Οι μέρες των γιορτών περιστρέφονται γύρω από το φαγητό. Οικογενειακά τραπέζια, νόστιμες λιχουδιές μαζί με τον καφέ, πολλά γλυκίσματα… Για αυτόν ακριβώς τον λόγο είναι σημαντικό για τις εγκύους – που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερο κίνδυνο τροφικής δηλητηρίασης – να προσέχουν ιδιαίτερα αυτήν την περίοδο και να κάνουν σωστές επιλογές.

Πλένουμε συχνά τα χέρια μας

Πρέπει να πλένετε τα χέρια σας τακτικά με χλιαρό νερό και σαπούνι, ειδικά αν έχετε αγγίξει ωμό κρέας, αυγά ή άπλυτα λαχανικά, όταν φτιάχνετε φαγητό, όπως και πριν φάτε.

Δεν μοιραζόμαστε τίποτα με παιδιά

Πιρούνια, φλιτζάνια, ποτήρια, ακόμα και φαγητό. Όταν βρίσκεστε κοντά σε παιδιά, πρέπει να πλένετε τα χέρια σας ακόμα πιο σχολαστικά. Το σάλιο και τα ούρα των παιδιών μπορεί να περιέχουν ιούς που θα βλάψουν εσάς και το μωρό σας.

Μαγειρεύουμε το κρέας και τα πουλερικά καλά

Το κρέας και τα πουλερικά μπορεί να μεταφέρουν επικίνδυνα μικρόβια, όπως E. coli και τοξόπλασμα. Είναι πολύ σημαντικό να τα μαγειρεύουμε καλά και να έχουν ψηθεί εντελώς, ώστε να είμαστε σίγουροι πως κανένα βακτήριο δεν έχει επιζήσει. Και αν έχει μείνει φαγητό από την προηγούμενη ημέρα, το ζεσταίνουμε πάντα πριν το φάμε.

Αποφεύγουμε τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά

Τα μη παστεριωμένα γαλακτοκομικά μπορεί να περιέχουν επικίνδυνα βακτήρια. Καλύτερα να αποφεύγετε τα μαλακά τυριά, όπως το μπρι, το ροκφόρ, ακόμα και τη φέτα.

Ιδιαίτερη προσοχή στο αλκοόλ

Τα Χριστούγεννα είναι η πλέον κατάλληλη εποχή για να βάλουμε αλκοόλ στο οτιδήποτε… από τα σοκολατάκια με λικέρ, μέχρι και τα “μεθυσμένα” μελομακάρονα. Πρέπει να δίνετε μεγάλη προσοχή σε ό,τι καταναλώνετε, και να είστε σίγουρες ότι δεν περιέχει αλκοόλ.

Μαγειρεύουμε τα αυγά σωστά

Η σαλμονέλα καραδοκεί, και για αυτόν ακριβώς τον λόγο πρέπει να μαγειρεύετε τα αυγά σας όσο καλύτερα γίνεται, για να είστε σίγουρες πως δεν είναι ωμά. Πολλά τρόφιμα χρησιμοποιούν ωμό αυγό ή λιγότερο μαγειρεμένο, όπως κάποια dressing για σαλάτες, το παγωτό, η ζύμη για τα μπισκότα και η μαγιονέζα. Χρησιμοποιείτε πάντα παστεριωμένα αυγά, και μαγειρέψτε τα προσεκτικά.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Webinar Φάκελοι Υγείας με θέμα: ''Καρδιακή ανεπάρκεια & συννοσηρότητες''
Το νέο διοικητικό συμβούλιο του ΣΦΕΕ και το ψήφισμα της γενικής συνέλευσης
Σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου: Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα [μελέτη]