Πολλοί άνθρωποι τείνουν να χρησιμοποιούν την λέξη ημικρανία λάθος—για παράδειγμα, για να περιγράψουν έναν πονοκέφαλο. Και όμως, υπάρχει διαφορά. Η ημικρανία είναι ένας πολύ έντονος πονοκέφαλος, συνήθως στη μία μόνο πλευρά του κεφαλιού, που πυροδοτείτε από κάποια αιτία, όπως το περιβάλλον, το στρες ή κάποιο ορμονικό πρόβλημα. Συμβαίνει πιο συχνά στις γυναίκες, και η σφοδρότητά της μπορεί να είναι τόσο μεγάλη, που να μην σας επιτρέπουν να συνεχίσετε την ημέρα σας.

Ο πόνος της ημικρανίας μπορεί να επηρεάσει ακόμα και τα μάτια σας, όπως και το μέτωπο ή τους κροτάφους σας, και υπάρχει η πιθανότητα να σας προκαλέσει ναυτία ή εμετό. Οι κλασικές ημικρανίες ξεκινούν με αυτό που αναφέρεται ως ‘αύρα’, μικρές αλλαγές στην όραση, όπως θολά σχήματα, και επηρεάζουν περίπου 20% των ασθενών. Μπορεί όμως να υπάρξουν και άλλα συμπτώματα, που θα εμφανιστούν ακόμα και 24 ώρες πριν χτυπήσει η ημικρανία, όπως αλλαγές στην διάθεση, αίσθηση ότι μυρίζετε ή γεύεστε κάτι περίεργο, αλλά και ένταση ή κόπωση.

Δυστυχώς, η επιστημονική κοινότητα δεν μπορεί να καταλάβει ακόμα πλήρως τις αιτίες που προκαλούν μια ημικρανία, συνεπώς υπάρχουν πολλές υποθέσεις. Πολλές φορές, τα έντονα φώτα που αναβοσβήνουν μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία. Το πολύ έντονο στρες, η κακή και λίγη διατροφή, όπως και ο λίγος, μη ποιοτικός ύπνος έχουν σημειωθεί ως πράγματα που πυροδοτούν μια ημικρανία.

Σε αρκετές γυναίκες, η ημικρανία συνδέεται με την περίοδό τους. Οι ορμονικές αλλαγές μπορεί να έχουν αυτή την δυσάρεστη παρενέργεια, αλλά δεν υπάρχει κάποιο σταθερό μοτίβο εμφάνισης. Αυτό σημαίνει πως η ορμονοθεραπεία δεν θα βοηθήσει με σιγουριά όλες τις ασθενείς. Για την ακρίβεια, μπορεί να κάνει τα συμπτώματα ακόμα χειρότερα, ανάλογα με την περίπτωση.

Πολλές μελέτες έχουν προσπαθήσει να αποδείξουν αν συγκεκριμένες τροφές μπορούν να πυροδοτήσουν μια ημικρανία, αλλά δεν έχουμε ακόμα σίγουρα αποτελέσματα, και βασιζόμαστε σε μαρτυρίες. Μέσα από αυτές τις μαρτυρίες, μαθαίνουμε ότι το κόκκινο κρασί, το τυρί, η σοκολάτα, η σως σόγιας και τα επεξεργασμένα κρέατα είναι συνήθεις ύποπτοι. Ορισμένα από αυτά τα τρόφιμα, ειδικά τα παλαιωμένα τυριά όπως το τσένταρ, περιέχουν το αμινοξύ τυραμίνη, που μπορεί να συσφίξει τα αιμοφόρα αγγεία, και έπειτα να τα διαστείλει.

Αρκετά λέγονται, επίσης, για τον καφέ και πώς δρα απέναντι σε μια ημικρανία. Σε ορισμένες περιπτώσεις, η καφεΐνη μπορεί να βοηθήσει να ανακουφιστούμε από μια ημικρανία, σε συνδυασμό με κάποια φάρμακα. Μόλις, όμως, πέσουν τα επίπεδα καφεΐνης, ο κίνδυνος πονοκεφάλου αυξάνεται ξανά. Συνεπώς, βασιστείτε στις δικές σας παρατηρήσεις σχετικά με το αν ο καφές είναι σύμμαχος ή εχθρός σας. Ένας καλός τρόπος για να τις διαχειριστείτε, είναι να κρατάτε ημερολόγιο με αυτά που πιστεύετε ότι σας προκάλεσαν ημικρανία, όπως και τα συμπτώματα που αισθανθήκατε. Αυτές οι πληροφορίες θα είναι αναγκαίες για να αποφύγετε μελλοντικά επεισόδια, αλλά και για τον γιατρό σας, αν ποτέ χρειαστεί να του μιλήσετε για τις ημικρανίες σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Πολλαπλούν μυέλωμα: Ποια είναι τα προειδοποιητικά σημάδια
"Ευαγγελισμός": Επεισόδιο μεταξύ του υποδιοικητή και γιατρών στην εφημερία
Χαμηλή τεστοστερόνη και στυτική δυσλειτουργία: Σχετίζονται;