Οι περισσότερες γυναίκες έχουν τουλάχιστον ένα ζευγάρι παπούτσια που λατρεύουν, ό,τι και αν είναι αυτό. Και αν, όμως, τα αγαπημένα σας παπούτσια σας κάνουν κακό; Είτε μιλάμε για γόβες-στιλέτο, είτε για μπαλαρίνες και επίπεδα παπούτσια χωρίς καμία στήριξη για την καμάρα του ποδιού, υπάρχουν πολλά είδη που μπορούν να καταστρέψουν το πόδι. Ας δούμε ποια είναι αυτά, ξεκινώντας με το χειρότερο όλων. Και όχι, δεν είναι ψηλοτάκουνο. Είναι οι…

Σαγιονάρες

Είναι μεγάλο λάθος να φοράμε σαγιονάρες σαν καθημερινό παπούτσι. Είναι σχεδιασμένες για να φοριούνται στην παραλία, όχι για περπάτημα. Δεν στηρίζουν καθόλου την καμάρα, και δεν προστατεύουν το πόδι καθόλου. Πολλοί άνθρωποι, όμως, επιλέγουν να φορούν σαγιονάρες το καλοκαίρι για μια μεγάλη βόλτα, ή για να παίξουν, και έτσι προκύπτουν πολλοί τραυματισμοί. Τα πιο κοινά προβλήματα από τη λανθασμένη χρήση της σαγιονάρας είναι το στραμπούληγμα στον αστράγαλο και η τενοντίτιδα, λόγω της έλλειψης στήριξης. Αν θέλετε ένα πιο άνετο και δροσερό παπούτσι για το καλοκαίρι, επιλέξτε σανδάλια που δένουν από πίσω και κρατούν τουλάχιστον το πόδι στη θέση του.

Γόβες- στιλέτο

Αυτό ήταν λίγο- πολύ γνωστό. Όσο πιο ψηλό είναι το τακούνι, τόσο περισσότερο πιέζεται το πόδι. Τα πόδια μας δεν είναι φτιαγμένα για να βρίσκονται σε τέτοια στάση για μεγάλες περιόδους. Οτιδήποτε είναι πιο ψηλό από 5 εκατοστά, συνεπώς, μπορεί να προκαλέσει πρόβλημα. Ο αχίλλειος τένοντας μικραίνει όταν το πόδι τοποθετείται σε ψηλό τακούνι, άρα αν τα φοράτε συνεχώς, βρίσκεστε σε κίνδυνο για αχίλλειο τενοντίτιδα. Επιπλέον, οι ψηλές γόβες ασκούν πολύ μεγάλη πίεση στο μπροστινό μέρος του πέλματος, που οδηγεί το πόδι μας να χάσει λίπος από την περιοχή – ένα από τα σημεία του σώματος που πρέπει να έχουμε λίπος. Και, μην ξεχνάτε: τα πόδια είναι το στήριγμα ολόκληρου του σώματος. Όταν υποφέρουν, επηρεάζεται όλο το σώμα.

Μυτερά παπούτσια

Τα παπούτσια με μυτερή όψη μπορούν να προκαλέσουν μερικούς από τους ίδιους τραυματισμούς με τα ψηλοτάκουνα – ειδικά αν είναι και μυτερά, και ψηλοτάκουνα. Πέρα από τα προβλήματα που αναφέραμε πριν, τα παπούτσια με μυτερή όψη μπορούν να προκαλέσουν φλεγμονές στα νεύρα ανάμεσα στα δάχτυλα των ποδιών. Η λύση σε αυτό το πρόβλημα είναι να επιλέγετε παπούτσια με περισσότερο χώρο για τα δάχτυλα, που δεν τα πιέζουν.

Μπαλαρίνες

Δεν έχουν τακούνι, δεν ασκούν πίεση στα δάχτυλα. Τι κακό μπορεί να προκαλέσει αυτό το δημοφιλές γυναικείο παπούτσι; Οι μπαλαρίνες δεν προσφέρουν στήριξη στο πόδι, όπως και οι σαγιονάρες. Μπορεί να προστατεύουν την φτέρνα, αλλά ο κίνδυνος τενοντίτιδας και όλων των παθήσεων που σχετίζονται με την έλλειψη στήριξης του ποδιού βρίσκονται εκεί. Πώς μπορείτε να λύσετε αυτό το πρόβλημα; Διαλέξτε ένα παπούτσι που είναι επίπεδο και μοιάζει με μπαλαρίνα, αλλά έχει σόλα που στηρίζει και προστατεύει το πόδι γύρω από τη φτέρνα.

Παπούτσια που είναι ανοιχτά από πίσω

Όλα τα παπούτσια που δεν κλείνουν από πίσω μπορούν να δημιουργήσουν πρόβλημα στο πόδι. Τα δάχτυλα του ποδιού προσπαθούν να στηριχτούν από τον πάτο για στήριξη, και έτσι πολλές γυναίκες καταλήγουν να πάσχουν από σφυροδακτυλία και κάλους. Πάντως, οι περισσότερες έρευνες που έχουν γίνει για να καταλήξουν στο ποια είναι τα καλύτερα παπούτσια, έφτασαν σε ένα πολύ απλό συμπέρασμα: Αν αισθάνεστε το παπούτσι άνετο φορώντας το, είναι καλό.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος