Ξέρετε ότι χρειάζεστε το ασβέστιο σας, αλλά ίσως να μην έχετε συνειδητοποιήσει άλλους παράγοντες του τρόπου ζωής σας που θα μπορούσαν να αυξήσουν τον κίνδυνο για οστεοπόρωση.

Περνάτε πολύ χρόνο στον καναπέ

Η οστεοπόρωση εμφανίζεται καθώς χάνετε την οστική μάζα και μειώνεται η ποιότητα των οστών. Αλλά η οστεοπόρωση δεν είναι αναπόφευκτη, καθώς υπάρχουν πράγματα που μπορείτε να κάνετε τώρα για να μειώσετε τον κίνδυνο αργότερα. Για παράδειγμα, εάν είναι καθιστικός ο τρόπος ζωής σας, ίσως αυξάνετε τις πιθανότητές για οστεοπόρωση. «Ο οστικός ιστός είναι ένας ζωντανός ιστός και επηρεάζεται από το βάρος», λέει ο Jonathan Lee, MD. «Όσο περισσότερο κινείστε, τόσο το καλύτερο, αλλά πρέπει να προσέχετε με τα βάρη και τα γόνατά σας».

Λατρεύετε το κρέας

Μια δίαιτα Paleo ή μία Atkins, μπορεί να προκαλέσει κακό στα οστά σας - αλλά ακόμα και αν δεν κάνετε μία τέτοια δίαιτα, πιθανώς καταναλώνετε πάρα πολύ κρέας.

«Οι δίαιτες με υψηλή περιεκτικότητα σε πρωτεΐνες μπορούν να προκαλέσουν αποβολή ασβεστίου από τα νεφρά», λέει. «Δεδομένου ότι το ασβέστιο είναι ένα από τα βασικά δομικά στοιχεία του οστού, αυτή η απώλεια ασβεστίου μπορεί να συμβάλει στη μείωση της οστικής πυκνότητας».

Τρώτε αλμυρά σνακ

Ένας άλλος διατροφικός παράγοντας που μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια οστικής μάζας είναι το πάρα πολύ αλάτι. “Η υψηλή πρόσληψη αλατιού αυξάνει την πίεση του αίματος,” εξηγεί ο Δρ. Lee. «Δεδομένου ότι τα νεφρά λειτουργούν για να αποβάλλουν το νάτριο, το ασβέστιο απομακρύνεται επίσης από την κυκλοφορία του αίματος». Μια ιαπωνική μελέτη έδειξε ότι οι μετεμμηνοπαυσιακές γυναίκες που κατανάλωναν πολύ αλάτι ήταν πάνω από τέσσερις φορές πιο πιθανό να έχουν μη - σπονδυλικό  κάταγμα από εκείνες με που κατανάλωναν λίγο.

Αποφεύγετε το φως του ήλιου

Σύμφωνα με το Εθνικό Ίδρυμα για την Οστεοπόρωση, οι ενήλικες κάτω των 50 ετών χρειάζονται 400-800 IU βιταμίνης D καθημερινά και οι ενήλικες άνω των 50 ετών χρειάζονται 800-1000 IU ημερησίως. Συζητήστε με τον γιατρό σας σχετικά με το πώς θα λαμβάνετε τις κατάλληλες ποσότητες της βιταμίνης.

Δεν μπορείτε να λειτουργήσετε χωρίς καφέ

Ο Δρ. Lee λέει πως ο τρόπος με τον οποίο η καφεΐνη επηρεάζει τα οστά μοιάζει να επηρεάζει περισσότερο τις γυναίκες. “Οι ερευνητές που μελέτησαν τον μηχανισμό με τον οποίο η καφεΐνη μπορεί να συμβάλλει στην απώλεια οστικής μάζας καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι τα αποτελέσματα συμβαίνουν μόνο απουσία σημαντικών ποσοτήτων οιστρογόνου, επομένως ίσως να είναι περισσότερο πρόβλημα για τις γυναίκες μετά την εμμηνόπαυση” .

Έχετε αδυναμία στα αναψυκτικά

Ορισμένες έρευνες έχουν δείξει ότι τα αναψυκτικά (ειδικά τα τύπου κόλα) έχουν συνδεθεί με την οστική απώλεια, αλλά οι λόγοι δεν είναι σαφείς. Η Κλινική Cleveland λέει ότι θα μπορούσε να είναι η καφεΐνη ή τα επίπεδα φωσφορικού οξέος, τα οποία μπορούν να αφαιρούν ασβέστιο από οστά. Αλλά ο Δρ. Lee πιστεύει ότι δεν υπάρχουν πολλά στοιχεία που να αποδεικνύουν τη θεωρία του φωσφορικού οξέος. “Οι περισσότεροι ειδικοί πιστεύουν τώρα ότι είναι πιο πιθανό τα αναψυκτικά να αντικαθιστούν την υγιή πρόσληψη ασβεστίου παρά να προκαλούν το πρόβλημα”, λέει. “Για παράδειγμα, εάν κάποιος έπινε ένα ποτήρι γάλα αντί για ένα ποτήρι αναψυκτικό για μια χρονική περίοδο, πιθανότατα θα είχε μικρότερο κίνδυνο να πάθει οστεοπόρωση”.

Αν πίνετε αναψυκτικά, βεβαιωθείτε ότι παίρνετε αρκετό ασβέστιο από άλλες πηγές.

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Ο διπλός "Μαραθώνιος" των παιδιάτρων της Β. Ελλάδας με...τερματισμό τη Μαδαγασκάρη
Η Ελλάδα στην Ευρωπαϊκή Ψηφιακή Δεκαετία
Πασχαλινές δραστηριότητες για όλη την οικογένεια