Ένας πονοκέφαλος οργασμού είναι έντονος και ξεκινά ξαφνικά, λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια ενός οργασμού. Αυτοί οι πονοκέφαλοι είναι συνήθως ήσσονος σημασίας και το άτομο που τους βιώνει μπορεί συχνά να τους διαχειριστεί με φάρμακα για την καταπολέμηση του πόνου.

Ωστόσο, οι πονοκέφαλοι κατά τη διάρκεια του σεξ μπορούν μερικές φορές να σηματοδοτήσουν μια πιο σοβαρή κατάσταση.

Σε αυτό το άρθρο, περιγράφουμε πώς είναι οι πονοκέφαλοι οργασμού και ποια είναι τα αίτια τους.

Τι είναι ο πονοκέφαλος οργασμού;

Ένα άτομο μπορεί να έχει πονοκέφαλο οργασμού κατά τη διάρκεια του αυνανισμού ή της σεξουαλικής πράξης.

Ο πονοκέφαλος οργασμού είναι ένας πρωτογενής πονοκέφαλος που κάποιοι νιώθουν κατά τη σεξουαλική δραστηριότητα. Ένας πρωτογενής πονοκέφαλος είναι μία συγκεκριμένη κατάσταση, όχι ένα σύμπτωμα άλλου προβλήματος υγείας.

Ένα άτομο μπορεί να παρουσιάσει πονοκέφαλο οργασμού λίγο πριν ή κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής κλιμάκωσης. Αυτοί οι πονοκέφαλοι μπορεί να συμβούν κατά τη διάρκεια του αυνανισμού ή του συνεύρεσης.

Οι πονοκέφαλοι του οργασμού είναι ένας από τους δύο τύπους πρωτογενούς σεξουαλικού πονοκεφάλου. Ο άλλος τύπος είναι ένας σεξουαλικός καλοήθης πονοκέφαλος, τον οποίο οι γιατροί ονομάζουν επίσης πονοκέφαλο προ-οργασμού.

Πώς είναι;

Ο πόνος περιγράφεται ως:

-έντονος

-εκρηκτικός

-σαν χτύπημα κεραυνού

Ένας πονοκέφαλος οργασμού μπορεί να είναι πιο οδυνηρός πίσω ή γύρω από την περιοχή των ματιών.

Περίπου το 75% των ανθρώπων που βιώνουν αυτούς τους πονοκεφάλους αναφέρουν ότι αισθάνονται πόνο και στις δύο πλευρές του κεφαλιού τους. Η μετακίνηση του σώματος μπορεί να επιδεινώσει τον πόνο.

Ένα κοινό χαρακτηριστικό των πρωτογενών σεξουαλικών πονοκεφάλων είναι ο έντονος πόνος για 5-15 λεπτά που σταδιακά μετριάζεται.

Ο πόνος εμφανίζεται απότομα και, αφού μειωθεί, ένας άνθρωπος μπορεί να ακούει ένα βουητό μέσα στο κεφάλι του, το οποίο μπορεί μερικές φορές να διαρκεί αρκετές ώρες ή και ημέρες.

Σε αντίθεση με τους πονοκεφάλους τύπου ημικρανίας, οι πονοκέφαλοι οργασμού συνήθως δεν εμφανίζονται με ναυτία ή ευαισθησία στο φως ή τον ήχο.

Η καλοήθης σεξουαλική κεφαλαλγία, σε αντίθεση με τον πρωτογενή πονοκέφαλο, αναπτύσσεται αργά, αντί να ξεκινά ξαφνικά, και μπορεί να είναι παρόμοια με την κεφαλαλγία λόγω έντασης.

Μερικοί άνθρωποι βιώνουν και πρωτογενείς πονοκεφάλους και πονοκεφάλους οργασμού.

Αιτίες

Οι γιατροί δεν γνωρίζουν τι προκαλεί πονοκεφάλους οργασμού, αλλά μπορεί να είναι ένας τύπος αγγειακού πονοκεφάλου. Αυτά οφείλονται στο ότι τα αιμοφόρα αγγεία διογκώνονται στον εγκέφαλο.

Όταν ένα άτομο έχει οργασμό, η αρτηριακή πίεση αυξάνεται με ταχείς ρυθμούς. Αυτή η αύξηση της πίεσης οδηγεί τα αιμοφόρα αγγεία στο κεφάλι να διαστέλλονται γρήγορα, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει ξαφνικούς, έντονους πονοκεφάλους σε μερικούς ανθρώπους.

Ένας σεξουαλικός καλοήθης πονοκέφαλος, από την άλλη πλευρά, προκύπτει από την αυξημένη ένταση των μυών. Καθώς ένα άτομο είναι σεξουαλικά διεγερμένο, οι μύες στο λαιμό και στο κεφάλι του μπορούν να συσπαστούν, γεγονός που μπορεί να προκαλέσει πονοκέφαλο έντασης.

Παράγοντες κινδύνου

Ο καθένας μπορεί να βιώσει πονοκεφάλους οργασμού. Ωστόσο, μια ανασκόπηση του 2010 αναφέρει ότι οι άντρες είναι τέσσερις φορές πιο πιθανό να εμφανίσουν πρωτοπαθείς κεφαλαλγίες σεξουαλικής αιτίας από τις γυναίκες.

Σύμφωνα με μια έκθεση από το 2013, η μέση ηλικία εμφάνιση αυτών των πονοκεφάλων αφορά ηλικίες μεταξύ 40 και 49 ετών.

Άτομα με ιστορικό πονοκεφάλων ημικρανίας ή πονοκέφαλο από βήχα μπορεί να έχουν περισσότερες πιθανότητες να βιώσουν πονοκεφάλους οργασμού.

Πρόληψη και θεραπεία

Οι πονοκέφαλοι του οργασμού συχνά απομακρύνονται μόνοι τους. Μερικοί άνθρωποι βιώνουν έναν πονοκέφαλο οργασμού μόνο μία φορά, ενώ άλλοι τον βιώνουν επανειλημμένα για μια περίοδο εβδομάδων ή μηνών.

Σύμφωνα με την Διεθνή Εταιρεία Κεφαλαλγίας, μελέτες δείχνουν ότι έως και το 40% των ανθρώπων με αυτούς τους πονοκεφάλους, τους βιώνουν για περισσότερο από ένα χρόνο.

Εάν κάποιος νιώθει πονοκεφάλους κατά τη διάρκεια του σεξ, πρέπει να μιλήσει σε γιατρό σχετικά με τον καλύτερο τρόπο αντιμετώπισής τους.

Οι επιλογές θεραπείας για πονοκεφάλους οργασμού μπορούν να περιλαμβάνουν φάρμακα χωρίς ιατρική συνταγή, όπως ιβουπροφαίνη και ινδομεθακίνη, καθώς και συνταγογραφούμενα φάρμακα, όπως τριπτάνες και β-αναστολείς.

Μία μικρή μελέτη από το 2007 διαπίστωσε ότι οι άνθρωποι που έλαβαν ινδομεθακίνη ή β-αναστολείς πριν από το σεξ είχαν λιγότερες πιθανότητες να εμφανίσουν πονοκεφάλους.

Οι πονοκέφαλοι κατά τη διάρκεια του σεξ μπορεί μερικές φορές να προκύψουν από μια άλλη κατάσταση. Σε αυτή την περίπτωση, είναι δευτερογενείς πονοκέφαλοι. Η αντιμετώπιση του υποκείμενου προβλήματος μπορεί να συμβάλει στη μείωση ή την πρόληψη αυτών των πονοκεφάλων.

Αν δείτε ότι οι πονοκέφαλοι επιμένουν, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Φαρμακευτική δηλητηρίαση στην παιδική ηλικία
Πώς οι τροφές επηρεάζουν την περίοδο
ECDC: Πρώιμο κρούσμα λοίμωξης από ιό Δυτικού Νείλου στην Ισπανία - Τι γίνεται στην Ελλάδα