Όταν υπάρχει πίεση ή πόνος στο κεφάλι σας, ίσως είναι δύσκολο να καταλάβετε εάν αντιμετωπίζετε κάποιον τυπικό πονοκέφαλο ή αν είναι ημικρανία. Η διαφοροποίηση μιας ημικρανίας από έναν παραδοσιακό πονοκέφαλο και αντίστροφα είναι σημαντική. Μπορεί αλλάξει τον τρόπο θεραπείας. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποτροπή μελλοντικών πονοκεφάλων. Λοιπόν, πώς μπορείτε να ξεχωρίσετε έναν κοινό πονοκέφαλο και μια ημικρανίας;

Τι είναι πονοκέφαλος;

Οι πονοκέφαλοι είναι δυσάρεστοι πόνοι στο κεφάλι σας που μπορεί να προκαλέσουν πίεση και πόνο. Ο πόνος μπορεί να κυμαίνεται από ήπιος έως σοβαρός, και συνήθως συμβαίνει και στις δύο πλευρές του κεφαλιού σας. Ορισμένες συγκεκριμένες περιοχές στις οποίες μπορεί να εμφανιστούν πονοκέφαλοι περιλαμβάνουν το μέτωπο και το πίσω μέρος του λαιμού. Ένας πονοκέφαλος μπορεί να διαρκέσει από 30 λεπτά έως μία εβδομάδα. Σύμφωνα με την κλινική Mayo, ο πιο κοινός τύπος πονοκεφάλου είναι ένας πονοκέφαλος από συναισθηματική φόρτιση. Οι λόγοι που προκαλούν αυτόν τον τύπο κεφαλαλγίας περιλαμβάνουν στρες, μυϊκή καταπόνηση και άγχος.

Άλλοι τύποι κεφαλαλγίας 

Αθροιστικός πονοκέφαλος

Είναι σοβαρά επώδυνοι πονοκέφαλοι που εμφανίζονται στη μία πλευρά του κεφαλιού. Σε αυτή την περίπτωση αντιμετωπίζετε κύκλους επιθέσεων κεφαλαλγίας, ακολουθούμενους από περιόδους χωρίς κεφαλαλγία.

Πονοκεφάλος από ιγμορίτιδα

Συχνά συγχέεται με ημικρανίες, αυτοί οι πονοκέφαλοι συνυπάρχουν με συμπτώματα λοίμωξης όπως πυρετός, βουλωμένη μύτη, βήχας, συμφόρηση και πίεση του προσώπου.

Πονοκέφαλοι 'βροντή΄'

Ένας τέτοιος πονοκέφαλος είναι ένας πολύ σοβαρός πονοκέφαλος που αναπτύσσεται σε 60 δευτερόλεπτα ή και λιγότερο. Θα μπορούσε να είναι ένα σύμπτωμα μιας υποαραχνοειδούς αιμορραγίας- μια σοβαρή ιατρική κατάσταση που απαιτεί άμεση ιατρική φροντίδα. Μπορεί επίσης να προκληθεί από ανεύρυσμα, εγκεφαλικό επεισόδιο ή άλλο τραυματισμό. Καλέστε αμέσως ένα ασθενοφόρο αν νιώσετε κάτι τέτοιο.

Τι είναι ημικρανία;

Αυτοί οι πονοκέφαλοι είναι έντονοι και συχνά έχουν και άλλα συμπτώματα εκτός από τον πόνο στο κεφάλι. Τα συμπτώματα που σχετίζονται με τον πονοκέφαλο της ημικρανίας περιλαμβάνουν:

 -ναυτία

-πόνο πίσω από το ένα μάτι ή το αυτί

-πόνο στους κροτάφους

- αίσθηση φώτων που αναβοσβήνουν

-ευαισθησία στο φως και / ή τον ήχο

-προσωρινή απώλεια όρασης

-εμετό

Σε σύγκριση με την ένταση ή άλλους τύπους πονοκεφάλου, ο πόνος της ημικρανίας μπορεί να είναι μέτριος έως σοβαρός. Μερικοί άνθρωποι μπορεί να αντιμετωπίσουν πονοκεφάλους τόσο σοβαρούς που αναζητούν φροντίδα σε ένα δωμάτιο έκτακτης ανάγκης. Οι πονοκέφαλοι της ημικρανίας συνήθως επηρεάζουν μόνο μία πλευρά του κεφαλιού. Ωστόσο, είναι πιθανό να εμφανιστεί η κεφαλαλγία ημικρανίας που να επηρεάζει και τις δύο πλευρές του κεφαλιού. Άλλες διαφορές περιλαμβάνουν την ποιότητα του πόνου: Ένας ημικρανικός πονοκέφαλος θα προκαλέσει έντονο πόνο που μπορεί να είναι παλλόμενος και θα κάνει πολύ δύσκολη την εκτέλεση καθημερινών εργασιών.

Οι πονοκέφαλοι της ημικρανίας χωρίζονται συνήθως σε δύο κατηγορίες: ημικρανία με αύρα και ημικρανία χωρίς αύρα. Μια «αύρα» αναφέρεται στις αισθήσεις ενός ατόμου που βιώνει πριν πάθει μια ημικρανία. Οι αισθήσεις συνήθως συμβαίνουν οπουδήποτε από 10 έως 30 λεπτά πριν από μια επίθεση. Αυτά μπορεί να περιλαμβάνουν:

-αίσθηση διανοητικής μείωσης ή αντιμετωπίζει πρόβλημα σκέψης

-αίσθηση φώτων που αναβοσβήνουν ή ασυνήθιστες γραμμές

-αίσθηση τσουξίματος ή μουδιάσματος στο πρόσωπο ή τα χέρια

-ασυνήθιστη αίσθηση οσμής, γεύσης ή αφής

Ορισμένοι πάσχοντες από ημικρανία ενδέχεται να εμφανίσουν συμπτώματα μία ή δύο ημέρες πριν από την εμφάνιση της ημικρανίας. Γνωστή ως φάση "πρόδρομος", αυτά τα πιο ευδιάκριτα σημεία μπορεί να περιλαμβάνουν:

-δυσκοιλιότητα

-κατάθλιψη

-συχνό χασμουρητό

-ευερεθιστότητα

-δυσκαμψία του αυχένα

-περίεργες διατροφικές συνήθειες

Αιτίες ημικρανίας

Τα άτομα που παρουσιάζουν ημικρανίες αναφέρουν διάφορους παράγοντες που σχετίζονται με αυτές. Μπορεί να περιλαμβάνουν:

-συναισθηματικό άγχος

-αντισυλληπτικά

-αλκοόλ

-ορμονικές αλλαγές

-εμμηνόπαυση

Παρατηρήστε πώς αναπτύσεται η κεφαλαλγία σας και συμβουλευτείτε τον γιατρό σας για την αντιμετώπιση του προβλήματος σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα