Τελικά στην Ελλάδα πραγματοποιούνται περισσότερες καισαρικές τομές απ’ ότι θα έπρεπε;

Καταρχήν πρέπει να ξεκαθαρίσουμε μια και καλή πως υπό φυσιολογικές συνθήκες ο τρόπος επιλογής γέννησης ενός παιδιού είναι ο φυσιολογικός τοκετός. Η καισαρική κανονικά γίνεται για καθαρά ιατρικούς λόγους. Βέβαια σε ανεπτυγμένες χώρες όπως η Ελλάδα το ποσοτό των καισαρικών τείνει να αυξηθεί καθώς όλο και περισσότερες μητέρες προτιμούν να αποφύγουν την οδυνηρή όπως νομίζουν διαδικασία του φυσιολογικού τοκετού.

Ποιές είναι οι πιθανές επιπλοκές της καισαρικής ;

Η καισαρική είναι μια μεγάλη επέμβαση. Είναι αναμφισβήτητο πως στα χέρια ενός έμπειρου Μαιευτήρα είναι μια επέμβαση ρουτίνας, αλλά μην ξεχνάμε πως δύο επεμβάσεις δεν είναι ποτέ ίδιες. Έτσι όπως κάθε επέμβαση, η καισαρική έχει ρίσκο αυξημένης αιμορραγίας, μετεγχειρητικής λοίμωξης και βέβαια εν τω βάθει φλεβικής θρόμβωσης ή πνευμονικής εμβολής.

Ασφαλώς να ξεκαθαρίσουμε πως και ο φυσιολογικός τοκετός εμπεριέχει τους κινδύνους αυτούς, αλλά σε πολύ μικρότερο ποσοστό. Πέραν της εξορισμού μεγαλύτερης απώλειας αίματος με την καισαρική έχουμε τομή στο δέρμα, τους μυς και την μήτρα αλλά και συνεπαγόμενη παρατεταμένη ακινησία προκειμένου τα ανατομικά αυτά στοιχεία να επουλωθούν.

Σε ποιές περιπτώσεις η καισαρική είναι προτιμότερη από τον φυσιολογικό τοκετό;

Υπάρχουν καταστάσεις όπου ο Μαιευτήρας πρέπει να επιλέξει την καισαρική έναντι του φυσιολογικού τοκετού. Αυτό μπορεί να συμβεί σε πολλές περιπτώσεις. Ενδειτικά αναφέρω την πολύδυμη κύηση, τον πρόδρομο πλακούντα, την ανώμαλη προβολή του εμβρύου ή την επιβεβλημένη γέννηση ενός πρόωρου βρέφους .

Να μην ξεχνάμε και την υπερβολική, πολλές φορές, πίεση που ασκούν οι μητέρες στον Ιατρό, ειδικά στο εξωτερικό, προκειμένου να γεννήσουν με καισαρική τομή.

Ποιά είναι η αλήθεια σχετικά με την επισκληρίδιο αναισθησία;

Η επισκληρίδιος αναισθησία είναι ιδιαίτερα αποτελεσματική και εμπεριέχει ελάχιστους κινδύνους. Αυτή τη στιγμή πραγματοποιούνται μελέτες για να αποδειχθεί αν τελικά οδηγεί σε αυξημένο ποσοστό καισαρικων τομών.

Τι επιλογές έχει μια μητέρα που εχει ήδη κάνει μια καισαρική τομή;

Μια γυναίκα που έχει ήδη μια καισαρική τομή στο ιστορικό της, αν επιλέξει τη δοκιμασία γέννησης με φυσιολογικό τοκετό, έχει πιθανότητες επιτυχίας μέχρι και 80%. Φυσικά απαιτείται αυξημένη εγρήγορση κατά τη διάρκεια του τοκετού για πιθανές επιπλοκές.

Να σημειώσω πως έχουν καταγραφεί φυσιολογικοί τοκετοί ακόμα και μετά από τρεις καισαρικές. Βέβαια, αν συντρέχουν ιατρικοί λόγοι τότε είναι επιβεβλημένη η καισαρική τομή.

Τι ισχύει τελικά σχετικά με τον τραυματισμό των μυών της πυέλου με τον φυσιολογικό τοκετό;

Αυτό που σίγουρα ξέρουμε είναι πως οι μυς της πυέλου,αυτοί δηλαδή που συγκρατούν την μήτρα τον κόλπο, την ουροδόχο κύστη και την κατώτερη μοίρα του εντέρου επηρεάζονται από την κύηση και τον τοκετό. Υπάρχουν δυο διαφορετικές σχολές: η πρώτη υποστηρίζει πως η βλάβη των μυών λαμβάνει χώρα καθόλη τη διάρκεια της κύησης με πιθανά συνεπακόλουθα την ακράτεια ούρων ή/και κοπράνων και την πρόπτωση της μήτρας ή του κόλπου.

Η δεύτερη υποστηρίζει πως για όλα αυτά ευθύνεται το στρες του τοκετού. Αντιλαμβάνεστε φυσικά τι συνέπειες θα έχει για τη Μαιευτική τυχόν υπερίσχυση της τελευταίας απόψης.

Οι μητέρες που είχαν τραυματικό τοκετό πρέπει στο μέλλον να γεννούν με καισαρική τομή;

Αυτό δεν είναι απόλυτο. Η καισαρική μπορεί να επιλεγεί ως μέτρο αποφυγής περαιτέρω βλάβης των μυών, αλλά όπως προείπα η κύηση από μόνη της είναι ικανή να επιφέρει σημαντικές αλλαγές. Επιπρόσθετα ο δεύτερος τοκετός δεν είναι συνήθως τίοσο επίπονος όσο ο πρώτος.

Τι γίνεται με το κόστος;

Η καισαρική τομή κοστίζει σαφώς περισσότερο, τόσο άμεσα όσο και έμμεσα. Πέρα από το κόστος της επέμβασης αυτής καθ’ εαυτής πρέπει να υπολογίσουμε το προσωπικό του χειρουργείου, τα νοσήλεια, τη φαρμακευτική αγωγή και τις πιθανές επιπλοκές.

Βέβαια, αν τίθεται θέμα του να σώσουμε τη ζωή του βρέφους δεν σκεφτόμαστε το κόστος.

Πώς πρέπει να γεννιούνται τα παιδιά μα ισχιακή προβολή;

Μια μεγάλη διεθνής έρευνα στην οποία συμμετείχε και η Ελλάδα έλυσε, πιθανώς οριστικά, αυτό το ζήτημα αποδεικνύοντας πως ο πιο ασφαλής τρόπος για το βρέφος είναι η εκλεκτική καισαρική τομή.

Εσείς πώς θα θέλατε να γεννήσει η σύζυγός σας;

Το βασικό δεν είναι τι θέλω εγώ ή η σύζυγός μου,αλλά ποιος είναι ο πιό ασφαλής τρόπος για εκείνην και το παιδί μας. Ο κόσμος πρέπει να καταλάβει πως δεν γεννά με καισαρική ή φυσιολογικό τοκετό επειδή έτσι το θέλει ο Μαιευτήρας, αλλά επειδή είναι ιατρικώς ενδεδειγμένο.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Σοβαρός ο αντίκτυπος από το κλείσιμο της Παιδοψυχιατρικής του ΠΑΓΝΗ
ΠΦΣ προς τους φαρμακοποιούς: Μείνετε στα 5 ευρώ ανά εμβολιασμό - Μη γίνει ό,τι με τα rapid tests
ECDC: Πόσοι παίρνουν φάρμακα προφύλαξης πριν από την έκθεση στον HIV - Τι ισχύει στην Ελλάδα