Τα άτομα που υποφέρουν χρονίως από παροξυσμούς πονοκεφάλου είναι αρκετά στη σύγχρονη εποχή.
Ο πονοκέφαλος δεν είναι πάντα αθώο σύμπτωμα, όπως λανθασμένα πιστεύουν πολλοί άνθρωποι. Ενδέχεται να υποκρύπτει σοβαρό υποκείμενο νόσημα, όπως καρκίνο του εγκεφάλου ή άλλα νεοπλάσματα, υπέρταση, νοσήματα του θυρεοειδούς ή της υπόφυσης, λοιμώδη νοσήματα, νοσήματα των παραρινίων, νευρολογικές παθήσεις.

Όταν κατά τον λεπτομερή παθολογικό έλεγχο δεν ανευρίσκεται οργανική βλάβη και τα επεισόδια χαρακτηρίζονται από υποτροπές σε χρονίζουσα βάση, τότε πρόκειται για το καλόηθες σύνδρομο της υποτροπιάζουσας κεφαλαλγίας, το οποίο παρά τον αθώο χαρακτήρα του, ταλαιπωρεί ένα μεγάλο μέρος ανθρώπων.

Η κρίση του πονοκεφάλου μπορεί να είναι αμφοτερόπλευρη ή ετερόπλευρη, να εμφανίζεται δηλαδή ως ημικρανία και να περιλαμβάνει ή όχι τον αυχένα. Η συχνότητα εμφάνισής του ποικίλλει. Κάποιοι εμφανίζουν καθημερινές κρίσεις, κάποιοι κρίσεις σε εβδομαδιαία ή μηνιαία βάση, κρίσεις που μπορεί να διαρκούν επί ώρες ή να αφυπνίζουν τον άρρωστο κατά τη νύχτα.

Οι κρίσεις αυτές μπορεί να συνοδεύονται από ανορεξία, ναυτία ή εμετό, συμπτώματα από τους οφθαλμούς, ψυχολογικές εκδηλώσεις, δυσκολία συγκέντρωσης και αιμωδίες (μυρμηγκιάσματα).

Το σύνδρομο της καλοήθους υποτροπιάζουσας κεφαλαλγίας οφείλεται σε διάφορους παράγοντες, όπως αγγειακή υπεραντιδραστικότητα του νευρικού συστήματος, διαταραχή στην ανταπόκριση του νευρικού συστήματος στη νευρομεταβιβαστική ουσία σεροτονίνη και κληρονομικά αίτια.

Χαρακτηρίζεται από μια λειτουργική ιδιαιτερότητα του εγκεφάλου, που όμως δεν είναι κακοήθης και ο λεπτομερής παθολογικός έλεγχος δεν αναδεικνύει οργανική βλάβη.

Τι πρέπει να προσέχετε

Τι πρέπει να κάνετε εσείς που υποφέρετε από χρόνιους πονοκεφάλους και η λεπτομερής ιατρική εξέταση έχει αποδείξει ότι δεν οφείλονται σε παθολογική οργανική βλάβη, αλλά αφορά μόνο την λειτουργική ιδιομορφία που προαναφέρθηκε;

  • Να αποφεύγετε το στρες και την υπερκόπωση. Η ήπια άσκηση που περιλαμβάνει και ειδικές τεχνικές χαλάρωσης όπως το μασάζ, μειώνουν τη λειτουργική υπεραντιδραστικότητα του εγκεφάλου.
    Συνιστάται αποφυγή κατανάλωσης καφέ, τσαγιού, αλκοόλ και των προϊόντων που περιέχουν καφεΐνη, όπως αναψυκτικά τύπου κόλα.
  • Να αποφεύγετε τα περιβάλλοντα με πολύ θόρυβο, φωνές και φως.
  • Ορισμένα τρόφιμα ενδέχεται να επιδεινώνουν τις κρίσεις. Παρατηρείστε τις κρίσεις σας και καταργείστε τις τροφές αυτές.
  • Ορισμένα φάρμακα και σκευάσματα μπορεί να επιδεινώσουν την καλοήθη λειτουργική αυτή διαταραχή, όπως τα αντισυλληπτικά. Να ενημερώνετε τους ιατρούς για τους πονοκεφάλους σας και να μην λαμβάνετε από μόνοι σας συμπληρώματα διατροφής ή φάρμακα.
  • Εάν πάσχετε από υπέρταση, ή μεταβολικές διαταραχές όπως διαβήτη ή υπερχοληστερολαιμία, πρέπει τα παθολογικά αυτά νοσήματα να αντιμετωπιστούν με τον άριστο δυνατό τρόπο διότι επεμβαίνουν στη λειτουργία του νευρικού συστήματος.
  • Πρέπει να φροντίζονται με σχολαστικότητα τα δόντια και οι οφθαλμοί. Ετήσιες επισκέψεις σε οφθαλμίατρο και οδοντίατρο, θα αποτρέψουν την παραμονή σάπιων δοντιών στην περιοχή της κεφαλής και διαθλαστικών ανωμαλιών που αυξάνουν τη λειτουργική ευαισθησία του εγκεφάλου.
  • Κάθε αλλαγή στα χαρακτηριστικά του συνδρόμου επιβάλλει νέα ιατρική εξέταση, διότι ενδέχεται να έχει επιπλακεί το σύνδρομο με οργανικό νόσημα. Έτσι για παράδειγμα, εάν το σύνδρομο αυτό δεν εμφανίζονταν κατά τον ύπνο, αλλά αλλάζει μορφή και σας αφυπνίζει, πρέπει να ελεγχθεί εκ νέου.

Σήμερα υπάρχει αποτελεσματική φαρμακευτική αντιμετώπιση, ενώ ανάλογα με την περίπτωση σχεδιάζονται εξατομικευμένα προγράμματα θεραπείας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Εκτός λειτουργίας οι εφαρμογές της ΗΔΙΚΑ την Κυριακή, λόγω αναβάθμισης του ΑΜΚΑ
Ο θάνατος της γιαγιάς επηρεάζει την υγεία έφηβων αγοριών έως και για 7 χρόνια
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD