Πολλές γυναίκες, αφού γεννήσουν το μωρό τους, έχουν την τάση να χαλαρώνουν. Είναι σημαντικό να συνεχίσετε να φροντίζετε τον εαυτό σας – και, φυσικά, το μωρό σας – και αυτές είναι οι συμβουλές που ο γιατρός σας ίσως παραλείψει να σας δώσει.

Ζητήστε βοήθεια

Όπως και κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης, μην σταματήσετε να ζητάτε βοήθεια με τις καθημερινές σας δουλειές, ειδικά αν πρέπει να σηκώνετε βαριά πράγματα. Χρειάζεστε ακόμα να φροντίσετε τον εαυτό σας, και οι γύρω σας αποτελούν πολύτιμη βοήθεια.

Παραμείνετε ψύχραιμη

Η γέννηση του παιδιού μπορεί να σας γεμίσει με ευτυχία, αλλά πρέπει να ξέρετε πως θα αλλάξουν πολλά πράγματα – και πρέπει να είστε έτοιμη για αυτά. Προσπαθήστε να παραμείνετε ψύχραιμη και χαρούμενη ενώ αρχίζετε να αναλαμβάνετε μία-μία αυτές τις καινούριες ευθύνες. Για να περιορίσετε το στρες, μην διστάσετε να μιλήσετε με την οικογένεια και τους φίλους σας για ό,τι σας απασχολεί.

Κοιμηθείτε καλά

Η εγκυμοσύνη μπορεί να σας πήγε λίγο πίσω, να σας έκανε να χάσετε τη φόρμα σας και πολύ πιθανώς… τον ύπνο σας. Φροντίστε να κοιμάστε καλά, για να στηρίξετε τον οργανισμό σας.

Τρώτε καλά

Επιλέξτε υγιεινά τρόφιμα, και αποφύγετε κάθε τι επεξεργασμένο και ανθυγιεινό. Χρειάζεται να ακολουθείτε μια σωστή διατροφή, που θα σας προσφέρει όλα τα θρεπτικά συστατικά που το σώμα σας απαιτεί για να παράγει γάλα για το μωρό σας. Επίσης, μην ξεχνάτε να πίνετε πολύ νερό.

Συνεχίστε τις προγεννητικές βιταμίνες

Πολλές γυναίκες σταματούν να παίρνουν τις πολυβιταμίνες τους μόλις γεννηθεί το μωρό. Το σώμα σας, όμως, εξακολουθεί να χρειάζεται συγκεκριμένα θρεπτικά συστατικά σε ποσότητες μεγαλύτερες του κανονικού, λόγω του θηλασμού. Συνεπώς, μην κόψετε ακόμα τις προγεννητικές σας βιταμίνες.

Το ιχθυέλαιο βοηθά

Το ιχθυέλαιο μπορεί να είναι πολύ καλό για τη διάθεσή σας, αλλά και για την ανάπτυξη του εγκεφάλου του μωρού σας. Ιδιαίτερα κατά τις πρώτες έξι εβδομάδες μετά τον τοκετό, που οι περισσότερες μαμάδες αντιμετωπίζουν τον κίνδυνο της επιλόχειας κατάθλιψης.

Κάντε εξετάσεις

Κάντε εξετάσεις για τον θυρεοειδή σας, τα επίπεδα του σιδήρου, της βιταμίνης Β12 και D, ειδικά αν έχετε παρατηρήσει πως η διάθεση, η ενέργεια και η λίμπιντό σας είναι κάπως πεσμένες τελευταία. Τα πιο κοινά σημάδια είναι αισθήματα θλίψης, έντονη κούραση και ζάλη.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Κάνε το όπως το "Γ. Παπανικολάου": Δεκάδες πρώιμες διαγνώσεις καρκίνου του πνεύμονα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο