Εκατοντάδες εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από ρευματισμούς.

Ωστόσο, όχι μόνο ενήλικες αλλά και παιδιά υποφέρουν από αυτή τη φλεγμονώδη νόσο, που συχνά προκαλεί έντονους πόνους. Δεν είναι σαφές πώς προκαλούνται οι ρευματισμοί.

Η κληρονομικότητα παίζει ένα σημαντικό ρόλο, αλλά όχι τον κύριο. Κατά βάση ο ρευματισμός είναι μια αυτοάνοση ασθένεια. Ένας υγιής οργανισμός αναγνωρίζει τις ξένες προς αυτόν και επικίνδυνες ουσίες και τις καταπολεμά χωρίς να αυτοκαταστρέφεται.

Στις αυτοάνοσες ασθένειες, η άμυνα του οργανισμού «δουλεύει» περισσότερο από όσο χρειάζεται και επιτίθεται και σε ενδογενείς ιστούς. Στην περίπτωση του ρευματισμού, αυτοί είναι οι αρθρώσεις.

Αρχικά δημιουργείται μια φλεγμονή στην εσωτερική μεμβράνη της άρθρωσης, η οποία οδηγεί αργότερα στην καταστροφή του χόνδρου και τελικά του οστού και έτσι καταστρέφεται ολόκληρη η άρθρωση.

Ο ρευματισμός μπορεί να εμφανιστεί σε πολύ νεαρή ηλικία και μπορεί να οδηγήσει μέχρι και στην τύφλωση εάν προσβάλει τα οπτικά νεύρα.

Λόγω άγνοιας για τις ρευματικές παθήσεις, μεγάλο ποσοστό ασθενών δεν απευθύνεται έγκαιρα ή και καθόλου στους ρευματολόγους, γεγονός που είναι καθοριστικής σημασίας για την ορθή διάγνωση, τη σωστή θεραπευτική παρέμβαση και την τελική έκβαση αυτών των παθήσεων.

Η έγκαιρη διάγνωση και η πρώιμη και ορθή θεραπευτική παρέμβαση αποτελούν τις δύο βασικές προϋποθέσεις για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των ρευματικών παθήσεων και τη δραστική μείωση των παραπάνω δυσμενών επιπτώσεών τους, λόγω της μεγάλης προόδου που σημειώνει η Ρευματολογία, τα τελευταία χρόνια.

Η καλύτερη κατανόηση της παθογένειας αρκετών φλεγμονωδών ρευματικών παθήσεων είχε ως αποτέλεσμα την ανακάλυψη και εισαγωγή στη θεραπευτική τους αντιμετώπιση των βιολογικών παραγόντων, που αποτελεί τη σημαντικότερη μέχρι σήμερα θεραπευτική εξέλιξη.

Σύμφωνα με παλαιότερες έρευνες, οι ρευματικές παθήσεις αγγίζουν εκατοντάδες χιλιάδες Έλληνες και αποτελούν ένα μέγιστο και πολυδιάστατο κοινωνικό πρόβλημα.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
GSK: Μήνυση κατά Pfizer-BioNTech για τις πατέντες των εμβολίων mRNA
Το Τai chi βελτιώνει την ποιότητα ύπνου ασθενών με προχωρημένο καρκίνο πνεύμονα [μελέτη]
Πώς θα αυξήσουμε την αντοχή μας