Τα οφθαλμολογικά προβλήματα που σχετίζονται με την υπεριώδη ακτινοβολία είναι πολλά και σοβαρά. Η παρατεταμένη έκθεση στον ήλιο, χωρίς προφύλαξη, μπορεί να έχει πολύ σοβαρές συνέπειες στην υγεία μας. Η υπεριώδης ακτινοβολία UVA & UVB μπορεί να προκαλέσει μεγάλες βλάβες στα μάτια, αν δεν τα προφυλάξουμε, με τα κατάλληλα γυαλιά, που πρέπει να τα φοράμε απαραίτητα τους καλοκαιρινούς μήνες, ιδιαίτερα όταν εκτιθέμεθα στον ήλιο από τις 11.00 π.μ. μέχρι τις 4.00 μ.μ.

Δυστυχώς, πολλοί εκτίθενται στον ήλιο τις χειρότερες ώρες και μάλιστα στις παραλίες, ξεχνώντας ότι η άμμος αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες ανακλαστικές επιφάνειες της υπεριώδους ακτινοβολίας. Και αυτό δεν επηρεάζει μόνο το δέρμα, αλλά και τα μάτια.

Το καλοκαίρι αυξάνονται τα κρούσματα εγκαυμάτων στους κερατοειδείς χιτώνες των ματιών. Κάποιοι παθαίνουν εγκαύματα στα βλέφαρα, ενώ υπάρχουν και άτομα με εγκαύματα στην ωχρά κηλίδα - το κεντρικό τμήμα του αμφιβληστροειδούς. Υπάρχουν επίσης οι κερατίτιδες, κερατοεπιπεφυκίτιδες, κερατοπάθειες και πτερύγιο, ενώ η παρατεταμένη έκθεση στην UVA μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη.

Η επιλογή των γυαλιών ηλίου πρέπει να γίνεται με μεγάλη προσοχή. Πριν την αγορά γυαλιών ηλίου, πρέπει να προσέξουμε τα εξής:

  • Προσέχουμε να φέρουν τη σήμανση CE, ότι δηλαδή είναι κατασκευασμένα, σύμφωνα με τις ευρωπαϊκές προδιαγραφές.
  • Προσέχουμε την ποιότητα των φακών, ώστε να μας εξασφαλίσουν την μέγιστη απορροφητικότητα (100%), από την υπεριώδη ακτινοβολία UVA & UVB και να μην δημιουργούν παραμορφώσεις. Το χρώμα των φακών δεν έχει σχέση με την απορροφητικότητα τους.
  • Φροντίζουμε τα γυαλιά που επιλέγουμε για τα μικρά παιδιά να έχουν πλαστικούς φακούς, ώστε να ελαχιστοποιείται ο κίνδυνος πιθανών τραυματισμών από το σπάσιμο του φακού.
  • Ελέγχουμε το υλικό κατασκευής του σκελετού, ώστε να μην προκαλεί ερεθισμούς και αλλεργίες στο δέρμα.
  • Συμβουλευόμαστε οπτικούς, προκειμένου να λάβουμε τις απαραίτητες εγγυήσεις για την ασφάλεια των γυαλιών που πρόκειται να αγοράσουμε.
  • Αποφεύγουμε την αγορά γυαλιών από σημεία πώλησης που δεν εγγυώνται την ασφάλεια της επιλογής μας.

premium.paratiritis.gr

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Η βιοποικιλότητα αυξάνει τα οφέλη στην ψυχική υγεία από τη φύση
28 κορυφαίοι ειδικοί σε Ελλάδα και Ευρώπη στο 9ο Συνέδριο Αξιολόγησης Τεχνολογιών Υγείας (ΗΤΑ)
Φόρουμ Δελφών: Η ελληνική φαρμακοβιομηχανία ατμομηχανή επενδύσεων και καινοτομίας