος. Υπάρχουν ειδικοί που μπορούν να σας ενημερώσουν για τα πάντα γύρω από τον θηλασμό. Είναι σοφό, επίσης, να επενδύσετε σε ένα θήλαστρο.

Προμηθευτείτε πάνες

Προσοχή: δεν θέλετε να ξεμείνετε ποτέ από πάνες, εκτός και αν είστε εντάξει με την ιδέα να ψάχνετε ανοιχτό μαγαζί στις 3 το πρωί. Υπάρχουν καταστήματα που κάνουν παράδοση στο σπίτι, και μάλιστα σε καλές τιμές.

Μάθετε όσο περισσότερα μπορείτε

Διαβάστε βιβλία, άρθρα, μιλήστε με άλλους γονείς και παιδιάτρους, ώστε να είστε έτοιμοι να “αποκρυπτογραφήσετε” κάθε τι που το μωρό σας θέλει να σας πει. Να θυμάστε πως κανένας δεν γεννήθηκε έτοιμος να γίνει γονιός, και όσο περισσότερες ερωτήσεις κάνετε, τόσο πιο υπεύθυνος είστε.

Μαζέψτε ό,τι χρειάζεστε για το νοσοκομείο

Γύρω στον όγδοο μήνα, βάλτε όσα θα χρειαστείτε στο νοσοκομείο σε μια βαλίτσα, και αφήστε την σε ένα εμφανές σημείο. Όταν έρθει η ώρα, θα έχετε τα πάντα έτοιμα. Συμπεριλάβετε άνετα ρούχα, παντόφλες, όσα έγγραφα χρειάζεστε, καθώς και ρουχαλάκια και πάνες για το μωρό σας.

Φροντίστε τον εαυτό σας

Κανείς δεν πρόκειται να σας πει ότι είστε κακή μητέρα, ή ότι δεν αγαπάτε το μωρό σας αν χρειάζεστε λίγο χρόνο για τον εαυτό σας. Κανονίστε μια έξοδο με φίλους σας μετά από μερικές εβδομάδες, αγοράστε καινούρια βιβλία ή ταινίες για να περνάτε τον χρόνο σας, και – πάνω από όλα – μην νιώσετε ενοχές αν θέλετε να προσλάβετε έναν βοηθό.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Θ Ψαλτοπούλου: Αύξηση περιστατικών καρκίνου σε νέες ηλικίες, ειδικά στο γαστρεντερικό
Να δοκιμάσω να παίρνω μικροδόσεις καφέ;
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα