Υπάρχει όριο ηλικίας για να ξεκινήσει η ορθοδοντική θεραπεία; 

Δεν υπάρχει όριο ηλικίας για την ορθοδοντική θεραπεία. Τα δόντια και οι ιστοί που τα στηρίζουν είναι πρακτικά τα ίδια σε παιδιά και σε ενήλικες. Σε ορισμένες χώρες όπως οι Η.Π.Α. το ποσοστό των ενηλίκων ασθενών αγγίζει το 30%.

Τι είναι η ορθοδοντική και σε τι στοχεύει η θεραπεία της;

Είναι ειδικότητα της οδοντιατρικής η οποία ασχολείται με τη διάγνωση, πρόληψη και θεραπεία των οδοντικών και σκελετικών ανωμαλιών των γνάθων.
Ο ορθοδοντικός έχει συμπληρώσει τουλάχιστον 3 έτη μεταπτυχιακών σπουδών και ασχολείται αποκλειστικά με την ορθοδοντική. Στοχεύει στην σωστή αποκατάσταση της καλής λειτουργίας του στόματος, την επίτευξη αρμονίας και ισορροπίας μεταξύ των δοντιών και του προσώπου, για την απόκτηση ενός υγιούς χαμόγελου και βελτίωση της αισθητικής του προσώπου.

Υπάρχουν μόνο «μαύρα σιδεράκια»;

Όχι βέβαια: Υπάρχουν λευκά σιδεράκια με άριστο αισθητικό αποτέλεσμα καθώς και πολύχρωμα για τα παιδιά.

Πότε πρέπει να ξεκινήσει η ορθοδοντική θεραπεία;

Η πρώτη επίσκεψη στον ορθοδοντικό συνιστάται σε ηλικία 6 – 7 ετών προκειμένου να διαγνωσθούν τυχόν προβλήματα που μπορούν να αντιμετωπισθούν με προληπτική θεραπεία και χαμηλότερο κόστος.
Η κυρίως ορθοδοντική θεραπεία συνήθως αρχίζει σε ηλικία άνω των 10 ετών και σίγουρα πριν την εφηβεία ώστε η σωματική αύξηση να επιτρέπει την τροποποίηση της αύξησης των γνάθων.

Πόσο διαρκεί η ορθοδοντική θεραπεία;

Συνήθως διαρκεί από 12 –24 μήνες και μεταξύ των επισκέψεων μεσολαβεί χρόνος 3 – 6 εβδομάδων.

Χρειάζεται να κάνω κάτι μετά την ολοκλήρωση της θεραπείας;

Με την ολοκλήρωση της θεραπείας πρέπει απαραιτήτως, για να διατηρηθεί το αποτέλεσμα, να τοποθετηθούν συγκρατικοί μηχανισμοί.

Τι είδους ορθοδοντικοί μηχανισμοί υπάρχουν;

Υπάρχουν ακίνητοι και κινητοί μηχανισμοί.
Ακίνητοι μηχανισμοί: Eίναι τα
α) παραδοσιακά μεταλλικά ορθοδοντικά σιδεράκια
β) τα γλωσσικά ορθοδοντικά που συγκολλούνται στην εσωτερική επιφάνεια των δοντιών και εφαρμόζονται ανάλογα την περίπτωση
γ) διαφανή (λευκά) ορθοδοντικά άγκιστρα από κεραμικό ή πλαστικό που συγκολλούνται στην εξωτερική επιφάνεια των δοντιών
Κινητοί: π.χ. ένα διαφανές κέλυφος που ασκεί ήπιες συνεχείς δυνάμεις και μπορεί να αφαιρείται. Εφαρμόζεται μόνο σε ορισμένες περιπτώσεις.

Υπάρχει δυνατότητα να μετακινηθούν τα δόντια χωρίς σιδεράκια;

Ένα οδοντιατρικό προϊόν, το invisalign είναι ένα νέο σύστημα μετακίνησης των δοντιών που στηρίζεται σε μία σειρά κινητών ειδικά διαμορφωμένων δισκαρίων από καθαρό πλαστικό. Τα δισκάρια αυτά μοιάζουν με τα δισκάρια λεύκανσης. Με την πίεση που ασκούν πάνω στα δόντια τα μετακινούν. Δεν είναι βεβαίως για όλες τις περιπτώσεις.

Υπάρχει περίπτωση να γίνει η ορθοδοντική για άλλους λόγους εκτός από το να ισιώσουν τα δόντια μου;
Σε ορισμένες περιπτώσεις μετά από την περιοδοντική θεραπεία απαιτείται ορθοδοντική συγκράτηση των δοντιών.

Είμαι ενήλικας και η γνάθος μου προεξέχει. Ταυτόχρονα έχω και στραβά δόντια. Η ορθοδοντική θα διορθώσει όλο το πρόβλημα;
Η ορθοδοντική στους ενήλικες θα διορθώσει μόνο τα στραβά δόντια. Σε αυτές τις περιπτώσεις που έχει ολοκληρωθεί η ανάπτυξη των οστών απαιτείται συνδυασμός γναθοχειρουργικής και ορθοδοντικής για την πλήρη επίλυση του προβλήματος.

Εάν δεν θέλω να βάλω σιδεράκια μπορώ να βάλω κάτι άλλο;

Υπάρχουν εναλλακτικές οδοντιατρικής αποκατάστασης, εφόσον τα δόντια το επιτρέπουν, έτσι ώστε το χαμόγελο να δείχνει τα δόντια ίσια. Αυτό μπορεί να επιτευχθεί με όψεις ρητίνης σε 1 ραντεβού για την κάθε γνάθο. Προϋπόθεση ο οδοντίατρος να είναι ειδικευμένος στην αισθητική και να έρχει ανάλογη μακρόχρονη εμπειρία.

 

 

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ψυχολογική βοήθεια από το τηλέφωνο βοηθά στην καταπολέμηση της μοναξιάς και της κατάθλιψης των ηλικιωμένων [μελέτη]
Τα φάρμακα GLP-1RA για διαβήτη συνδέονται με αυξημένο κίνδυνο πνευμονίας εξ εισροφήσεως μετά από ενδοσκόπηση [μελέτη]
Η παχυσαρκία στην παιδική ηλικία διπλασιάζει τις πιθανότητες για μελλοντική εμφάνιση πολλαπλής σκλήρυνσης [μελέτη]