‘Σιδεράκια; Όχι ευχαριστώ!’, ήταν η απάντηση κάθε ενήλικα που ήθελε να διορθώσει τα στραβά του δόντια, αλλά δεν μπορούσε να φανταστεί τον εαυτό του με τους αντιαισθητικούς αυτούς μηχανισμούς στο στόμα του, ούτε και προσωρινά.

Έτσι έπρεπε να αποδεχθεί το χαμόγελό του όπως ήταν, ή να βρεθεί στη διαδικασία του ισιώματος των στραβών δοντιών του χωρίς ορθοδοντική και σιδεράκια, αλλά με όψεις και στεφάνες, ογκώδεις πολλές φορές και μετά από αρκετό τρόχισμα δοντιών, για να φαίνονται αυτά τελικά ίσια.

Τη λύση στην αδυναμία αυτή της Οδοντιατρικής ήρθε να δώσει η Γλωσσική Ορθοδοντική. Αυτή θυμίζει την κλασική Ορθοδοντική, αλλά τα αντιαισθητικά σιδεράκια έγιναν εδώ πολύ πιο μικρά και κρύφτηκαν στο εσωτερικό του στόματος και στην πίσω επιφάνεια των δοντιών, αυτήν προς το μέρος της γλώσσας, ώστε να μη φαίνονται καθόλου.

Έτσι πήρε και την ονομασία της.

Η Γλωσσική Ορθοδοντική είναι το ίδιο αποτελεσματική με την κλασική Ορθοδοντική στο να διορθώνει προβλήματα στραβών δοντιών, έχοντας το μοναδικό πλεονέκτημα ότι τα σιδεράκια δεν φαίνονται. Βέβαια, οι χειρισμοί από τον γιατρό εδώ είναι πολύ πιο εξειδικευμένοι.

Αυτοί χρειάζεται πολλές φορές να γίνονται με έμμεση οπτική επαφή και με τη βοήθεια καθρέπτη ή ενδοστοματικής κάμερας. Χάρη στη Γλωσσική Ορθοδοντική έχουν εφευρεθεί νέοι μέθοδοι και υλικά που κάνουν την εφαρμογή της ευκολότερη και που πολλά από αυτά εκ των υστέρων έχει δανειστεί και η κλασική Ορθοδοντική.

Αυτόδετα σιδεράκια, έμμεσος τρόπος συγκόλλησής τους, εξατομικευμένα συρμάτινα τόξα προκατασκευασμένα από ρομπότ, είναι μερικά από αυτά. Υπάρχει δηλαδή αρκετή προετοιμασία στο εργαστήριο ώστε να μειώνεται ο χρόνος του ασθενή στην οδοντιατρική καρέκλα, η διάρκεια της κάθε επίσκεψης, αλλά και η διάρκεια της ορθοδοντικής θεραπείας γενικότερα.

Η διάρκεια της θεραπείας κυμαίνεται ανάλογα με το πρόβλημα, από 4 μέχρι 10 μήνες συνήθως, με επισκέψεις που γίνονται κάθε τρεις εβδομάδες. Η θεραπεία είναι ανώδυνη, αλλά απλώς υπάρχει μια περίοδος προσαρμογής μερικών ημερών στην αρχή.

Ο ασθενής έχει τη δυνατότητα να παρακολουθεί εύκολα την εξέλιξη της θεραπείας του, καθώς δηλαδή τα δόντια ισιώνουν και διευθετούνται. Η ραγδαία εξέλιξη της Γλωσσικής Ορθοδοντικής έχει επιφέρει και μείωση του κόστους θεραπείας.

Η Γλωσσική Ορθοδοντική είναι η βάση ή και το σύνολο κάθε αισθητικής οδοντιατρικής αποκατάστασης. Σε όλες εκείνες τις περιπτώσεις που τα δόντια είναι μεν στραβά, αλλά υγιή και χωρίς παθολογία, από μόνη της είναι η λύση αφού μπορούν να διευθετηθούν σύντομα ίσια, να αποκτηθεί ένα ελκυστικό χαμόγελο, μια λειτουργική σύγκλειση και να δημιουργηθούν οι προϋποθέσεις σωστής στοματικής υγιεινής.

Τα ίσια δόντια μπορούν και καθαρίζονται καλύτερα, ενώ η δημιουργία οδοντικής πέτρας, τερηδόνων και ουλίτιδας είναι μειωμένη. Σε αυτές δε τις περιπτώσεις όπου υπάρχει και πρόβλημα οδοντικής δυσχρωμίας ή άλλης παθολογίας, η Γλωσσική Ορθοδοντική λειτουργεί σαν τη βάση της αισθητικής αποκατάστασης.

Αφού ισιώσουν τα δόντια, οι όποιες προσθετικές αποκαταστάσεις χρειαστεί να γίνουν θα είναι λιγότερες, μικρότερες και πολύ πιο καλαίσθητες.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Γερμανία: νόμιμη η μερική χρήση κάνναβης από 1η Απριλίου
Ιατρικός Σύλλογος Πειραιά: Συμβουλές για προστασία από την αφρικανική σκόνη
7 σοβαρές στρεβλώσεις που προκάλεσαν τα απογευματινά χειρουργεία