Εκτός από το να βουρτσίζετε και να κάνετε νήμα καθημερινά στα δόντια σας όπως και να επισκέπτεστε τακτικά τον οδοντίατρο ή να μην καπνίζετε θα πρέπει να προσέχετε και ορισμένες τροφές και ροφήματα που λεκιάζουν τα δόντια.

Όπως φαντάζεστε, οι τροφές με έντονα χρώματα όπως και τα ροφήματα είναι οι μεγαλύτεροι εχθροί του χρώματος των δοντιών. Σύμφωνα με τον Matthew J. Messina, όσο πιο έντονο είναι το χρώμα τόσο μεγαλύτερη είναι η δυνατότητα για χρωματισμό των δοντιών.

Το χρώμα των τροφών προέρχεται από χρωμογόνα τα οποία λεκιάζουν τα δόντια.

Η οξύτητα είναι ακόμα ένας παράγοντας. Προάγει το λέκιασμα διαβρώνοντας το σμάλτο μαλακώνοντας προσωρινά τα δόντια και κάνοντας πιο εύκολο να επικολληθούν τα χρωμογόνα. Τελικά μια οικογένεια ουσιών, οι τανίνες προάγουν το λέκιασμα ενισχύοντας περαιτέρω τη δυνατότητα των χρωμογόνων να επικολλώνται στο σμάλτο.

Κρασί

Το κόκκινο κρασί είναι γνωστό για τη δυνατότητά του να λεκιάζει τα δόντια. Ωστόσο και το λευκό κρασί προάγει το χρωματισμό τους. Σε έρευνα που πραγματοποιήθηκε πρόσφατα στο New York University School of Dentistry, δόντια που εκτέθηκαν σε τσάι λεκιάστηκαν πιο πολύ αν πρωτύτερα είχαν εκτεθεί σε λευκό κρασί.
Επομένως αν σας αρέσει να πίνετε κρασί μετά από τσάι μπορεί να κάνετε διπλό κακό στα δόντια σας.

Τσάι

Όπως το κρασί, το μαύρο τσάι είναι πλούσιο σε τανίνες οι οποίες προάγουν το λέκιασμα. Οι οδοντίατροι λένε ότι λεκιάζει πιο πολύ από τον καφέ ο οποίος αν και πλούσιος σε χρωμογόνα έχει χαμηλά επίπεδα τανινών. Φυτικό, πράσινο και λευκό τσάι είναι λιγότερο πιθανό να λεκιάζουν σε σχέση με το μαύρο.

Αθλητικά ποτά

Πρόσφατη έρευνα του Wolff ανακάλυψε ότι τα αθλητικά ποτά με μεγάλη οξύτητα μπορούν να μαλακώσουν το σμάλτο ανοίγοντας το δρόμο για χρωματισμό δοντιών.

Ορισμένα φρούτα

Μούρα, βατόμουρα, cranberries, κεράσια, σταφύλια, ρόδι και άλλα φρούτα έντονου χρώματος (όπως και χυμοί και φρούτα που παρασκευάζονται από αυτά) μπορούν να προκαλέσουν λεκέδες.

Σάλτσες

Η σάλτσα σόγιας, ντομάτας, κάρρυ και άλλες με έντονο χρώμα εκτιμάται ότι έχουν σημαντική δυνατότητα να λεκιάζουν τα δόντια.

Γλυκά

Τα σκληρά γλυκά, η τσίχλα, το γλειφιτζούρι και άλλα γλυκά, συχνά περιέχουν παράγοντες που χρωματίζουν τα δόντια. Αν η γλώσσα αποκτήσει αστείο χρώμα, δηλώνουν οι οδοντίατροι, υπάρχουν πιθανότητες να επηρεαστούν και τα δόντια σας. Ωστόσο, εκτός και αν καταναλώνονται τακτικά τα συγκεκριμένα γλυκά, πιθανόν παίζουν μικρότερο ρόλο στο χρωματισμό των δοντιών, δήλωσε η οδοντίατρος Maria Lopez Howell.

Πηγές:
Ξένος τύπος.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
'Ερευνα στην Ευρώπη για το παράνομο εμπόριο και τη φορολόγηση των προϊόντων καπνού και νικοτίνης
Γιατί τα αγόρια μητέρων με HIV έχουν μεγαλύτερο κίνδυνο προβλημάτων υγείας και θνησιμότητας [μελέτη]
ΠΟΕΔΗΝ: Απέτυχαν τα απογευματινά χειρουργεία - ΟΕΝΓΕ: Αίτηση ακύρωσης στο ΣτΕ