Η έλλειψη ύπνου δεν είναι πρόβλημα που πρέπει να αντιμετωπίζουμε ελαφρά. Χωρίς επαρκείς ποσότητες ύπνου, όχι μόνο νιώθουμε κουρασμένοι μέσα στην ημέρα, αλλά χάνουμε τη δυνατότητα να συγκεντρωνόμαστε, ο κίνδυνος να έχουμε κάποιο ατύχημα μεγαλώνει και – αν το πρόβλημα συνεχίζεται για καιρό – υπάρχει ρίσκο για παχυσαρκία, καθώς και άλλες ασθένειες.

Στις γυναίκες, ειδικά, πέρα από τους συνηθισμένους παράγοντες του στρες και διάφορων ιατρικών προβλημάτων που επηρεάζουν τον ύπνο, εμφανίζονται πολύ συγκεκριμένα προβλήματα σε διάφορες στιγμές της ζωής τους. Κάποιοι από αυτούς τους παράγοντες μπορούν να είναι τόσο οικείοι, όπως τα συμπτώματα του κύκλου, μέχρι και επιπλοκές στην εγκυμοσύνη – ή στρες που σχετίζεται με τον νέο ρόλο μιας γυναίκας ως μητέρα. Επιπλέον, παρατηρείται πως διάφορα προβλήματα με τον ύπνο ξεκινούν στην εμμηνόπαυση.

Όταν παρατηρήσετε πως υποφέρετε από κάποιο πρόβλημα στον ύπνο, συμβουλευτείτε τον γιατρό σας, για να διαπιστώσετε τι προκαλεί αυτή τη διαταραχή, και πώς μπορείτε να την αντιμετωπίσετε. Επίσης, απαιτείται δουλειά και στις καθημερινές σας συνήθειες, ώστε να μπορέσετε να κοιμάστε καλά. Πάμε να δούμε τις πιο εύκολες – και αποτελεσματικές – αλλαγές που μπορείτε να εφαρμόσετε.

Αδειάστε τον χώρο

Αυτό που πρέπει να κάνετε είναι να “εκπαιδεύσετε” τον εγκέφαλό σας, ώστε να συνδέει την κρεβατοκάμαρα με τον ύπνο, και όχι τη δουλειά ή οτιδήποτε άλλο. Μεταφέρετε όλη σας τη δουλειά σε κάποιο άλλο δωμάτιο – και φροντίστε να μην τρώτε ποτέ στο κρεβάτι. Μην αφήνετε τις στοίβες με τα άπλυτα μέσα στο υπνοδωμάτιο. Γενικά, μην κρατάτε τίποτα στο χώρο που κοιμάστε που μπορεί να σας δημιουργήσει περισσότερο άγχος. Προσπαθήστε, επίσης, να κοιμάστε και να ξυπνάτε ίδια ώρα κάθε μέρα. Και – όσο δύσκολο και αν ακούγεται – κόψτε το χουζούρι.

Απόλυτη ησυχία

Όσο προφανές και αν ακούγεται, οι περιστάσεις μπορεί να απαιτούν επιπλέον δράση. Ίσως να χρειάζεστε μια εφαρμογή στο κινητό σας που να δημιουργεί λευκό θόρυβο, ώστε να μην σας ενοχλούν οι μικροί θόρυβοι των γειτόνων, της πολυκατοικίας ή του δρόμου. Εναλλακτικά, επενδύστε σε ένα ζευγάρι ωτοασπίδες. Και, φυσικά, όταν λέμε ησυχία, εννοούμε τηλεόραση και υπολογιστής κλειστά.

Σκοτάδι

Τα σώματά μας είναι προγραμματισμένα να κοιμούνται τη νύχτα, στο σκοτάδι. Οπότε, μην αφήνετε το τεχνητό φως που βρίσκεται στο δωμάτιο να σας αποσπά την προσοχή. Μια καλή λύση για αυτό είναι οι μάσκες ύπνου. Επιπλέον, η κλασική λύση του να δούμε λίγη τηλεόραση, μπορεί να μας αποσπάσει την προσοχή ακόμα περισσότερο, άσχετα αν νιώθουμε πιο κουρασμένοι.

Χαμηλές θερμοκρασίες

Θα κοιμηθείτε καλύτερα αν η θερμοκρασία είναι χαμηλή. Το καλοκαίρι, διαλέξτε πολύ ελαφριά σκεπάσματα. Κλείστε τις ηλεκτρικές συσκευές που παράγουν περιττή θερμότητα.

Το να οργανώσετε το υπνοδωμάτιό σας ώστε να κοιμάστε καλύτερα έχει να κάνει με το να εξαλείψετε από τον χώρο σας όλους τους παράγοντες που προκαλούν υπερφόρτωση στις αισθήσεις σας. Ο χώρος που κοιμάστε πρέπει να είναι ένα δροσερό, ήσυχο και σκοτεινό δωμάτιο, μέσα στο οποίο αισθάνεστε ασφαλείς.

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πιο αποτελεσματική η διατροφική προσαρμογή από τα φάρμακα στο σύνδρομο ευερέθιστου εντέρου [μελέτη]
"Τουρισμός" υποβοηθούμενης αυτοκτονίας στις ΗΠΑ
Προκαλεί ΔΕΠΥ και αυτισμό η παρακεταμόλη στην εγκυμοσύνη; [μελέτη]