Δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε γιατί η υγεία των ματιών μας πρέπει να είναι προτεραιότητα. Καθημερινά, όμως, τα μάτια μας υπόκεινται σε τεράστια πίεση, που προκαλεί σταδιακά βλάβες στην όρασή μας—ειδικά όσο περνούν τα χρόνια. Πώς μπορούμε λοιπόν να φροντίσουμε τα μάτια μας περισσότερο; Ας δούμε μερικές απλές συμβουλές…

Βελτιώνουμε τη διατροφή μας

Υπάρχει ένας παλιός μύθος, πως τα καρότα μας βοηθούν να βλέπουμε καλύτερα στο σκοτάδι. Αν σας λέγαμε ότι είναι πέρα για πέρα αληθινή αυτή η δήλωση; Ορισμένα θρεπτικά συστατικά παίζουν σημαντικό ρόλο στην όρασή μας. Τα πράσινα φυλλώδη λαχανικά, για παράδειγμα, περιέχουν συστατικά που προλαμβάνουν τη φθορά της ηλικίας και τον καταρράκτη. Τα ψάρια, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, με τα πολύτιμα λιπαρά ωμέγα-3 είναι επίσης πολύ δυνατοί σύμμαχοι, όπως και τα εσπεριδοειδή.

Διακόπτουμε το κάπνισμα

Αν χρειάζεστε επιπλέον λόγους να κόψετε το τσιγάρο, πρέπει να ξέρετε πως το κάπνισμα αυξάνει τον κίνδυνο καταρράκτη και εκφύλισης της ωχράς κηλίδας—στο διπλάσιο, ή ακόμα και στο τριπλάσιο.

Φοράμε γυαλιά ηλίου πάντα

Ακόμα και αν είναι χειμώνας ή αν ο ήλιος είναι καλυμμένος από σύννεφα, τα γυαλιά ηλίου είναι απαραίτητα, για να προστατεύουμε τον αμφιβληστροειδή μας από βλάβες. Και, επιπλέον, είναι πρακτικά και για αισθητικούς λόγους· αναστέλλουν τη δημιουργία ρυτίδων γύρω από τα μάτια.

Προστατευτικά ματιών

Αν η δουλειά σας συμπεριλαμβάνει την παρουσία επικίνδυνων ουσιών στον αέρα (για παράδειγμα, αν είστε ξυλουργός, ή αν δουλεύετε σε κατασκευές) πρέπει να επενδύσετε σε ένα ζευγάρι προστατευτικών ματιών. Επιπλέον, όταν βρίσκεστε κοντά σε νερό, η προστασία είναι αναγκαία, καθώς η επιφάνεια του νερού αντανακλά το φως ακριβώς πάνω στα μάτια μας.

Κάνουμε διάλλειμα από τον υπολογιστή

Η πολύωρη χρήση του υπολογιστή μπορεί να κάνει τα μάτια μας να πονέσουν και να είναι ξηρά. Προσπαθήστε να κάνετε τακτικά διαλείμματα, περίπου κάθε είκοσι λεπτά. Αν νιώθετε πόνο στα μάτια, ή μια αίσθηση καψίματος, μιλήστε αμέσως με έναν οφθαλμίατρο. Σε κάθε, όμως, περίπτωση…

Κλείστε ένα ραντεβού με οφθαλμίατρο

Τουλάχιστον μια φορά τον χρόνο, προσπαθήστε να βρίσκετε χρόνο για ένα ραντεβού με τον οφθαλμίατρο. Όσο πιο γρήγορα διαγνωστεί κάποιο πιθανό πρόβλημα, τόσο μεγαλύτερες πιθανότητες έχετε να το αντιμετωπίσετε.