Κατά τη διάρκεια της κύησης, στο 1/3 των γυναικών το άσθμα βελτιώνεται, στο 1/3 παραμένει σταθερό και στο υπόλοιπο 1/3 επιδεινώνεται. Συνήθως οι γυναίκες που πάσχουν από σοβαρό άσθμα επιδεινώνονται κατά τη διάρκεια της κύησης, ενώ πάλι οι γυναίκες με ήπιο άσθμα συνήθως βελτιώνονται.

Οι ασθματικοί παροξυσμοί είναι πιο συχνοί στην αρχή του τρίτου τριμήνου της κύησης. Πάντως, η εξέλιξη του άσθματος στη διάρκεια της κύησης μιας συγκεκριμένης γυναίκας δεν προδικάζει την εξέλιξη της νόσου της σε μια επόμενη κύηση, η οποία μπορεί να είναι τελείως διαφορετική.

Η αύξηση της προγεστερόνης και των επιπέδων κορτιζόλης κατά την κύηση φαίνεται ότι παίζει κυρίαρχο ρόλο στις αλλαγές που παρατηρούνται στο άσθμα κατά την περίοδο αυτή. Προσθετικά φαίνεται ότι δρα και η μειωμένη ανοσία που παρατηρείται στην κύηση.

Οι στόχοι της θεραπείας του άσθματος κατά την κύηση είναι η διατήρηση της υγείας τόσο της μητέρας όσο και του εμβρύου. Ο μεγαλύτερος κίνδυνος που διατρέχει μια γυναίκα με άσθμα κατά την κύηση είναι η μη ελεγχόμενη νόσος της.

Γενικά, οι στόχοι της θεραπείας προσβλέπουν στον έλεγχο των συμπτωμάτων, στη διατήρηση όσο το δυνατόν καλύτερης λειτουργίας των πνευμόνων, στη διατήρηση φυσιολογικής δραστηριότητας, στην αποφυγή των ασθματικών παροξυσμών και στην εξασφάλιση της φυσιολογικής ωρίμανσης του εμβρύου και τον φυσιολογικό τοκετό.

Είναι σημαντικό να ενημερωθεί η έγκυος για την ασφάλεια των αντιασθματικών φαρμάκων που θα χρησιμοποιήσει. Τα εισπνεόμενα στεροειδή και οι β2 διεγέρτες είναι τα φάρμακα εκλογής για τον έλεγχο της νόσου και τη μείωση των συμπτωμάτων.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Αλαλούμ με το πρόγραμμα πρόληψης κατά του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]