Γράφει η Θεοδώρα Μάλλη, μαία-σύμβουλος θηλασμού IBCLC.

Στην περίπτωση της μαστίτιδας, μικρόβια μολύνουν κάποιο λοβό του αδένα του στήθους. Η εικόνα της μαστίτιδας είναι χαρακτηριστική. Το σημείο του στήθους που έχει μολυνθεί είναι κόκκινο, ζεστό και σκληρό, όπως όταν κάποιος γαλακτοφόρος πόρος έχει φράξει, στα συμπτώματα όμως προστίθεται και υψηλός πυρετός, πόνοι στις αρθρώσεις και αίσθημα κόπωσης και κατάπτωσης.

Τα μέτρα αντιμετώπισης είναι τα ίδια, όπως στην προηγούμενη περίπτωση (κόμποι και σκληρύνσεις του στήθους στη γαλουχία), μόνο που πριν το θηλασμό δεν πρέπει να ζεσταίνετε το στήθος πάνω από πέντε λεπτά, για να μην προκαλέσετε εξάπλωση της μόλυνσης.

Εάν τα συμπτώματα και κυρίως ο πυρετός, κρατάνε πάνω από μια ημέρα, ζητήστε τη βοήθεια του γιατρού σας. Εκείνος θα σας χορηγήσει κάποιο αντιβιοτικό, που θα πρέπει όμως να είναι συμβατό με το θηλασμό.

Η μαστίτιδα δεν αποτελεί σε καμία περίπτωση λόγο απογαλακτισμού!! Προσοχή, γιατί ακόμα και σήμερα και παρά τα αποτελέσματα των ερευνών που έχουν γίνει σε αυτό τον τομέα, υπάρχουν ακόμα γιατροί που συστήνουν να σταματήσετε να θηλάζετε!

Το γάλα σας, σε αντίθεση ίσως με αυτά που μπορεί να ακούσετε, δεν κάνει κακό στο παιδί. Μπορείτε άφοβα να συνεχίσετε να θηλάζετε κατά τη διάρκεια της θεραπείας σας με αντιβιοτικά.

Εάν ο θηλασμός είναι επώδυνος ή δυσάρεστος, μπορείτε να κάνετε ένα διάλειμμα και να βγάζετε το γάλα με το θήλαστρο και να το δίνετε στο μωρό. Συχνά, μετά από μια μαστίτιδα μπορεί να έχει λιγοστέψει το γάλα. Σε κάθε περίπτωση είναι σημαντικό να θηλάζετε ή να αντλείτε το γάλα συχνά για να μη μειωθεί η ποσότητά του.

Εκτός από τα παραπάνω είναι δυνατόν το μωρό σας για λίγες ημέρες να μη θέλει να 'πάρει' το στήθος. Αυτό οφείλεται στη διαφορετική γεύση του γάλακτος. Όταν το γάλα λιγοστεύει, γίνεται πιο αλμυρό!

Φροντίστε να σας βοηθά κάποιος, ώστε να έχετε την ευκαιρία να ξεκουραστείτε. Ο ύπνος και η χαλάρωση επιταχύνουν τη θεραπεία. Μέσα σε μερικές ημέρες από την λήψη των αντιβιοτικών, θα αισθανθείτε και πάλι καλά.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]