Οι οσμές παίζουν σημαντικό ρόλο στην πυροδότηση των ημικρανιών και η οσμοφοβία (αυξημένη ευαισθησία και δυσανεξία στη μυρωδιά) είναι ένας λόγος που μπορεί να προκαλέσει την ημικρανία. Γενικά, οι χημικές αναθυμιάσεις όπως τα καθαριστικά και η βενζίνη είναι εκείνες που είναι πιθανότερο να προκαλέσουν μία ημικρανία. Κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας, πολλές οσμές μπορεί να είναι ενοχλητικές.

Δεν είναι ξεκάθαρο γιατί κάποιοι άνθρωποι είναι πιο ευαίσθητοι σε επιβλαβείς οσμές. Αλλά εάν έχετε προδιάθεση είναι πιο πιθανό να εμφανίσετε ημικρανίες και πονοκέφαλους όταν εκτίθεστε σε έντονες οσμές. Οι πονοκέφαλοι που προκαλούνται από οσμές τείνουν να είναι σοβαροί και συχνά συνοδεύονται από ναυτία.

Κοινές οσμές που προκαλούν ημικρανίες

Υπάρχουν διάφορες οσμές που είναι γνωστό ότι προκαλούν ημικρανίες. Οι πιο συνηθισμένες περιλαμβάνουν:

-Εξάτμιση αυτοκινήτου

-Φυτοφάρμακα

-Αρώματα

-Βερνίκι νυχιών

-Καπνός τσιγάρου

-Προϊόντα καθαρισμού

Εάν έχετε επαναλαμβανόμενες ημικρανίες, η έκθεση σε οποιαδήποτε από αυτές τις μυρωδιές μπορεί να είναι αρκετή για να προκαλέσει ένα επεισόδιο.

Άλλα παραδείγματα οσμών που μπορεί να προκαλέσουν ημικρανία περιλαμβάνουν:

-Άσφαλτος

-Χαλιά

-Διαλυτικά χρωμάτων ή χρώματα

-Απορρυπαντικά

-Δέρμα (ένδυμα)

-Εύφλεκτα αέρια

Οι οσμές είναι πιο πιθανό να προκαλέσουν ημικρανία εάν εκτίθεστε για παρατεταμένο χρονικό διάστημα (περισσότερο από 15 λεπτά) και αν βρίσκεστε σε κλειστό χώρο.

Πρόληψη των ημικρανιών που προκαλούνται από την οσμή

Η συνειδητοποίηση και η αποφυγή των ημικρανιακών  είναι καθοριστικής σημασίας για τη βελτίωση της ποιότητας ζωής σας. Υπάρχουν μερικά βήματα που μπορείτε να ακολουθήσετε για να αποτρέψετε τις οσφρητικές ημικρανίες:

Αναγνώριση παραγόντων που τις πυροδοτούν

Να είστε προσεκτικοί. Έχετε την τάση να έχετε ημικρανίες όταν βρίσκεστε σε ορισμένες τοποθεσίες; Θα μπορούσατε να είστε ιδιαίτερα ευαίσθητοι στις μυρωδιές που υπάρχουν σε αυτό το μέρος.

Οι οσφρητικοί (οσφρητικοί) ιχνηθέτες ημικρανίας είναι εξίσου ισχυροί με εκείνους που προκαλούν το αλκοόλ και τη στέρηση του ύπνου.

Σημειώστε τα προειδοποιητικά συμπτώματα

Τουλάχιστον το 50 τοις εκατό των ατόμων που έχουν υποτροπιάζουσες ημικρανίες παρουσιάζουν πρόδρομα συμπτώματα, τα οποία εμφανίζονται κατά τη διάρκεια του πρώτου (πρόδρομου) σταδίου μιας ημικρανίας. Εάν παρατηρήσετε συμπτώματα όπως η αλλαγή διάθεσης, η ζάλη ή η κόπωση πριν από τις ημικρανίες σας, μπορείτε να προσπαθήσετε να αποφύγετε τις μυρωδιές που σας ενοχλούν κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου.

Πάρτε λίγο φρέσκο ​​αέρα

Όταν εκτίθεστε σε καπνούς που θα μπορούσαν να προκαλέσουν ημικρανία, φύγετε από αυτό το περιβάλλον, ανοίξτε ένα παράθυρο ή βγείτε έξω, αν μπορείτε.

Αναλάβετε να προσαρμόσετε το περιβάλλον σας

Για παράδειγμα, αν ανακαλύψετε ότι το άρωμα είναι ένας από τους παράγοντες που σας πυροδοτούν την ημικρανία, σκεφτείτε να συζητήσετε με το αφεντικό ή τον συγκάτοικό σας την περίπτωση να υπάρχει ένα χώρος χωρίς άρωμα. Μερικοί άνθρωποι αντιμετωπίζουν μια κατάσταση γνωστή ως σύνδρομο ασθενούς κτιρίου, η οποία χαρακτηρίζεται από μια ποικιλία συμπτωμάτων που σχετίζονται με χημικές ουσίες σε ένα κλειστό περιβάλλον. Ο καλός εξαερισμός και η αποφυγή πάρα πολλών επιβλαβών ουσιών μπορεί να βοηθήσει στην αποφυγή των ημικρανιών σας και να κρατήσει το χώρο εργασίας σας πιο υγιή για όλους.

Προσαρμόστε τον τρόπο ζωής σας

Εάν εργάζεστε σε χώρους με διαλυτικό χρωμάτων, βενζίνη ή άλλη οσμηρή ουσία στην οποία είστε ευαίσθητοι, σκεφτείτε τη μετάβαση σε άλλο χώρο εργασίας, όπου μπορείτε να αποφύγετε αυτές τις εκθέσεις.

Ενισχυμένη αίσθηση οσμής και αποστροφής

Κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας, μπορεί να παρατηρήσετε μια ενισχυμένη αίσθηση οσμής ή μια αίσθηση ότι ορισμένες οσμές είναι δυσάρεστες. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται οσμοφοβία, και η συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων με ημικρανίες το βιώνουν κάποια στιγμή.

Η οσμοφοβία μπορεί να είναι ιδιαίτερα δυσάρεστη κατά τη διάρκεια μιας ημικρανίας. Μπορεί να νιώθετε αηδία από τη μυρωδιά ωμής τροφής, από τη μυρωδιά του φαγητού που μαγειρεύετε και να απωθείστε από τρόφιμα που δεν σας ενοχλούσαν άλλες φορές. Ίσως να αισθανθείτε ότι πολλά τρόφιμα είναι σάπια, ή να ανιχνεύετε την επίμονη μυρωδιά του φαγητού στα χέρια σας ή στο περιβάλλον σας.

Άλλα αρώματα, όπως τα γυαλιστικά και τα χημικά καθαριστικά, μπορεί να φανεί ότι παράγουν εξαιρετικά έντονες οσμές όταν έχετε  ημικρανία, αν και μπορεί να φαίνονται καλά άλλες φορές.

Η οσμοφοβία εμφανίζεται κλασικά κατά τη διάρκεια μιας επίθεσης ημικρανίας, όπως και η φωτοφοβία (ευαισθησία στο φως) και η ηχοφοβία (ευαισθησία στον ήχο). Αλλά, εάν έχετε επαναλαμβανόμενες ημικρανίες, μπορεί να έχετε μια ενισχυμένη αίσθηση της όσφρησης (χωρίς αποστροφή στα αρώματα) μεταξύ των επιθέσεων ημικρανίας, επίσης.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Δ. Παρασκευής: Τι δείχνει διεθνής μελέτη για την ασφάλεια των εμβολίων κατά της CoViD
ΣΦΕΕ: Εκδήλωση ''Ημέρα Καριέρας''
Υπάρχουν στην πραγματικότητα λειτουργικοί αλκοολικοί;