Η ανακάλυψη μιας εγκυμοσύνης, αν την προσπαθούσατε, είναι το καλύτερο νέο. Για γυναίκες και ζευγάρια, όμως, που έχουν περάσει στο παρελθόν μια αποβολή, ένα μωρό που γεννήθηκε νεκρό ή τον χαμό ενός μωρού μετά τη γέννα, μια νέα εγκυμοσύνη μπορεί να φέρει τεράστιο στρες, αλλά και φόβο.

Τα μωρά αυτά ονομάζονται "μωρά του ουράνιου τόξου",  σαν συμβολισμό της ελπίδας και του φωτός μετά από μια σκοτεινή περίοδο. Το ουράνιο τόξο, όμως, δεν αναιρεί την καταιγίδα. Μπορεί να προκύψουν περίπλοκα συναισθήματα, όσο διαχειρίζεστε τον χαμό ενός προηγούμενου παιδιού, αλλά και κατά πόσο αυτό σας έχει επηρεάσει ως ανθρώπους και γονείς.

Σε γενικές γραμμές, προτείνεται να περιμένετε όσο καιρό χρειαστεί για να ξαναπροσπαθήσετε μια εγκυμοσύνη, ώστε να νιώθετε πως μπορείτε να το διαχειριστείτε όσο πιο καλά γίνεται, να προετοιμαστείτε αλλά και να ενημερωθείτε για κάθε πιθανή επιπλοκή. Το πένθος, ακόμα και για ένα μωρό που δεν κατόρθωσε ποτέ να γεννηθεί, εξακολουθεί να είναι πένθος, και μάλιστα ένα πολύ ιδιαίτερο, περίεργο και τρομακτικό πένθος. Και χρειάζεστε χρόνο για να φροντίσετε τον εαυτό σας και να επανέλθετε μετά από αυτό το τραυματικό γεγονός.

Σε πολλές γυναίκες που περιμένουν ένα μωρό του ουράνιου τόξου, το πρώτο τρίμηνο της εγκυμοσύνης μπορεί να είναι γεμάτο με άγχος. Μπορεί να νιώθετε πολύ περίεργα να το ανακοινώσετε σε οποιονδήποτε εκτός από τον σύντροφό σας, και μπορεί να υπάρξουν φόβοι όσον αφορά τις δικές σας πράξεις και πώς επηρεάζουν την υγεία του μωρού σας. Στην ουσία, πρόκειται για τον φόβο ότι η ιστορία θα επαναληφθεί. Για αρκετές γυναίκες είναι πολύ δύσκολο να αλλάξουν την οπτική τους και να αντιμετωπίσουν τη νέα εγκυμοσύνη ως ένα υπέροχο δώρο, βλέποντάς την σαν μια γιγάντια ευθύνη που δεν ξέρουν αν μπορούν να φέρουν εις πέρας.

Μερικές συμβουλές για να σας βοηθήσουν να νιώθετε πιο ασφαλείς είναι οι εξής:

  • Αποδεχτείτε αυτά τα συναισθήματα που έχετε και μιλήστε για αυτά, έστω στο πιο κοντινό σας άτομο. Μην φοβηθείτε να ανοιχτείτε, καθώς ο καλύτερος τρόπος για να νικήσουμε τους φόβους μας είναι να τους πούμε φωναχτά, να τους δώσουμε υπόσταση, να τους παρατηρήσουμε και να συνειδητοποιήσουμε ότι έμοιαζαν πολύ πιο τρομακτικοί μέσα στο μυαλό μας.
  • Κάντε τακτικά check-up με τον γιατρό σας, για να βεβαιώνεστε συνεχώς πως όλα βαίνουν καλώς. Κανένας γιατρός δεν πρόκειται να σας κρίνει αν κάνετε υπερβολικά πολλές ερωτήσεις ή αν θέλετε να είστε υπερβολικά ασφαλείς.
  • Ζητήστε επαγγελματική βοήθεια, αν νιώθετε πως το άγχος σας κινδυνεύει να βγει εκτός ελέγχου.
  • Ελάτε σε επαφή με άλλες γυναίκες ή και ζευγάρια που έχουν περάσει παρόμοια κατάσταση. Σε τέτοιες περιπτώσεις, είναι αλήθεια πως μόνο κάποιος που το έχει περάσει μπορεί να καταλάβει όλα τα συναισθήματα που εναλλάσσονται μέσα σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας