Όσοι παρουσιάζουν πρόβλημα τραυλισμού αντιμετωπίζουν συχνά πρόβλημα στην καθημερινή επικοινωνία τους. Αν και δεν μπορεί να θεραπευτεί εντελώς, η εκφορά του λόγου μπορεί σαφώς να βελτιωθεί. Ο τραυλισμός είναι σαν να ακούς ραδιόφωνο ή να βλέπεις τηλεόραση με παράσιτα. Υπάρχουν κάποιες παρεμβολές, ωστόσο μπορείς να παρακολουθήσεις τα νέα. Μόνο σε εξαιρετικές περιπτώσεις διακόπτεται εντελώς το σήμα, λένε οι ειδικοί.

Ο τραυλισμός εμφανίζεται συνήθως σε παιδιά ηλικίας 3 έως 6 ετών. Περίπου το 60% με 80% των περιπτώσεων καταφέρνει να διαχειριστεί με επιτυχία τα προβλήματα στην εκφορά του λόγου, ενώ ένα μικρότερο ποσοστό δεν μπορεί να τα ξεπεράσει. Ο τραυλισμός παρατηρείται συχνότερα σε άνδρες, παρά σε γυναίκες και εμφανίζεται συνήθως με τη μορφή επανάληψης φθόγγων, συλλαβών ακόμη και ολόκληρων λέξεων, ενώ συχνά συνοδεύεται και από τα παρατεταμένα κενά μεταξύ των λέξεων.

Σε ακραίες περιπτώσεις, δεν εκφέρεται καν λόγος, παρά το γεγονός ότι τα όργανα που σχετίζονται με την ομιλία λειτουργούν κανονικά και ενώ το άτομο ξέρει πολύ καλά εκ των προτέρων τι θέλει να πει. Πολλά από τα άτομα που έχουν προβλήματα τραυλισμού, συνήθως αντιμετωπίζουν και άλλα ψυχολογικά προβλήματα, συχνά τάσεις κοινωνικής απομόνωσης και άλλες φοβίες που σχετίζονται με την επαφή με άλλα άτομα.

Πάντως, το κομμάτι που σχετίζεται με τα βιολογικά αίτια που προκαλούν τον τραυλισμό παραμένει ακόμη ασαφές, ακόμη και για τους εξειδικευμένους επιστήμονες. Τα τελευταία 15 χρόνια οι ειδικοί ερευνούν τον τραυλισμό μέσω μαγνητικών τομογραφιών, οι οποίες δίνουν μια εικόνα για τη λειτουργία του ανθρώπινου εγκεφάλου. Πολλές από αυτές δείχνουν πώς κατά την εκφορά λόγου δημιουργούνται κάποιες μικρές διακοπές στο σκληρό δίσκο του ανθρώπου και ειδικότερα στο αριστερό, μπροστινό μέρος του εγκεφάλου. Το τμήμα αυτό του εγκεφάλου σχετίζεται με την ομιλία και έχει να κάνει με τη λειτουργία των συνδέσεων μεταξύ των εγκεφαλικών ινών.

Ως αποτέλεσμα επηρεάζεται ο συντονισμός των μυών των οργάνων που σχετίζονται με το λόγο. Οι επιστήμονες πάντως συγκλίνουν στο ότι η εμφάνιση τραυλισμού σχετίζεται με νευρολογικά ή ψυχολογικά αίτια. Υπό πίεση, η εμφάνισή του εντείνεται. Αλλά υπεύθυνα, θεωρούνται σήμερα και τα γονίδια. Σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, τα δύο τρίτα των περιπτώσεων συνδέονται με κάποιου είδους κληρονομικότητα.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
Long CoViD και δύσπνοια [μελέτη]
Κοινή πρωτοβουλία για την ανάδειξη της αξίας του εμβολιασμού έναντι λοιμωδών νοσημάτων
ΕΟΔΥ: 6 θάνατοι ασθενών με CoViD - Αύξηση ιικού φορτίου στα αστικά λύματα της Αττικής