Οι πονοκέφαλοι συνήθως δεν σχετίζονται με σοβαρές καταστάσεις, αλλά ίσως είναι μία ένδειξη ότι είστε πεινασμένοι, διψασμένοι, έχετε νευρικότητα, ή ότι τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα είναι χαμηλά. Τα αναλγητικά μπορούν να σας ανακουφίσουν από τον πόνο, αλλά κάποιες φορές μπορείτε να τα αποφύγετε, δοκιμάζοντας κάτι από τα παρακάτω.

Έλαιο μέντας

Μια έρευνα που διεξήχθη από το National Center for Complementary and Integrative Health, προτείνει ότι το έλαιο μέντας μπορεί να ανακουφίσει από τους πονοκεφάλους τάσης. Το έλαιο από μέντα περιέχει μενθόλη που μπορεί να βοηθήσει τους μύς να χαλαρώσουν και να απαλύνουν τον πόνο. Θεωρείται ότι η εφαρμογή αραιωμένου ελαίου μέντας απευθείας στους κροτάφους μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου από πονοκεφάλους τάσης και ημικρανίες.

Μασάζ

Εάν έχετε κεφαλαλγίες ή ημικρανίες, ένα μασάζ σε όλο το σώμα μπορεί να σας βοηθήσει. Το άγχος είναι  γνωστό ότι προκαλεί κεφαλαλγία, οπότε ένα καλό τρίψιμο θα προσφέρει την απαραίτητη ανακούφιση. Η έρευνα δείχνει ότι το κανονικό μασάζ μπορεί επίσης να βοηθήσει στην αποφυγή εμφάνισης πονοκεφάλων, οπότε κάντε αυτό το δώρο στον εαυτό σας.

Κρατήστε ημερολόγιο

Εάν είστε επιρρεπείς σε ημικρανίες, ίσως έχετε παρατηρήσει ότι ορισμένα ερεθίσματα μπορούν να προκαλέσουν πονοκεφάλους. Κρατήστε ημερολόγιο σημειώνοντας τα μοτίβα του πόνου και τις καθημερινές σας δραστηριότητες, ώστε να εντοπίσετε τους λόγους που σας δημιουργείται πονοκέφαλος.

Πλάνο φαγητού

Μαζί με το άγχος, την κούραση και το έντονο φως, οι ημικρανίες μπορούν να προκληθούν και από κάποια τρόφιμα, όπως η σοκολάτα, το τυρί ή το αλκοόλ. Αποφύγετε τα τρόφιμα ή ποτά που έχετε καταλάβει ότι σας προκαλούν πονοκεφάλους ή ημικρανίες.

Κάντε διαλογισμό

Αμερικανοί ερευνητές διαπίστωσαν πρόσφατα ότι οι άνθρωποι που έχουν ενσωματώσει τον διαλογισμό και την ελεγχόμενη αναπνοή στην καθημερινή τους ρουτίνα μπορούν να ρυθμίσουν πιο εύκολα την κορτιζόλη, δηλαδή την ορμόνη του στρες. Το άγχος μπορεί να οδηγήσει σε πονοκεφάλους, οπότε η μείωση της κορτιζόλης θα μπορούσε επίσης να βοηθήσει στην αντιμετώπιση των πονοκεφάλων και άλλων χρόνιων πόνων.

Αποφύγετε την καφεΐνη

Εάν είστε φανατικός του καφέ, βάλετε ένα όριο στην καθημερινή πρόσληψη σε καφεΐνη. Αυτή η εθιστική ουσία μπορεί να χτυπήσει στο κέντρο ημικρανίας του εγκεφάλου σας.

Δοκιμάστε βελονισμό

Μια θεραπεία που προέρχεται από την αρχαία κινεζική ιατρική, ο βελονισμός, προτείνει την εισαγωγή πολύ λεπτών βελονών σε συγκεκριμένα σημεία στο σώμα σας για θεραπευτικούς σκοπούς. Η βρετανική ιατρική ένωση ενέκρινε τη θεραπεία για τις ημικρανίες, καθώς ο βελονισμός προσφέρει αποτελεσματικά ανακούφιση από τον πόνο, μειώνει τη φλεγμονή και αυξάνει τα επίπεδα της ορμόνης σεροτονίνης.

Ξεκούραση

Η ηρεμία ή η χαλάρωση σε ένα δωμάτιο με ελάχιστο φως μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση των συμπτωμάτων, ειδικά αν ταλαιπωρείστε από ημικρανίες και μπορεί επίσης να σας βοηθήσει εάν υποφέρετε από απλό πονοκέφαλο.

Γυμναστείτε

Σύμφωνα με το The Migraine Trust, 30 λεπτά χαλαρής άσκησης τρεις φορές την εβδομάδα μπορούν να βοηθήσουν στη διαχείριση των συμπτωμάτων ημικρανίας, αλλά δεν πρέπει να υπερβείτε την χαμηλή ή μέτρια ένταση, ώστε να μην χειροτερέψει ο πονοκέφαλος. Η άσκηση βοηθά στην παραγωγή φυσικών αναλγητικών στο σώμα και καταπολεμά το άγχος, αλλά σε μερικούς ανθρώπους η πάρα πολύ έντονη άσκηση μπορεί να προκαλέσει πονοκεφάλους.

Γιόγκα

Η γιόγκα μέσω ενός συνδυασμού στάσεων και τεχνικών αναπνοής, προσφέρει ολιστική προσέγγιση της βελτίωσης της υγείας.  Και μπορεί να απαλύνει και τον πονοκέφαλο. Η βαθιά αναπνοή απελευθερώνει την ένταση, ενώ οι διατάσεις του λαιμού, των ώμων και της σπονδυλικής στήλης βελτιώνουν τη ροή του αίματος.

Πίνετε νερό

Η αφυδάτωση είναι μια κοινή αιτία κεφαλαλγίας και αν σιγουρευτείτε ότι πίνετε αρκετό νερό μπορεί να σταματήσει ο πονοκέφαλος και η ημικρανία.

Ισορροπήστε τις ορμόνες σας

Αν παρατηρήσετε ότι οι πονοκέφαλοί σας συνδέονται με τον εμμηνορροϊκό σας κύκλο, εξετάστε τις αλλαγές που μπορείτε να κάνετε σε σχέση με αυτά που τρώτε και τη διαχείριση του στρες αυτές τις μέρες του μήνα. Διατηρήστε ένα ημερολόγιο συμπτωμάτων και, αν ο πόνος επιμείνει, μιλήστε με τον γιατρό σας.

Τζίντζερ

Γνωστό για τις αντιοξειδωτικές και αντιφλεγμονώδεις ιδιότητές του, το τζίντζερ μπορεί να σας βοηθήσει να απαλλαγείτε από τον πονοκέφαλο.

Έλαιο λεβάντας

Διάσημο για τα  χαλαρωτικά του οφέλη, το έλαιο λεβάντας έχει επίσης αποδεδειγμένες ιδιότητες κατά της ημικρανίας. Μια πρόσφατη μελέτη διαπίστωσε ότι 92 από τους 129 πάσχοντες από ημικρανία που έλαβαν έλαιο λεβάντας κατά τη διάρκεια ημικρανίας ανταποκρίθηκαν θετικά στο αιθέριο έλαιο.

Βάλτε πάγο

Εάν βάλετε μία κρύα κομπρέσα πάνω στο μέτωπο, αυτό μπορεί να βοηθήσει κάποιους ανθρώπους να απαλλαγούν από τον πονοκέφαλο. Είναι σημαντικό, όμως, να μάθετε τι λειτουργεί καλύτερα για εσάς

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Mυοσκελετικές ενοχλήσεις: Ζεστό ή κρύο επίθεμα;
Ολοκληρώθηκε η εξαγορά της Gracell Biotechnologies Inc. από την AstraZeneca
Περίπου 1.000 παιδιά στην Ελλάδα κάτω των 16 ετών πάσχουν από Νεανικό Ρευματικό Νόσημα