Γράφει η Μένα Κουκογιάννη, ιδρύτρια του karkinaki.gr, ένας χώρος με σκοπό να καλύψει το ενημερωτικό κενό, που υπάρχει σήμερα στην Ελλάδα αναφορικά με τον παιδικό καρκίνο.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας «International Childhood Cancer Day» γιορτάζεται κάθε χρόνο στις 15 Φεβρουαρίου, για την ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης για τις παιδικές νεοπλασίες.

Κάθε χρόνο, περίπου 250.000 παιδιά σε όλο τον κόσμο νοσούν από καρκίνο, από τα οποία μόνο ποσοστό 20% έχει δυνατότητα πρόσβασης σε σωστή ιατρική φροντίδα. Το 80% από αυτά προέρχεται από χώρες μέσου και χαμηλού εισοδήματος. Πάνω από 150.000 θάνατοι κάθε χρόνο θα μπορούσαν να είχαν αποφευχθεί, εάν υπήρχε δυνατότητα έγκαιρης διάγνωσης και εξειδικευμένης θεραπείας σε όλα τα παιδιά. Στη χώρα μας, περίπου 300 παιδιά προσβάλλονται ετησίως από καρκίνο, κυρίως από λευχαιμία.

Αν η διάγνωση γίνει χωρίς καθυστέρηση, τα ποσοστά ίασης είναι υψηλά: οι σύγχρονες θεραπείες κάνουν την παρατεταμένη επιβίωση και την ανάρρωση όχι μόνο πιθανές αλλά και δυνατές για πολλούς παιδικούς καρκίνους. Τα τελευταία χρόνια, με την πρόοδο της ιατρικής και λόγω της επάρκειας φαρμάκων και καταρτισμένου επιστημονικού προσωπικού, ποσοστό 70% από τα παιδιά που έχουν πρόσβαση σε εξειδικευμένη θεραπεία γίνεται καλά. Μέγιστο επίτευγμα της ιατρικής αποτελεί το γεγονός ότι 8 στα 10 παιδιά με λευχαιμία σήμερα γίνονται καλά.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας έχει στόχο την προσπάθεια υποστήριξης των παιδιών με καρκίνο. Αφορά την αποδοχή της νόσου, την αποδοχή του παιδιού που έχει καρκίνο, την ψυχολογική υποστήριξη του παιδιού που νοσεί αλλά και της οικογένειας του.
Η Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας, είναι αφιερωμένη στους Νικητές της Ζωής, στα παιδιά που κατάφεραν να νικήσουν την αρρώστια τους.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας, είναι αφιερωμένη στους γονείς των παιδιών με καρκίνο, που ζουν τον δικό τους Γολγοθά.

Η Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου της Παιδικής Ηλικίας είναι αφιερωμένη στους γιατρούς και στο νοσηλευτικό προσωπικό, που δίνουν τις μάχες μαζί με τα παιδιά. Στους ερευνητές επιστήμονες, χωρίς τους οποίους, οι μάχες θα ήταν άνισες.

Παγκόσμια Ημέρα του Καρκίνου της Παιδική Ηλικίας σήμερα, και δε ξέρω τι να πω, εγώ που βλέπω το παιδί μου να παλεύει μαζί του 1,5 χρόνο τώρα.

Στο www.karkinaki.gr  μιλάμε κάθε μέρα για τον καρκίνο της παιδικής και εφηβικής ηλικίας. Μιλάμε και ακούμε. Είναι δύσκολο να πολεμάς τον καρκίνο ως ασθενής. Είναι δύσκολο να πολεμάς το ταμπού που τον περιβάλλει.

Σήμερα, όμως, μιλάμε όλοι για τον καρκίνο. Κι ελπίζω να συνεχίσουμε να μιλάμε και αύριο και μεθαύριο και κάθε μέρα.