Τι να περιμένεις

Η εκφύλιση της ωχράς κηλίδας είναι η κύρια αιτία απώλειας όρασης σε άτομα άνω των 60 ετών. Όσοι έχουν λιγότερο "υγρή" μορφή ΕΩΚ είναι πιο πιθανό να έχουν σοβαρή απώλεια όρασης. Μπορεί να παρατηρήσετε απώλεια όρασης με εστία το κέντρο των ματιών, παραμορφωμένη όραση και σημεία τα οποία δεν μπορείτε να δείτε καθαρά ή και καθόλου. Και αυτό μπορεί να επηρεάσει την καθημερινή σας ζωή.

Ετοιμάστε το σπίτι σας

Ενώ η υγρή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας οδηγεί σπάνια σε ολική τύφλωση, οι αλλαγές στην όραση μπορούν να συμβούν γρήγορα. Έτσι, θα θελήσετε να λάβετε μέτρα για να κάνετε το σπίτι σας ασφαλέστερο και πιο άνετο εάν εσείς ή ένας αγαπημένος σας έχει υγρή ΕΩΚ.

Περιορίστε τους κινδύνους

Κρατήστε τους χώρους που κινείστε χωρίς εμπόδια τα οποία θα μπορούσαν να προκαλέσουν πτώση. Αυτό μπορεί να περιλαμβάνει ασταθή χαλιά, καρέκλες ή μικρά τραπέζια. Εάν έχετε παιδιά ή κατοικίδια ζώα στο σπίτι, βεβαιωθείτε ότι τα παιχνίδια και τα άλλα αντικείμενα βρίσκονται σε κάποιο σημείο που δεν υπάρχει περίπτωση να σκοντάψετε πάνω τους.

Φως

Για να βοηθήσετε ένα άτομο με ωχρά κηλίδα να βλέπει καλύτερα, κρατήστε το σπίτι σας φωτισμένο. Προσθέστε επιπλέον φώτα σε μέρη όπου εσείς ή το αγαπημένο σας πρόσωπο διαβάζετε, γράφετε, μαγειρεύετε ή εκτελείτε άλλα καθήκοντα. Ψάξτε για φωτιστικά που είναι εύκολο να μετακινηθούν. Δοκιμάστε διαφορετικούς τύπους λαμπτήρων για να δείτε ποιος είναι ο καταλληλότερος για τον αγαπημένο σας. Επίσης, μπορεί να χρειαστείτε ένα φωτιστικό με εύκαμπτο βραχίονα ή οτιδήποτε μπορεί να στραφεί εύκολα σε διαφορετική κατεύθυνση.

Το σπίτι πρέπει να φωτίζεται και το βράδυ

Αφήνετε οπωσδήποτε κάποιο φως αναμμένο κατά τη διάρκεια της νύχτας. Ειδικά αν υπάρχουν σκάλες στο σπίτι, καλό είναι να υπάρχει και εκεί κάποιος λαμπτήρας. Αν δεn θέλετε να μένουν τα φώτα αναμμένα κατά τη διάρκεια της νύχτας, εξετάστε το ενδεχόμενο να τοποθετήσετε κάποια με φωτοκύτταρο.

Περιορίστε την αντηλιά

Ενώ ο καλός φωτισμός είναι απαραίτητος, θα χρειαστεί να μειώσετε την αντηλιά. Οι περσίδες θα εμποδίσουν το φως του ήλιου. Ίσως χρειαστεί να τοποθετήσετε την αγαπημένη σας καρέκλα μακριά από τα παράθυρα.

Εκτός από φωτισμό, χρειάζεστε και αντίθεση

Η υγρή ΕΩΚ μειώνει την δυνατότητα να δείτε αντικείμενα χωρίς αντίθεση, όπως ένα μαύρο μαξιλάρι πάνω σε ένα μαύρο καναπέ. Χρησιμοποιήστε χρώμα ή ταινία για να βάψετε τους διακόπτες φωτισμού, τους θερμοστάτες, τα πόμολα και κιγκλιδώματα. Επιλέξτε πιάτα, κύπελλα και σκεύη σε χρώματα που είναι εύκολα αντιληπτά πάνω στα χαλιά, τους πάγκους ή τα τραπέζια.

Έχετε αυτά τα εργαλεία εύκαιρα

Οι μεγεθυντικοί φακοί βγαίνουν σε πολλά μεγέθη και μπορούν να βοηθήσουν στην ανάγνωση ή σε άλλες εργασίες. Αγοράστε έναν με ενσωματωμένο φως. Εσείς ή ο αγαπημένος σας μπορεί να χρειαστείτε διαφορετικές μεγεθυντικές συσκευές για διαφορετικά καθήκοντα. Οι φωτιστικοί φακοί οποιουδήποτε μεγέθους (κυρίως μικρού) μπορεί επίσης να φανούν χρήσιμοι.

Δοκιμάστε αυτές τις συσκευές

Άλλα εργαλεία που μπορεί να είναι χρήσιμα σε κάποιον με υγρή εκφύλιση ωχράς κηλίδας είναι τα κομπιουτεράκια με φωνητική εντολή και φωνητικές περιγραφές λειτουργιών, όπως και αντίστοιχης τεχνολογίας σταθερά ρολόγια και ρολόγια χειρός. Οι συσκευές κλειστού κυκλώματος τηλεόρασης χρησιμοποιούν μια φωτογραφική μηχανή και μια οθόνη για να μεγεθύνετε κείμενο ή άλλα αντικείμενα.

Συμβουλές για υπολογιστές

Εάν το αγαπημένο σας πρόσωπο χρησιμοποιεί υπολογιστή, ηλεκτρονικό αναγνώστη ή άλλη ηλεκτρονική συσκευή, μεγεθύνετε το μέγεθος της γραμματοσειράς για να διευκολύνετε την ανάγνωση. Σκεφθείτε να αποκτήσετε οθόνες υπολογιστών, φορητούς υπολογιστές, tablet, τηλεοράσεις ή άλλες συσκευές με μεγαλύτερη οθόνη. Ειδικά πληκτρολόγια μπορούν επίσης να βοηθήσουν τα άτομα με κακή όραση.

Αναγνώριση φωνής

Πολλές ηλεκτρονικές συσκευές, συμπεριλαμβανομένων των smartphones και των tablet, μπορούν να ελέγχονται με τη φωνή σας. Εάν ένας αγαπημένος έχει υγρή ΕΩΚ, δείξτε του πώς να χρησιμοποιήσει τη φωνή του για να αναζητήσει το διαδίκτυο, να στείλει ένα μήνυμα κειμένου ή να ανοίξει μια εφαρμογή. Αν έχετε έναν ψηφιακό βοηθό στο σπίτι ή ένα έξυπνο ηχείο, κάποιος με υγρή ΕΩΚ μπορεί να χρησιμοποιεί μόνο τη φωνή του για να μάθει για τον καιρό, να ανάψει ένα φως, να ρυθμίσει τον θερμοστάτη ή να κλειδώσει την πόρτα.

Οργανωθείτε

Κρατήστε τα ντουλάπια κουζίνας οργανωμένα, με τα αντικείμενα που χρησιμοποιούνται συχνά σε καθαρά και εύκολα προσβάσιμα σημεία. Χρησιμοποιήστε ετικέτες με μεγάλα γράμματα για να επισημάνετε ντουλάπια, συρτάρια και αναλώσιμα, συμπεριλαμβανομένων των φαρμάκων.

 

Ρωτήστε έναν ειδικό

Εάν εσείς και ο αγαπημένος σας έχετε δυσκολία να βρείτε τρόπους να κάνετε τα πράγματα να λειτουργούν καλά στο σπίτι, σκεφτείτε να δείτε έναν ειδικό για την αποκατάσταση της όρασης.