Ο πονοκέφαλος είναι ένα από τα συχνότερα αναφερόμενα προβλήματα του νευρικού συστήματος. Παγκοσμίως, το 46% των ενηλίκων πάσχουν από ενεργό διαταραχή κεφαλαλγίας (το 42% πάσχουν από πονοκέφαλο τάσεως και το 11% από ημικρανίες), με τις γυναίκες ασθενείς να είναι περισσότερες από τους άντρες.

Η ευαισθησία στον ήχο και στο φως, τα παροδικά προβλήματα όρασης όπως το να «βλέπετε» γραμμές και η ναυτία, είναι τα παραδοσιακά συμπτώματα της ημικρανίας. Υπάρχουν όμως και άλλα, όπως τα αιφνίδια συνεχή χασμουρητά, η αναίτια ναυτία στο αυτοκίνητο, ο πονοκέφαλος έπειτα από μόλις ένα ποτό. Η διατροφή μπορεί να είναι ένας παράγοντας που μπορεί να επηρεάσει τη διάθεσή σας και να προκαλέσει ...πονοκεφάλους.

Ορισμένα τρόφιμα και ροφήματα έχουν σχετισθεί με την ημικρανία. Στην κατηγορία αυτή ανήκει οτιδήποτε περιέχει καφεΐνη (καφές, τσάι, σοκολάτα, αναψυκτικά τύπου κόλα) και το τυρί. Επίσης, ίσως πρέπει να περιορίσετε το αλάτι που καταναλώνετε. Η μείωση του αλατιού προστατεύει από τον πονοκέφαλο, επειδή ελαττώνει την αρτηριακή πίεση, ακόμα και σε ανθρώπους που δεν αντιμετωπίζουν πρόβλημα υπέρτασης.

Αντιθέτως, η κατανάλωση υδατανθράκων (λ.χ. μια μπανάνα) μπορεί να αποτρέψει την ημικρανία, επειδή εξισορροπεί τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα. Σε κάθε περίπτωση, η διατήρηση σταθερών των επιπέδων σακχάρου στο αίμα, είναι πολύ καλή ιδέα για να προστατευθείτε από τις ημικρανίες. Φροντίστε να τρώτε τακτικά και να πίνετε πολλά υγρά (2-3 λίτρα την ημέρα) για να αποφύγετε την αφυδάτωση που μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο. Αυτό όμως δεν σημαίνει ότι θα γλυτώσετε από τους πονοκεφάλους και αυτό διότι, οι παράγοντες που πυροδοτούν την ημικρανία συχνά δρουν σε συνδυασμό μεταξύ τους. Μπορεί, λ.χ., να μην σας πειράζει, για παράδειγμα, η μπύρα, αλλά μια μέρα με δυσκολίες στην εργασία σας, ένα ποτήρι μπύρα να σας προκαλέσει ημικρανία.

Σε κάθε περίπτωση προσπαθήστε να αντιμετωπίσετε τις κεφαλαλγίες σας, προσέχοντας τον τρόπο ζωής σας (λ.χ. τη διατροφή, τον ύπνο κλπ.). Παρόλα αυτά, αν βρεθείτε αντιμέτωποι με έναν πονοκέφαλο, μην περιμένετε να περάσει από μόνος του. Καταρχήν θα πρέπει να γνωρίζετε ότι τα παυσίπονα είναι πιο αποτελεσματικά όταν τα παίρνουμε έγκαιρα. Αυτό δεν σημαίνει ότι θα τα καταναλώνετε με τις ...χούφτες.

Σύμφωνα με έρευνες, αν παίρνετε συστηματικά και επί καιρό παυσίπονα (συχνότερα από δύο-τρεις φορές την εβδομάδα και επί τρεις ή περισσότερους μήνες), κινδυνεύετε να αρχίσετε να έχετε πονοκεφάλους από τα πολλά παυσίπονα. Η κατάχρηση στην κατανάλωσή τους, μπορεί να καταστήσει τον εγκέφαλο πιο ευαίσθητο στον πόνο, αφήνοντας τους ασθενείς ευάλωτους στην ανάπτυξη πονοκεφάλου. Αν μπορείτε να ξαπλώσετε, μη διστάσετε να το κάνετε. Όμως, ξαπλώστε ανάσκελα, χωρίς μαξιλάρι, έχοντας τα πόδια σας ίσια. Φροντίστε ο χώρος όπου θα ξαπλώσετε να μην έχει αρωματικά κεριά, λουλούδια ή άλλα αρώματα, διότι μπορεί να επιδεινώσουν τον πόνο.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα