Η σωστή φροντίδα των δοντιών δεν είναι αναγκαστικά δύσκολη υπόθεση, είναι αρκετά εύκολο όμως να την παραμελήσουμε. Και κάνουμε αρκετά λάθη καθημερινά σχετικά με τη φροντίδα των δοντιών μας. Ας δούμε ποια είναι αυτά, ώστε να τα σταματήσουμε.

Βουρτσίζουμε τα δόντια μας παράλληλα με άλλες δουλειές

Ο χρόνος τρέχει, ειδικά το πρωί, που ετοιμαζόμαστε να πάμε στη δουλειά. Για αυτό πολλοί από εμάς βουρτσίζουμε τα δόντια μας ενώ κάνουμε ντους, ή ενώ διαβάζουμε τις ειδήσεις στο κινητό. Με αυτόν τον τρόπο, όμως, δεν κάνουμε σωστή δουλειά. Οι ειδικοί προτείνουν να βουρτσίζουμε τα δόντια μας μπροστά από τον καθρέφτη, φροντίζοντας να καθαρίζουμε όλες τις περιοχές.

Καθαρίζουμε υπερβολικά την οδοντόβουρτσα

Κάποιοι έχουν σκεφτεί πως θα ήταν καλή ιδέα να καθαρίσουν την οδοντόβουρτσά τους στο πλυντήριο πιάτων, ή να την τοποθετήσουν στον φούρνο μικροκυμάτων για να εξαφανίσουν τα μικρόβια. Αυτό, όμως, είναι υπερβολικό, και μπορεί εν τέλει να καταστρέψει την οδοντόβουρτσα. Απλά ξεπλύνετέ την με νερό, και αφήστε τη να στεγνώσει.

Ψάχνουμε λύσεις στο internet

Το διαδίκτυο είναι γεμάτο με παράξενους τρόπους φροντίδας των δοντιών. Με πολύ λίγα λόγια: μην ακολουθείτε οδηγίες που βρίσκετε σε σελίδες χωρίς πιστοποίηση, που δεν προέρχονται από οδοντίατρους. Χρησιμοποιήστε μόνο εγκεκριμένα προϊόντα.

Αποφεύγουμε τις ακτινογραφίες

Υπάρχει ένας αστικός μύθος σχετικά με τις ακτινογραφίες των δοντιών, πως προκαλούν καλοήθεις όγκους στον εγκέφαλο. Δεν υπάρχουν, όμως, πειστήρια για αυτό, και οι ακτινογραφίες είναι σημαντικές σε ορισμένες περιπτώσεις, μιας και δεν αναγνωρίζονται όλες οι παθήσεις με έναν επιφανειακό έλεγχο. Αν ανησυχείτε για την ακτινοβολία, μιλήστε με τον οδοντίατρό σας για το πώς μπορείτε να την περιορίσετε.

Δεν μεταφέρουμε σωστά την οδοντόβουρτσά μας όταν ταξιδεύουμε

Μην τοποθετείτε απλά την οδοντόβουρτσά σας στη βαλίτσα σας όταν ταξιδεύετε. Αγοράστε ένα προστατευτικό, και μόλις φτάσετε στον προορισμό σας, βγάλτε την έξω.

Δεν φοράμε μασελάκι όταν πρέπει

Αν παλιότερα είχατε σιδεράκια, τότε ο ορθοδοντικός σας λογικά πρότεινε να φοράτε μασελάκι τη νύχτα – για όσο καιρό χρειαστεί. Αν δεν το φοράτε, τα δόντια σας κινδυνεύουν να αποκτήσουν ξανά προβλήματα. Και φροντίστε να καθαρίζετε το μασελάκι σας προσεκτικά.

Τρίζουμε τα δόντια μας (και δεν κάνουμε κάτι για αυτό)

Μπορεί να μην ακούγεται σαν κάτι τρομακτικό, αλλά ακόμα και το να τρίζουμε ελαφρά τα δόντια μας στον ύπνο μπορεί να προκαλέσει ζημιά στα δόντια, μέχρι και πονοκεφάλους, προβλήματα στο σαγόνι, ακόμα και αλλαγές στη δομή του προσώπου. Αν παρατηρήσετε κάποιο από τα χαρακτηριστικά σημάδια, όπως μούδιασμα ή πόνο στο σαγόνι ή πονοκέφαλο, επισκεφθείτε τον οδοντίατρό σας.

Καπνίζουμε

Ξέρουμε πως το κάπνισμα κάνει κακό στους πνεύμονες και την καρδιά, όπως και ότι βρωμίζει τα δόντια. Πέρα από αυτό, όμως, είναι από τους πιο σημαντικούς παράγοντες στις παθήσεις των ούλων. Αν ήδη πάσχετε από κάποια πάθηση των ούλων, το κάπνισμα θα καθυστερήσει σημαντικά την θεραπεία, καθώς η νικοτίνη σταματά το σώμα από το να καταπολεμά άμεσα τις μολύνσεις.

Δεν πηγαίνουμε συχνά στον οδοντίατρο

Ας είμαστε ειλικρινείς, οι περισσότεροι μισούν να κάθονται στην καρέκλα του οδοντίατρου. Αν, όμως, επισκεπτόμασταν τακτικά (ανά εξάμηνο) τον οδοντίατρο για έλεγχο, τότε δεν θα υπήρχε λόγος ανησυχίας. Θα είχαμε λιγότερα προβλήματα να αντιμετωπίσουμε.

Δεν πίνουμε αρκετό νερό

Αν το νερό της περιοχής σας είναι φθοριούχο, είστε τυχεροί. Εναλλακτικά, φροντίστε να αγοράζετε οδοντόκρεμα με φθόριο. Όπως και να έχει, όμως, το νερό είναι απαραίτητο για να απομακρύνει τα κατάλοιπα ζάχαρης και οξέων από τα δόντια.

Δεν λαμβάνουμε αρκετό ασβέστιο και βιταμίνη D

Τα μέταλλα και οι βιταμίνες είναι τα στοιχεία που χτίζουν γερά κόκαλα και δόντια, και είναι το κλειδί για να διατηρήσουν την πυκνότητα και τη δύναμή τους όσο μεγαλώνουμε. Συμβουλευθείτε τον γιατρό σας για την κατάλληλη ποσότητα ασβεστίου και βιταμίνης D που χρειάζεστε καθημερινά.

Δεν χρησιμοποιούμε σωστό στοματικό διάλυμα

Υπάρχουν στοματικά διαλύματα με ευχάριστη γεύση, που απλά βελτιώνουν την αναπνοή μας. Τα φαρμακευτικά διαλύματα, όμως, που περιέχουν φθόριο και αντιμικροβιακά συστατικά μπορούν να ελαττώσουν την ουλίτιδα και την πλάκα.

 

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος