Η διάγνωση της αρθρίτιδας δεν είναι πάντα η πιο εύκολη διαδικασία για έναν γιατρό. Αν και δεν υπάρχει θεραπεία, η γρήγορη αντιμετώπιση μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση του πόνου και των άλλων συμπτωμάτων. Αν, λοιπόν, αντιμετωπίσετε κάποιο από τα παρακάτω συμπτώματα, μιλήστε άμεσα με τον γιατρό σας, ώστε να λάβετε το συντομότερο δυνατό διάγνωση.

Πόνος στις αρθρώσεις

Η οστεοαρθρίτιδα, η πιο συχνή μορφή αρθρίτιδας, χαρακτηρίζεται κυρίως από τον πόνο στις αρθρώσεις. Προσέξτε τον πόνο που αισθάνεστε και ειδικά αν επιδεινώνεται από συγκεκριμένες δραστηριότητες. Αν έχετε τραυματιστεί πρόσφατα, ο πόνος μπορεί να μην οφείλεται στην αρθρίτιδα, οπότε κρατήστε και αυτό στο μυαλό σας. Μπορεί να χρειαστεί να μιλήσετε στον γιατρό σας για παλιούς πιθανούς τραυματισμούς.

Δυσκαμψία στις αρθρώσεις

Κάποιες φορές, η αρθρίτιδα εμφανίζεται με την μορφή δυσκαμψία στις αρθρώσεις, ειδικά νωρίς το πρωί, ή αφότου έχετε παραμείνει στην ίδια θέση για αρκετή ώρα. Αν παρατηρήσετε ότι η δυσκαμψία δεν εξαφανίζεται μέσα σε περίπου 30 λεπτά, ίσως είναι σύμπτωμα αρθρίτιδας. Το ίδιο συμβαίνει και αν παρατηρήσετε πως έχετε μικρότερο εύρος κίνησης σε κάποια άρθρωση.

Ευαισθησία στις αρθρώσεις

Αν νιώθετε πως πονάτε κάθε φορά που αγγίζετε ή κινείτε μια συγκεκριμένη άρθρωση, προσπαθήστε να θυμηθείτε μήπως ευθύνεται κάποιος τραυματισμός για αυτό. Αν όχι, και ειδικά αν εμφανίζετε περισσότερα συμπτώματα, μιλήστε με τον γιατρό σας. Οι αρθρώσεις που πάσχουν συνήθως είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες, ακόμα και στο παραμικρό άγγιγμα.

Μη συμμετρικός πόνος

Ο μη συμμετρικός πόνος είναι από τα πιο γνωστά συμπτώματα της οστεοαρθρίτιδας. Για παράδειγμα, το ένα σας γόνατο μπορεί να πάσχει, ενώ το άλλο όχι. Όταν ‘’χτυπάει’’ στα χέρια, συνήθως εμφανίζεται σφίξιμο μόνο σε κάποιες αρθρώσεις, χωρίς να υπάρχει κάποιο συμμετρικό μοτίβο. Ο συμμετρικός πόνος, από την άλλη, συνδέεται συνήθως με τη ρευματοειδή αρθρίτιδα, μια αυτοάνοση ασθένεια με διαφορετικά συμπτώματα.

Πρήξιμο

Το πρήξιμο γύρω από τις αρθρώσεις σίγουρα είναι σημάδι κάποιου προβλήματος, είτε μιλάμε για αρθρίτιδα, είτε για έναν τραυματισμό ή μόλυνση. Οι αρθρώσεις που πάσχουν, πάντως, συνήθως πρήζονται λόγω της φλεγμονής στην περιοχή.

Ερυθρότητα και αυξημένη θερμοκρασία

Μια άρθρωση που πάσχει από αρθρίτιδα συνήθως θα έχει αυξημένη θερμοκρασία στην περιοχή. Το σύμπτωμα αυτό συνήθως εμφανίζεται μαζί με ερυθρότητα, σηματοδοτώντας μια σοβαρή φλεγμονή στην περιοχή. Υπάρχουν και άλλοι λόγοι εκτός της αρθρίτιδας για να εμφανίσετε αυτά τα συμπτώματα, αλλά όποια και να είναι η περίπτωση, υπάρχει κάποιο σημαντικό πρόβλημα και πρέπει να μιλήσετε με τον γιατρό σας αμέσως.

Αν αγνοήσετε αυτά τα συμπτώματα, κινδυνεύετε να αναπτύξετε μία πολύ σκληρή ασθένεια, που τα αποτελέσματά της είναι καταστροφικά για τα οστά σας, τους τένοντες και τις αρθρώσεις σας. Μην αγνοείτε τα συμπτώματα, ακόμα και αν σας φαίνονται απλά σαν φυσικά σημάδια γήρανσης. Καλύτερα να είστε προσεκτικοί και να προλάβετε τα χειρότερα.

Επιμέλεια: Θοδωρής Διάκος

Ειδήσεις υγείας σήμερα
ΠΟΥ: Εντοπίστηκε ιός γρίπης των πτηνών σε αγελαδινό γάλα
Δεκάδες μεταλλάξεις του ιού της Covid σε άντρα που νοσούσε από κορωνοϊό για 1,5 χρόνο
Επίσκεψη Γεωργιάδη σε υγειονομικές μονάδες σε Κοζάνη και Φλώρινα