Έχουμε ακούσει διάφορες συμβουλές κατά καιρούς για το πώς θα προστατέψουμε την όρασή μας όσο μεγαλώνουμε. Είναι σημαντικό να προσέχουμε τα μάτια μας, όπως και να κάνουμε τακτικά ελέγχους στον οφθαλμίατρό μας. Πολλές παθήσεις των ματιών, όπως το γλαύκωμα, εξελίσσονται αργά και σχεδόν ανεπαίσθητα. Επιπλέον, η αλλαγή μερικών συνηθειών και η βελτίωση της διατροφής μας μπορούν να μας βοηθήσουν να έχουμε όσο καλύτερη όραση γίνεται.

Πολλές ασθένειες των ματιών σχετίζονται με την ηλικία. Εκτός από το γλαύκωμα, υπάρχει ο εκφυλισμός της ωχράς κηλίδας, ο καταρράκτης και η αμφιβληστροειδοπάθεια. Η τελευταία, μάλιστα, σχετίζεται με τον διαβήτη και τα ποσοστά της ανεβαίνουν ραγδαία. Ο καταρράκτης και το γλαύκωμα έχουν επίσης αυξηθεί στα άτομα άνω των 40.

Ας δούμε, όμως, τι μπορείτε να κάνετε εσείς. Μικρές καθημερινές αλλαγές για να φροντίσετε τα μάτια σας.

Καθημερινό περπάτημα

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μας βοηθά να ελαττώσουμε τον κίνδυνο καρδιαγγειακής νόσου, όπως και διαβήτη τύπου 2, δύο από τους μεγαλύτερους παράγοντες κινδύνου για βλάβες των ματιών.

Προσέξτε το βάρος σας

Οι οργανισμοί των υπέρβαρων και παχύσαρκων ατόμων είναι πιο επιρρεπείς στις φλεγμονές και βιώνουν αυξημένο κίνδυνο για υψηλή πίεση, αρτηριακή νόσο και διαβήτη - τρεις μεγάλους εχθρούς των ματιών.

Φορέστε γυαλιά ηλίου

Η υπεριώδης ακτινοβολία κάνει κακό στα μάτια και όταν βρισκόμαστε σε περιοχές με χιόνι, άμμο ή νερό, η αντανάκλαση κάνει τις επιπτώσεις ακόμα χειρότερες. Ένα καλό ζευγάρι γυαλιά ηλίου μπορεί να μπλοκάρει μέχρι και το 100% της υπεριώδους ακτινοβολίας.

Ελέγξτε το σάκχαρό σας

Το ανεβασμένο σάκχαρο στο αίμα μπορεί να προκαλέσει καταρράκτη, όπως και να βλάψει τις ευαίσθητες αρτηρίες στον αμφιβληστροειδή, προκαλώντας διαβητική αμφιβληστροειδοπάθεια.

Αποφύγετε το κάπνισμα

Το τσιγάρο δημιουργεί ελεύθερες ρίζες, που καταστρέφουν υγιή κύτταρα και ιστούς και μπορεί να προκαλέσει κακό στα μάτια.

Πιείτε πράσινο τσάι καθημερινά

Το πράσινο τσάι περιέχει συστατικά που προστατεύουν από τον διαβήτη και τις νόσους της καρδιάς, όπως και από τις βλάβες στον αμφιβληστροειδή.

Κάντε αλλαγές στην διατροφή σας

Μια διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά προσέχει και τα μάτια. Οι φυτικές ίνες επιβραδύνουν την απορρόφηση χοληστερόλης και ζάχαρης και τα αντιοξειδωτικά και αντιφλεγμονώδη στοιχεία που περιέχουν ενισχύουν τα αιμοφόρα αγγεία. Τέλος, μια διατροφή πλούσια σε αντιοξειδωτικά, ψευδάργυρο και λιπαρά ωμέγα-3 ελαττώνει τον κίνδυνο εκφυλισμού της ωχράς κηλίδας.