Οι ψείρες είναι ο εφιάλτης των μαμάδων εκατομμυρίων παιδιών. Αυτά τα γκρι μικροσκοπικά έντομα, που έχουν το μέγεθος ενός σπόρου σουσαμιού (2-3 mm σε μήκος,) σηματοδοτούν μία διαδικασία άγχους, τρεξίματος και αγωνίας για τους γονείς και αμηχανίας-και όχι μόνο-για τα παιδιά.

Δεν είναι λίγοι εκείνοι που υποστηρίζουν ότι η άγνοια προκαλεί φόβο και άγχος. ΄Ετσι λοιπόν, το πρώτο που θα πρέπει να ξέρετε είναι ότι οι ψείρες τρέφονται με μικροσκοπικές ποσότητες αίματος από το τριχωτό της κεφαλής, γεννούν και αφήνουν τα αυγά τους συνήθως στο κρανίο. Ζουν περίπου 28 ημέρες. Μπορούν να πολλαπλασιαστούν γρήγορα, κάνοντας μέχρι και 10 αυγά την ημέρα. Διαρκεί μόνο περίπου 12 ημέρες για τα αυγά που πρόσφατα εκκολάφθηκαν να φτάσουν την ωρίμανση. Αυτός ο κύκλος μπορεί να επαναληφθεί κάθε 3 εβδομάδες, αν οι ψείρες δεν αντιμετωπιστούν.

Για να μη αισθάνεστε.. απόβλητοι θα πρέπει να συνειδητοποιήσετε ότι ο καθένας μπορεί να κολλήσει τις ψείρες του κεφαλιού. Οι ψείρες είναι πιο συχνές σε παιδιά σχολικής και προσχολικής ηλικίας. Δεν έχει σημασία πόσο καθαρά μαλλιά έχει το παιδί ή πόσο καθαρό είναι το σπίτι του και αυτό, γιατί μπορεί να τις κολλήσει ανεξάρτητα από το περιβάλλον του, το σχολείο του ή το χώρο παιχνιδιού του.

Οι ψείρες του κεφαλιού είναι έντομα που έρπουν. Δεν μπορεί να πηδήξουν ή να πετάξουν. Ο κύριος τρόπος εξάπλωσης των ψειρών της κεφαλής είναι από τη στενή και παρατεταμένη επαφή των κεφαλιών. Υπάρχει μια πολύ μικρή πιθανότητα να εξαπλωθούν εξαιτίας αντικειμένων κοινής χρήσης, όπως χτένες, βούρτσες, καπέλα.

Το πιο κοινό σύμπτωμα των ψειρών του κεφαλιού είναι ο κνησμός. Τα πιο έντονα σημεία κνησμού παρατηρούνται πίσω από τα αυτιά και το λαιμό. Επίσης, η φαγούρα που προκαλείται από τις ψείρες του κεφαλιού, μπορεί να διαρκέσει για εβδομάδες, ακόμα και μετά την απομάκρυνση των ψειρών. Ωστόσο, η φαγούρα στο τριχωτό της κεφαλής μπορεί να μην οφείλεται στις ψείρες, αλλά σε έκζεμα, πιτυρίδα ή αλλεργία σε προϊόντα για τα μαλλιά. Για το λόγο αυτό ο έλεγχος είναι απαραίτητος. Οι τακτικοί –προληπτικοί-έλεγχοι για τις ψείρες του κεφαλιού, είναι ένας καλός τρόπος για να εντοπίσετε ψείρες, πριν προλάβουν να πολλαπλασιαστούν και να μολύνουν το κεφάλι του παιδιού σας. Ο έλεγχος δεν είναι μία δύσκολη διαδικασία. Απλώς κάντε τα παρακάτω βήματα:

  • Καθίστε το παιδί σας σε ένα φωτεινό δωμάτιο
  • Χωρίστε τα μαλλιά και επιθεωρήστε το τριχωτό της κεφαλής του παιδιού σας
  • Ψάξτε για ψείρες και κόνιδες
  • Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι οι ζωντανές ψείρες είναι δύσκολο να βρεθούν. Αποφεύγουν το φως και κινούνται γρήγορα.

Η ευκολότερη θέση για να τα βρούμε είναι στη γραμμή των μαλλιών στο πίσω μέρος του λαιμού ή πίσω από τα αυτιά.
Βρέξτε τα μαλλιά. Χρησιμοποιήστε μια λεπτή οδοντωτή χτένα και χτενίστε τα μαλλιά του παιδιού σας σε μικρά τμήματα. Μετά από κάθε χτένισμα, σκουπίστε τη χτένα σε ένα απορροφητικό χαρτί και εξετάστε το για τυχόν ψείρες.

Αν έχετε ακόμα και την υποψία, το πρώτο πράγμα που πρέπει να κάνετε είναι να ενημερώσετε τον παιδίατρό σας ο οποίος θα σας συστήσει την κατάλληλη θεραπευτική αγωγή. Δεν χρειάζεται να πετάξετε οποιαδήποτε αντικείμενα ανήκουν στο παιδί σας. Ωστόσο, μπορεί να πλύνετε τα ρούχα, πετσέτες, καπέλα και τα κλινοσκεπάσματα του παιδιού σας σε ζεστό νερό. Είναι προφανές ότι όταν το παιδί έχει ψείρες, πρέπει ακολούθως να εξεταστεί όλη η οικογένεια.

premium.paratiritis

Ειδήσεις υγείας σήμερα
"Αόρατος δολοφόνος": Οργανώσεις προειδοποιούν για τις συνέπειες της ακραίας ζέστης
Μ. Κουκουράκης: Έρχονται ριζικές αλλαγές στην αντιμετώπιση του καρκίνου
Ζεαξανθίνη: Όσα πρέπει να ξέρουμε για το αντιοξειδωτικό των ματιών