Στην εποχή μας, περισσότερο από ποτέ, οι γυναίκες έχουν τεράστιο έλεγχο πάνω στη γονιμότητά τους και στο πότε θα κάνουν οικογένεια. Η πρόσβαση σε μεθόδους αντισύλληψης είναι εύκολη και η διαθεσιμότητα σε μεθόδους τεχνητής εγκυμοσύνης είναι μεγάλη. Πώς, όμως, αλλάζει η γονιμότητα ενός ζευγαριού με τον καιρό; 

…στη δεκαετία των 20

Οι γυναίκες βρίσκονται στην πιο γόνιμη φάση τους και έχουν τις μεγαλύτερες πιθανότητες να μείνουν έγκυοι σε αυτή την δεκαετία. Τα ωάρια είναι καλής ποιότητας και η εγκυμοσύνη λογικά θα είναι χαμηλού κινδύνου και το μωρό υγιές. Πολλές γυναίκες προτιμούν να καθυστερήσουν την εγκυμοσύνη τους μέχρι να σταθεροποιηθούν επαγγελματικά και οικονομικά, αλλά είναι σωστό τουλάχιστον να αρχίσουν να υπολογίζουν τις πιθανότητες. Μια πιθανότητα είναι να “παγώσετε” τα ωάριά σας, και να τα χρησιμοποιήσετε όταν είστε έτοιμη.

…στη δεκαετία των 30

Μετά τα 30, η γονιμότητα της γυναίκας αρχίζει να εξασθενεί, ειδικά μετά τα 35. Κάθε μήνα, η πιθανότητα εγκυμοσύνης είναι γύρω στο 20%. Επιπλέον, μετά τα 35, οι πιθανότητες αποβολής και γενετικών ανωμαλιών στο μωρό αρχίζουν να αυξάνονται. Μπορεί να αντιμετωπίσετε περισσότερες επιπλοκές κατά την εγκυμοσύνη ή τον τοκετό. Επιπλέον, ο γιατρός σας μπορεί να προτείνει πιο τακτικά εξετάσεις.

…στη δεκαετία των 40

Η παρακμή της γονιμότητας αυξάνεται σταθερά μετά τα 40, με τα ποσοστά επιτυχίας να πέφτουν στο 5%. Τις περισσότερες φορές, χρειάζεται τεχνητή βοήθεια για μια επιτυχημένη εγκυμοσύνη. Επιπλέον, και η εγκυμοσύνη, αλλά και ο τοκετός γίνονται όλο και πιο δύσκολα όσο μια γυναίκα μεγαλώνει. Παθήσεις όπως ο διαβήτης της κύησης και η προεκλαμψία συμβαίνουν πιο συχνά σε γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας.

…ανδρική γονιμότητα

Η γονιμότητα ενός άνδρα παρακμάζει όσο αυτός μεγαλώνει, αλλά αυτή η διαδικασία συμβαίνει αργότερα, συνήθως γύρω στα 60. Επιπλέον, οι άνδρες αντιμετωπίζουν και πτώση στη σεξουαλική τους λειτουργικότητα. Τα σπερματοζωάρια ενός μεγαλύτερου άνδρα είναι πιθανότερο να έχουν γενετικές ανωμαλίες, σε σχέση με ενός νεαρού.

Πότε θα χρειαστούμε βοήθεια;

Αν μια γυναίκα κάτω των 35 προσπαθεί να μείνει έγκυος ανεπιτυχώς για έναν χρόνο, μάλλον ήρθε η ώρα για μια επίσκεψη στον ειδικό. Παρομοίως για μια γυναίκα άνω των 35 που δεν καταφέρνει να μείνει έγκυος μέσα σε έξι μήνες. Τα ζευγάρια που έχουν γενετικές ασθένειες ή που έχουν ιστορικό αποβολών, πρέπει να συμβουλευθούν τον γιατρό τους πριν προσπαθήσουν.
Στο τέλος, δεν είναι παράλογο για μια γυναίκα να θέλει να καθυστερήσει το ξεκίνημα μιας οικογένειας μέχρι να νιώσει σίγουρη – ειδικά από οικονομική άποψη. Αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως η υπερβολική αναμονή μπορεί να δημιουργήσει επιπλέον δυσκολίες.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα